UAEA'den Zaporijya Açiklamasi Açiklamasi 'Durum Acilen Normale Dönmeli'

Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) Baskani Rafael Grossi, Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki durumun endise verici olmaya devam ettigini söyleyerek, santraldeki durum için "acilen normale dönmeli" dedi.

UAEA'den Zaporijya Açiklamasi Açiklamasi 'Durum Acilen Normale Dönmeli'
Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) Baskani Rafael Grossi, Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’nde UAEA personelinin bulunmasi ve santralin isleyisine iliskin açiklamalarda bulundu. Grossi, UAEA’nin bölgede nükleer emniyet ve güvenlik koruma bölgesinin kurulmasi için çalistigini belirterek, bu dogrultuda Rusya Disisleri Bakani Sergei Lavrov ve Ukrayna Disisleri Bakani Dimitri Kuleba ile ayri görüsmelerde bir araya geldigini söyledi.



“Atesle oynuyoruz ve atesle oynamaya devam ediyoruz”

Grossi, Zaporijya’daki durumun ciddiyetini koruguna dikkat çekerek, "Açik konusalim, bu bir nükleer santral ve etrafi bombalaniyor. Bu yüzden onu bir sekilde korumaniz gerekiyor. Ne yapilmasi gerektigini ve nasil yapilacagi konusunda UAEA teknik bilgiye sahiptir. Bir süreç basladi ancak bombardiman neredeyse her gün devam ettigi için çok endiseliyim. Yani her an bir sey olabilir, bunu aylardir söylüyorum. Atesle oynuyoruz ve atesle oynamaya devam ediyoruz" dedi.

“Bugün bir anlasma yapmak güzel olurdu”

Tesisin su anda Ukrayna tarafindan yönetildigini söyleyen Grossi, taraflar arasinda anlasmaya varilma ihitmali konusunda, "Bu sadece Ukrayna ve tabi ki Rusya ile yürütülen bir süreç. Bugün bir anlasma yapmak güzel olurdu, ancak bunlar birden fazla toplanti gerektiren çok karmasik konular. Ancak gerekli somut eylemler üzerinde çalisiyoruz. Disisleri bakanlarinin fikirlerimizi dinlemesi gerçegi bence bunun için iyi bir gösterge" dedi.

“Normal olmayan bir durum içindeyiz”

Bölgedeki denetimlerin devam ettigini söyleyen Grossi, "Kisitlanmis veya kesintiye ugramis bazi kapasitelerimizi sinirladik. Ancak Zaporijya’daki destek ve sistem sorunu için su anda orada uzmanlarimiz var. Bu yüzden oradalar. Sürekli iletisim halinde kalarak kosullarin normal olmasini ve her seyin mümkün olan en iyi sekilde olmasini saglamaya çalisiyorlar. Ancak bu durum devam ettigi sürece bunu kabul etmek zorundayiz, normal olmayan bir durum içindeyiz. O yüzden bir an önce bunun normale dönmesi gerekiyor" dedi

“Nükleer bir kazanin meydana gelebilecegi bir nükleer santralden bahsediyoruz”

Grossi, "Nükleer bir kazanin meydana gelebilecegi, güç kaybetmekte olan, bombalanan bir nükleer santralden bahsediyoruz. Durumun aciliyeti ve sahada olup bitenlerin ciddiyeti göz önüne alindiginda, hizli hareket etmeliyiz. Bu yüzden bunu elimden geldigince erken gerçeklestirmeye çalisiyorum" ifadelerini kullandi.

Grossi, UAEA’nin Zaporijya’daki görevinin iyi ilerlediginden emin oldugunu söyleyerek, "Görevi önümüzdeki günlerde daha da büyütecegiz. Bu zor kosullar içinde iyi çalistigimiza inaniyorum" dedi.

“Iran tarafindan gerekli isbirligi saglanmali”

UAEA’nin bir nükleer silah programi ile ilgili olarak gerekli düzeyde denetleme yapabilmesi için Iran tarafindan gerekli isbirliginin saglanmasi gerektigini ifade eden Grossi, "Iran’in sadece uranyum zenginlestirme disinda baska konulari da göz önünde bulundurarak farkli faaliyetler gerektiren bir programa sahip olacagina dair bir bilgimiz yok. Ancak su anda var olan bir nükleer malzeme ile ugrasiyoruz ve tüm malzemelerin hesaba katildigindan emin olmaya çalisiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA