Tip 1 Diyabet Hastasi Çocuklara Sensörlü Seker Ölçüm Cihazi Dagitildi

Van’da Tip 1 diyabet tanisi konulan çocuklarin, dagitilan ‘sensör teknolojisi cihazlar’ sayesinde minik parmaklari delinmeden seker düzeyi acisiz ölçülebilecek.

Tip 1 Diyabet Hastasi Çocuklara Sensörlü Seker Ölçüm Cihazi Dagitildi
Van Valiligi himayesinde Büyüksehir Belediyesi ve Il Milli Egitim Müdürlügünün ortak çalismasiyla Van’daki Tip 1 diyabet hastasi 50 çocuga daha ‘sensörlü seker ölçüm cihazi’ dagitildi. Geçtigimiz Haziran 2022 yili tarihinde ilk etapta 250 sensörlü seker ölçüm cihazinin dagitildigi Van’da, bugün 50 cihaz daha düzenlenen törenle dagitilmis oldu. Edremit Uygulama Otelindeki cihaz dagitim programi sirasinda ailelerle sohbet eden Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ozan Balci ise duygu dolu anlar yasadi.

“Çocuklarin parmaklarinin delinmesini istemiyoruz”

Cihaz dagitim töreninde bir konusma yapan Vali ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ozan Balci, vatandasin sagligi ve esenligi için canla basla çalistiklarini belirtti.

Vali Balci, “Diyabet hastasi çocuklarin parmaklarinin delinmesini istemiyoruz. Çocuklarin parmagina batan igne, yüregimizi acitiyor. Allah’a sükür devletimizin bu konuda imkanlari çoktur. Su ana kadar 300 çocugumuza sensörlü seker ölçüm cihazi verdik. Bizler su an bunun kaynagini Büyüksehir Belediyemizden karsiliyoruz. Milletimizin kendi kaynaklarini, milletin kendisine ve özellikle de çocuklarina harciyoruz. Bu yaptigimiz bir lütuf degil, çocuklara karsi bir görevimizdir. Sizlerin yükünü almak, dertlerinizle dertlenmek bizleri çok mutlu ve bahtiyar ediyor. Bir çocugun parmaginin günde 10 kez delinmesi ve ailelerin çocuklariyla ilgili tüm sikintilarini biliyoruz. Etkinligin gerçeklesmesinde emegi olan tüm çalisma arkadaslarima tesekkür ediyorum” dedi.



“Cihaz bizim için en büyük kolaylik oldu”

Çocugu diyabet hastasi olan Gizem Demir isimli anne ise kizina 2 yasindayken diyabet tanisi konuldugunu belirterek, “Bu hayatimizin en zor anlarindan biriydi. Tani konulduktan sonra günde 9 kez parmaktan seker ölçümü ve 4 kez insulin enjeksiyonu yaparak hayatimiza devam ettik. Geçtigimiz haziran ayinda sensörlü seker ölçüm cihazina kavustuk. Bu cihaz bizim için en büyük kolaylik oldu. Artik çocugumuzun gözlerimizin yaninda olmadigi her anda güvende oldugunu biliyoruz. Diger kolayliklardan biri ise çocugumuz yaptigi her aktiviteyi yarida kesip, parmagindan seker ölçmemek oldu” diye konustu.

Hem kendisi hem de çocugu diyabet hastasi olan Ikram Polat da 10 yasindaki kizinin, günlük 10 kez parmaklari delinmeden seker ölçümün yapilacagini dile getirdi. Polat, çocugunun artik kurtuldugunu ve cihazi kendisinin almis kadar mutlu oldugunu kaydetti.

Sensörlü seker ölçüm cihazina kavusan çocuklar ise cihaz sayesinde artik canlarinin acimayacagini söyledi.

Kaynak: İHA