Samsun'da Suç Aydinlatma Orani Yüzde 94,76 Oldu

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, 2022 yilinda Samsun’da gerçeklesen suç aydinlatma oraninin yüzde 94,76, kasten öldürme suçunda ise bu oranin yüzde 100 oldugunu açikladi.

Samsun'da Suç Aydinlatma Orani Yüzde 94,76 Oldu
2022 yilinda emniyet ve asayise iliskin yürütülen çalismalar kapsaminda Samsun Valiligi’nde toplanti düzenlendi.

Vali Zülkif Dagli, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutani Tugamiral Ahmet Bahadir, Samsun Il Jandarma Komutani Albay Ömer Ersever, Il Emniyet Müdürü Ömer Urhal ile birlikte katildigi toplantida 2021 yilindaki asayis ve emniyet olaylari ile 2022 yilindaki olaylari mukayese etti.

“Suç aydinlatma orani yüzde 94,76 oldu”

Suç aydinlatma oraninda Samsun’da Türkiye ortalamasinin üzerine çikildiginin altini çizen Vali Dagli, “Samsun halkimizin huzur ve güvenligi kamu düzenin saglanmasi, suç ve suçlularla etkin mücadele kapsaminda, Il Emniyet Müdürlügümüz, Il Jandarma Komutanligimiz ve Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanligimiz tarafindan 2022 Yili içerisinde gerçeklestirilen uygulama, denetimler ve 2021 yili ile yapilan mukayese sonucu elde edilen verileri paylasiyorum. Güvenlik birimlerimizin yüksek gayretleri sonucunda 2022 yilinda ilimizde gerçeklesen suç aydinlatma orani yüzde 94,76 olup, ülke ortalamasinin üzerinde bir oran yakalanmistir. Suç aydinlatma oranina suç bazli bakildiginda ise kasten öldürme suçunda yüzde 100, kisilere karsi islenen suçlarda yüzde 97,64 oraninda gerçeklestigi görülmektedir" dedi.



“Ele geçirilen metamfetamin sayisi yüzde 214 artti”

Son zamanlarda oldukça sik kullanilan uyusturucularin basinda gelen metamfatimin konusunda denetimlerin daha da sikilastigini vurgulayan Zülkif Dagli, “Narkotik Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü tarafindan 2021’de yakalanan sayisi 5 bin 587’den 2022 yilinda 6 bin 362’ye yükseldi. Olay sayisi ise 2021’e göre yüzde 20 artarak, 4 bin 281 oldu. Göçmen Kaçakçiligiyla Mücadele ve Hudut Kapilari Sube Müdürlügü Göçmen Kaçakçiligi ve Insan Ticareti Kisim Amirliginde islem gören yabanci uyruklu sayisi 2021 yilinda 337 iken bu sayi yüzde 442 artisla 1925 oldu. Ele geçirilen maddelere bakildiginda 2020 yilinda 920 tabanca ele geçirilirken, 2022 yilinda 1245 tabanca ele geçirildi. 2021 yilinda 332 kurusiki tabanca ele geçirilirken 2022 yilinda ise yüzde 531 atisla 2 bin 95 kurusiki tabanca ele geçirildi. Ayrica ele geçirilen ürünlerden 2021 yilinda 331 kilo esrar ele geçirilirken 2022’de yüzde 11 azalisla 294 kilo esrar ele geçirildi. 2021’de 14 kilo metamfetamin ele geçilirken 2022 yilinda yüzde 214 artisla 44 kilo metamfetamin ele geçirildi. Öte yandan geçen yila göre ele geçirilen ürünlerden sentetik eczada yüzde 239 artis, sukunkta yüzde 2 bin 47 artis yasandi” diye konustu.



6 bin 155 kisinin ehliyetine el konuldu

Ehliyetine el konulan sürücülerin sayisinda da yüzde 103 oraninda bir artis yasandigina deginen Dagli ayrica, “Trafik denetimleri kapsaminda kontrol edilen araç sayisi geçen yila oranla yüzde 12 artis gösterdi. Islem yapilan araç sayisinda yüzde 103 artis yasanirken, men edilen araç sayisinda yüzde 7,46 artis yasandi. Ayrica sürücü belgesine el koyulan kisi sayisi da yüzde 103 oraninda artti. Geçen yil 3 bin 30 kisinin ehliyetine el konulurken, 2022 yilinda 6 bin 155 oldu” seklinde konustu.

Toplanti, basin mensuplari ile çekilen fotografin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA