Stoltenberg Açiklamasi 'NATO Müttefikleri Bu Topraklarin Hiçbirini Rusya'nin Bir Parçasi Olarak Tanimiyor'

Rusya’nin Ukrayna’daki 4 bölgeyi kendi topraklarina katmasina iliskin NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO müttefikleri bu topraklarin hiçbirini Rusya’nin bir parçasi olarak tanimiyor ve tanimayacak" dedi.

Stoltenberg Açiklamasi 'NATO Müttefikleri Bu Topraklarin Hiçbirini Rusya'nin Bir Parçasi Olarak Tanimiyor'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nin Ukrayna’nin 4 bölgesindeki topraklari ele geçirmesini kinayarak, bu bölgelerin Rusya’ya dahil edilmesinin kabul edilmeyecegini söyledi.

Stoltenberg yaptigi açiklamada, "Ukrayna topraklarinin yüzde 15’i Rusya tarafindan yasadisi bir sekilde ele geçirildi. Sahte referandumlar yapildi ve uluslararasi hukuk tamamen ihlal edildi. NATO müttefikleri bu topraklarin hiçbirini Rusya’nin bir parçasi olarak tanimiyor ve tanimayacak. Tüm devletleri, Rusya’nin bu Ukrayna topraklarini ele geçirmeye yönelik girisimlerini reddetmeye çagiriyoruz. Donetsk, Luhansk, Kherson ve Zaporijya Ukrayna’nindir" dedi.

Rusya’nin isgalci eylemlerine karsi NATO’nun Ukrayna’yi desteklemeye devam edecegini vurgulayan Stoltenberg, "Rusya’nin Ukrayna’ya karsi acimasiz saldirganlik savasi devam ediyor, ancak bu Ukrayna’yi destekleme taahhüdümüzü degistirmeyecek. NATO çatismanin tarafi degildir ancak her NATO müttefikini savunmak ve topraklarin her bir karisini korumak için kararliyiz. NATO, Ukrayna’nin bagimsizligina, egemenligine ve toprak bütünlügüne sarsilmaz destegini yeniden teyit ediyor. Rusya’nin saldirganligina karsi kendisini savunmaya devam eden Ukrayna’ya destek saglamakta kararliyiz" ifadelerini kullandi.

Ukrayna’nin NATO’ya basvurmasi konusunda, Avrupa’daki her demokrasinin NATO üyeligine basvurma hakki oldugunu söyleyen Stoltenberg, "NATO’nun kapisi açiktir. Oturum üyeligi, elbette 30 müttefik tarafindan ele alinmalidir. Simdi odak noktamiz, Ukrayna’nin acimasiz Rus isgaline karsi kendisini savunmasina yardimci olmak için Ukrayna’ya acil destek saglamaktir" dedi.



"Rusya savasi birakirsa baris olacak"

Rusya’nin savasi baslattigi gibi savasi sona erdirme sorumlulugu oldugunu söyleyen Stoltenberg, "Baskan Putin’i savasi sona erdirmeye çagiriyoruz. Putin, savasi baslatmaktan sorumlu oldugu gibi savasi bitirmekten de sorumludur. Çünkü Rusya savasmayi birakirsa baris olacak. Ukraynalilar savasmayi birakirsa, Ukrayna bagimsiz bir ulus olarak olmaktan çikacak. Avrupa’da bagimsiz egemen bir ulus olarak varligi sona erecektir. Putin’in amaci bizi Ukrayna’yi desteklemekten caydirmak ama bunu basaramayacak" dedi.



"Ukrayna topraklarini geri alabilir"

Ukrayna’nin su anda Rusya’nin isgali altinda olan topraklarini geri alabilecegini söyleyen Stoltenberg, "Ukrayna’nin elbette Rus kuvvetleri tarafindan isgal edilen topraklarini geri alma hakki var. Bu yüzden onlari destekliyoruz. Böylece kendilerini savunabilirler ama ayni zamanda bölge topraklarini özgürlestirmeye devam edebilirler. Rusya, nükleer savasin asla kazanilamayacagini ve asla bu sekilde savasilmamasi gerektigini anlamalidir. Ve eger nükleer silah kullanirlarsa, bunun Rusya için ciddi sonuçlari olacaktir. Bu Rusya’ya çok açik bir sekilde iletildi" dedi.

Stoltenberg North Stream (Kuzey Akim) 1’e karsi sabotaj konusunda ise, "Gerçekleri ortaya çikarmak ve bu saldirilarin arkasinda kimlerin oldugunu belirlemek için devam eden sorusturma çabalarini destekliyoruz" seklinde konustu.



"Savasi Rusya kazanirsa dünya daha tehlikeli olacak"

NATO’daki konusmasi boyunca NATO’nun Ukrayna’yi destekledigini yineleyen Stoltenberg, "Yapmamiz gereken sey degismedi, Ukrayna’yi destekleyecegiz. Çünkü Putin’in Ukrayna’da kazanmasina izin verirsek, bu Ukrayna için felaket olur bizim için ise çok tehlikeli olur. Putin’in ceza almadan askeri güç kullanabilecegi ve baska topraklari isgal edebilecegini görecegi bir dünyada sadece Ukrayna degil, ayni zamanda diger NATO üyeleri ve müttefikleri için daha tehlikeli bir dünya ortaya çikacaktir" dedi.

Kaynak: İHA