Antik Kentte Heyecanlandiran Kesif Açiklamasi Sütunlu Cadde Beklerken Biri Amforada 4 Bireyin Iskeleti Ortaya Çikti

İçel’de antik liman kenti "Anemurium"da devam eden kazi çalismalarinda sütunlu cadde olabilecegi düsünülen alanda biri bebek 4 bireye ait iskeletlere ulasildi. Kentin nekropol alani disinda kalan bölgede çikan bireylerden bebek olaninin bir amfora içerisinde defnedilmis olmasi ise tüm ekibi heyecanlandirdi.

Antik Kentte Heyecanlandiran Kesif Açiklamasi Sütunlu Cadde Beklerken Biri Amforada 4 Bireyin Iskeleti Ortaya Çikti
Anamur ilçesinde Akdeniz kenarinda yaklasik 600 dönümlük bir arazide yer alan Anemurium Antik kentinde Kültür ve Turizm Bakanligi ile Selçuk Üniversitesi adina Kazi Baskani Prof. Dr. Mehmet Tekocak baskanliginda birçok farkli disiplin ve üniversitelerden akademisyen ile ögrencilerinden olusan ekip tarafindan kazi, arastirma ve restorasyon çalismalari 12 ay süreyle devam ediyor. Tarihi dokusu ile 2000 yil öncesine ait birçok iz barindiran kentte ekipleri heyecanlandiran yeni kesifler de yasaniyor. Son olarak nekropol alani olmayan ve sütunlu cadde olabilecegi düsünülen alanda çalisma yapan arkeologlar, önce bir amfora içerisine özenle yerlestirilmis bir bebege ait iskeleti ardindan da ailesi oldugu degerlendirilen 3 bireye ait iskelete ulasti. Bölgenin mezarlik alani olmamasina ragmen yan yana defnedilmis iskeletlerin ortaya çikmasi kazi ekibini heyecanlandirdi.

Yapilan çalisma ile ilgili IHA muhabirine bilgi veren Kazi Baskani Prof. Dr. Mehmet Tekocak, "Su an bizim sütunlu cadde olarak adlandirdigimiz alanda 5 nolu sondajimizdayiz. Biz buranin sütunlu cadde olabilecegini düsünüyorduk ama yaptigimiz kazilarda bu alanda geçmis yillarda ve bu yil çok sayida insan iskeletine rastladik. Bu yilki kazilarda ise burada direkt topraga gömü seklinde 4 adet bireye rastladik. Ama bizim için ilginç olani ise Anemurium Antik Kentinin nekropol alani olmamakla birlikte burada çok fazla sayida insan iskeletiyle karsilasilmasi" dedi.



Ilginç olani bebegin kirik bir ticari amforanin içinde olmasi

Defnedilen bebegin kirik bir ticari amfora içinde olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Tekocak, "Bizim için ilginç olani bölgede bu duruma ilk defa rastlamis olmamiz ve büyük ihtimalle yeni dogan bir bebegin çok yasamadan öldügü ve bedeninin bir ticari amforanin içerisine gömülmüs olmasi. Yani mezarlara armagan olarak birakilan ve antik çagda ticarette kullanilan bir amforanin Anemurium Antik Kenti’nde ilk kez bir bebege mezar olmus ve ona yataklik yapiyor. Yetiskin bireyler çok özensiz bir sekilde direkt topraga gömülmüsler. Ama bebek için çok özel bir alan olusturmus. Antik çagda her zaman bebek ve çocuklar ayri bir ilgi görür. Hala gönümüzde de geçerli olan çocuga sevgi ve onu kucaklamak bir sekilde ölü dünyasinda da devam ediyor” diye konustu.



“Literatürde bilinmeyen bir kilise yapisi olabilir”

Ilginç bir veri ile karsi karsiya kaldiklarina deginen Tekocak, "Burada sütunlu caddeyi beklerken adeta bir mezarlik alaniyla simdilik karsilasmis olmamiz bizi farkli projeleri düsünmemize itiyor. Tabi ki kazi devam ettikçe çok daha farkli sonuçlarla karsilasacagimizi düsünüyoruz. Belki burada literatürde bilinmeyen bir kilise yapisi vardi ve bahçesine bu gömüler mi yapilmisti. Ama su bir gerçek ki burada 12 ay çalismalarimiz devam ettigi için, her gün yeni bir veriyle karsilasmaya talibiz açikçasi. Biz geçen yil nekropol alaninda yer alan tek bir yeralti oda mezarinda 8 bireyi tespit etmistik. Bu sene su an içinde bulundugumuz sondajda ise 7 birey saptadik. Bir baska ifadeyle burada 5 tanesi yetiskin, biri bebek, bir digeri de çocuk olmak üzere 7 insan iskeleti ile karsi karsiyayiz. Ne yazik ki kentin nekropol alaninda yer alan Roma Dönemi’ne ait tonozlu mezarlarda bugüne kadar böylesi bir durumla karsilasmadik. Zaten antik çagda bu mezarlar ya soyulmus ya da bosaltilmis olmali. Biz Anemurium antik kendinde 2018 yilindan bu yana hemen hemen her yil açtigimiz mezarlarda ya da kazilarda bu sekilde çok yogun bir gömüyle karsilasiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA