FED'in Faiz Karari Issizlik Oranini Yükseltebilir

ABD Merkez Bankasi (FED) federal fonlama faizini 75 baz puan artisla yüzde 3-3,25 araliga yükseltti. Böylece FED, üçüncü kez üst üste faizi 75 baz puan artirmis oldu. Karari degerlendiren Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Faiz oraninin yükseltilmesi ekonomik resesyona yol açma riski barindiriyor. Bu da dolayli olarak issizlik oraninin yükselmesine yol açabilir” diye konustu.

FED'in Faiz Karari Issizlik Oranini Yükseltebilir
FED’in faiz artirimi kararini Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner degerlendirdi. “FED ekonomik büyümeye darbe vurmadi ancak yüksek faize de izin vermedi” diye konusan Tufaner, “Faiz tavani beklenenin üzerinde açiklandi ve daha uzun süre siki para politikasini sürdürecek sahin bir durus sergiledi” ifadelerini kullandi.

“Ekonomik resesyona yol açma riski var”

Ekonomik büyüme ve issizlikte ilgili gelecek revizyonun önemi oldugunu belirten Beykent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Faiz oraninin yükseltilmesi ekonomik resesyona yol açma riski barindiriyor. Bu da dolayli olarak issizlik oraninin yükselmesine yol açabilir” seklinde konustu.



“Kripto paralar için risk”

Politika faizinin finansal piyasalari da etkiledigini söyleyen Tufaner, “Faiz artirimi hisse senedi ve kripto para gibi riskli varliklar için oldukça riskli bir durum. Yatirimcilarin ellerindeki tasarruflarini hisse senedi ve kripto para yatirimindan ziyade yüksek faizli Amerikan tahvillerinde degerlendirme egilimine girmeleri mümkün. Dolayisiyla, hisse senedi ve kripto para piyasalarinda bir geri çekilme kimseyi sasirtmayacaktir. FED’in politika tutanaklarina bakildiginda, bir degisiklik yok son toplantiyla ayni hedeflere devam ettigi görülüyor. Faiz artiriminin 2022 yili için 200 baz puana tamamlanmasi beklenebilir. Faiz artiriminin uluslararasi alandaki etkisi ise tüm ülkeleri ilgilendiren bir durum. Dolarin güçlenmesi hem gelismis hem de gelismekte olan ülkeler açisindan bir risk” dedi.

Kaynak: İHA