Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Türkiye Güçlü Bir NATO Müttefiki Ve Ittifaka En Büyük Katki Saglayan Ülkelerden Biri'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Dis Iliskiler Konseyi tarafindan düzenlenen Türk-Amerikan iliskileri konulu toplantida, "Türkiye güçlü bir NATO müttefiki ve ittifaka en büyük katki saglayan ülkelerden biri. ABD’nin ulusal güvenlik kaygilarimiza saygi göstermesini bekliyoruz" dedi.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Birlesmis Milletler 77. Genel Kurulu’na katilmak için geldigi ABD’nin New York kentinde temaslarina devam ediyor. Bakan Çavusoglu, ABD’nin New York kentinde Dis Iliskiler Konseyi tarafindan düzenlenen Türk-Amerikan iliskileri konulu toplantida konustu.

Bakan Çavusoglu, Türkiye’nin degiskin bir cografyaya sahip oldugunu söyleyerek, "Ortadogu, Karadeniz, Kafkaslar, Balkanlar, Rusya, Ukrayna, Libya, Suriye, Irak, Afganistan, Afrika yakinimizda bulunuyor. Türkiye tüm bu önemli dis politika dosyalarinda bas aktör durumunda. Çatismalarin yüzde 60’i çevremizdeki bölgelerde yasaniyor. Bunun yaninda göç, enerji güvenligi, gida güvenligi ve terörizm gibi diger küresel sorunlarla mücadelede dogrudan yer aliyoruz. Bu çatismalarin istikrarimiz ve refahimiz üzerindeki etkilerini en aza indirmek için ön alimli bir dis politika izlememiz gerekiyor. Sonuçta Türkiye küresel pazarlarla bütünlesmis bir piyasa ekonomisi ve her türlü çatismanin dogrudan bizim üzerimizde bir etkisi var. Bu nedenle Ukrayna, Rusya, Afganistan, Libya, Suriye, Balkanlar ya da Orta Asya’daki konularda aktif olmamiz bizim için bir tercih degil, stratejik bir gerekliliktir. Bu aktivizm çogu durumda çatisma çözme amaçlarina hizmet eder. BM Türkiye arabuluculugunda akdedilen Istanbul Tahil Koridoru Anlasmasi ya da Balkanlar veya Libya’daki çabalarimiz bunun son örnekleri" ifadelerini kullandi.

"Türkiye güçlü bir NATO müttefiki ve ittifaka en büyük katki saglayan ülkelerden biri"

Çavusoglu, bazi ülkelerin bu durumu bir meydan okumak olarak gördügünü belirterek, "Bazi AB üyeleri Türkiye’yi Balkanlarda Rusya ve Çin ile birlikte rakip olarak görüyor. Türkiye’nin bölgede Avrupa ve Atlantik entegrasyonunun önde gelen destekçileri arasinda yer almasina ragmen böyle bir durumla karsi karsiyayiz. Bu yaklasimda açik bir vizyon eksikligi var. Dar çikarlar sebebiyle ön yargilar devreye giriyor. Bu istikrarsiz ortamda rakip aktörlerle iliskilerimiz devreye giriyor. Türkiye güçlü bir NATO müttefiki ve ittifaka en büyük katki saglayan ülkelerden biri. Ancak kritik konularda çesitli aktörlerle konusabilmemiz gerekiyor. Bölgemizde degisen dinamiklere ayak uydurmaya çalisiyoruz. Israil, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Misir ve Ermenistan ile normallesme süreçlerimiz bunun örnekleri" dedi.

"ABD’nin ulusal güvenlik kaygilarimiza saygi göstermesini bekliyoruz"

Türkiye- ABD iliskilerinin önemine deginen Çavusoglu, "Türkiye- ABD dis politikasinin öncelikli alanlarinin çogunda kilit oyuncular arasinda yer aliyor. Iliskilerimiz hiçbir zaman kolay olmadi. Ancak iliskilerimiz saglam bir temel üzerine insa edilmis durumda. Hepinizin bildigi üzere üç temel konudaki farkliliklar iliskimize zarar veriyor. Bunlar; ABD’nin PKK, PYD, YPG terör örgütlerine destegi, ABD topraklarindaki FETÖ varligi ve CAATSA yaptirimlari. Bütün bu konular bizim için ulusal güvenlik meseleleri. Bir müttefik olarak ABD’nin ulusal güvenlik kaygilarimiza saygi göstermesini bekliyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA