Egeli Ihracatçilar 2023 Yilinin Ilk Çikarmasini Italya'ya Yapti

Cumhuriyetin 100. yildönümünde, dünya genelinde beklenen resesyon ve Türk ekonomisindeki zorluklara ragmen yillik 31,5 milyar dolarlik ihracat performansini korumayi hedefleyen Egeli ihracatçilar, 2023 yilinin ilk yurtdisi fuari Italya’ya ayakkabi ve saraciye sektöründe düzenledi.

Egeli Ihracatçilar 2023 Yilinin Ilk Çikarmasini Italya'ya Yapti


14-17 Ocak 2023 tarihleri arasinda Italya’nin Riva Del Garda sehrinde düzenlenen “Expo Riva Schuh Fuari”na Ege Deri ve Deri Mamulleri Ihracatçilari Birligi Türkiye milli katilimi organizasyonunu 7. kez gerçeklestirdi. 2022 yilinda 1 milyar 541 milyon dolarlik ihracata imza atan ayakkabi ve saraciye sektörleri, Cumhuriyetin 100. yilinda 2 milyar dolar ihracat hedefi belirledi. Türkiye milli katilim organizasyonuyla fuara 41 Türk ayakkabi ihracatçisi katilirken, fuara toplamda katilan Türk firmasi sayisi 118’e ulasti. Türk deri sektörü Italya’da Italyanlardan sonra fuara en büyük katilimi göstererek sov yapti. Türk ayakkabi sektörünün her yil ihracatini artirarak yoluna saglam adimlarla ilerledigini, Italya’da yeni koleksiyonlarini ve modellerini tanittiklari bilgisini paylasan Ege Deri ve Deri Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Erkan Zandar, Avrupa’nin en büyük ve prestijli fuarinda Italya ve Avrupa pazarina girmek isteyen ya da pazardaki payini arttirmak isteyen Türk ihracatçi firmalar için çok büyük firsatlara zemin olusturduklarini aktardi.

Hedef pazar, Italya

Italya’nin dünyanin en büyük deri ürün ithalatçilarindan biri olduguna isaret eden Zandar, “Italya yillik 10 milyar dolarin üzerinde ayakkabi ürünleri ithal ediyor. Türk ayakkabi ve saraciye sektörleri, 2023 ihracat stratejisi çerçevesinde belirlenen hedefe ulasmak için en önemli hedef pazarlardan biri olarak Italya’yi görüyor. Türk ayakkabi sektörü 2022 yilinda ihracatini yüzde 21’lik artisla 1 milyar 5 milyon dolardan, 1 milyar 219 milyon dolara tasidi. Saraciye sektörümüzün ihracatiysa yüzde 34’lük artisla 243 milyon dolardan 325 milyon dolara ilerledi. Bu basarida Italya’nin payi 80 milyon dolar oldu. Saraciye sektörümüzün ihracatinda Italya, Almanya’dan sonra 2. ülke olurken, ayakkabi ihracatinda Almanya, Rusya, Irak, Ukrayna, Ispanya ve Romanya’nin ardindan 7. siraya yerlesti. 2023 yilinda ayakkabi ve saraciye ihracatimizi Expo Riva Schuh Fuari, Kazakistan Ticaret Heyeti, Metaverse’te yapacagimiz sanal gerçeklik eksenli tanitim projeleriyle 2 milyar dolara çikarmayi amaçliyoruz. Ticaret Bakanligimiz 2023 yilinda Italya’yi ’Hedef Pazar’ olarak belirledi. Bu sayede fuarimiza destek tutari metrekarede 3 bin 600 TL’den, 5 bin 840 TL’ye çikti. EDMIB’in talebi üzerine Italya, Ingiltere ve Fransa’yi hedef pazarlar arasina alan Ticaret Bakanligimiza tüm ihracatçilarimiz adina tesekkür ediyoruz” seklinde konustu.



Deri ihracatçilarin yeni rotasi Metaverse

Pandemi döneminde dünyanin ilk sanal fuarina imza atan Ege Deri ve Deri Mamulleri Ihracatçilari Birligi, Expo Riva Schuh Fuari’nda bir ilke daha imza atti. EDMIB, ilk kez katilimci firmalarin ayakkabi ürünlerinin Metaverse ortaminda artirilmis gerçeklik teknolojisiyle EIB trend alaninda fuar ziyaretçilerine gösterimine zemin hazirladi. Ege Deri ve Deri Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Erkan Zandar, “EDMIB Yönetim Kurulu olarak genç ve dünyadaki yenilikleri yakindan takip eden bir kadroya sahibiz. Italya’daki fuarda firmalarimiz fiziki stantlarina ek olarak sanal standimizda ürünlerini sunabilmelerine imkan sagladik. Metaverse’in is hayatina sundugu yeni imkanlari bundan sonraki fuarlarda da ihracatçilarimiza sunacagiz. Ihracat hedeflerimize ulasmada bu yeniliklerin itici güç olacagina inaniyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA