Popocatepetl Yanardagi'nda 3 Patlama

Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nda son 24 saatte 3 yeni patlama meydana gelirken, yanardag çevresinde bulunan sehirlere kül yagdi.

Popocatepetl Yanardagi'nda 3 Patlama


Meksika’da yer alan Popocatepetl Yanardagi’nda patlamalar sürüyor. Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi (CENAPRED) tarafindan yayinlanan raporda, yanardagda son 24 saatte 3 yeni patlama meydan geldigi aktarilarak, yanardagdan 128 kez gaz ve kül çikisinin kaydedildigi bildirildi.

Raporda ayrica, patlamalar sonucunda yanardag agzindan çikarak havaya karisan küllerin rüzgarin etkisiyle doguya dogru yayildigi bildirildi.



Çevre sehirlere kül yagdi

Popocatepetl Yanardagi’nda dün gece saatlerinde yasanan patlama sonucu çevredeki birçok sehirde kül yagisina neden oldu. Basta Puebla sehrindeki vatandaslar sabah kalktiklarinda yerde ve araçlarinin üzerinde külle karsilasti. Yanardagda son günlerde yasanan faaliyet artisi bölge halkinda panige yol açarken, Popocatepetl’in hemen dogusunda yer alan Puebla Valisi Segio Salomon basina açiklamalarda bulundu. Vatandaslara seslenerek Popocatepetl Yanardagi’nin sürekli olarak izlendigini ve simdilik önemli bir risk görülmedigini söyleyen Vali Salomon, eyalet genelindeki siginaklarin her duruma karsi hazir tutuldugunu ve acil durum önlemlerinin ise düzenli bir sekilde denetlendigini belirtti.



Geçtigimiz sene 113 patlama yasanmisti

Geçtigimiz sene aralik ayinda 36 kez patlama kaydedilen ve son günlerde hemen hemen her gün patlamalarin yasandigi Popocatepetl Yanardagi’nda en son dün 4 patlama kaydedilmisti. Bugün meydana gelen patlamalarla birlikte yanardagda 2023 yilinda su ana kadar 17 patlama yasandi. Popocatepetl’da geçtigimiz sene ise 113 patlama kaydedilmisti.

Bir yili askin bir süredir faaliyetlerinde artis görülen Popocatepetl Yanardagi, Manchester Üniversitesi bilim adamlarina göre önümüzdeki bir kaç yil içinde büyük bir patlama gerçeklesmesi beklenen yanardaglar arasinda besinci sirada yer aliyor.
Kaynak: İHA