ABD'de Maymun Çiçegi Nedeniyle Halk Sagligi Acil Durumu Ilan Edildi

ABD Saglik ve Insani Hizmetler Bakani Xavier Becerra, maymun çiçegi virüsü salgini nedeniyle ABD’de halk sagligi acil durumu ilan edildigini açikladi.

ABD'de Maymun Çiçegi Nedeniyle Halk Sagligi Acil Durumu Ilan Edildi
Dünya Saglik Örgütü’nün (DSÖ), 23 Temmuz’da maymun çiçegi virüsü nedeniyle Uluslararasi Halk Sagligi Acil Durumu (PHEIC) ilan etmesinin ardindan ABD’de maymun çiçegi virüsü salgini nedeniyle halk sagligi acil durumu ilan etti.

ABD Saglik ve Insani Hizmetler Bakani Xavier Becerra yaptigi açiklamada, maymun çiçegi virüsü salgini nedeniyle ABD’de halk sagligi acil durumu ilan edildigini duyurarak, "Bu virüsle mücadelede bir sonraki seviyeye haziriz. Her Amerikaliyi maymun çiçegini ciddiye almaya ve bu virüsle mücadele etmemize yardimci olmak için sorumluluk almaya çagiriyoruz" dedi.

Acil durumun ilan edilmesi ile virüs ile mücadelede acil durum fonlarina erisim kolaylasacak, saglik kurumlarinin vakalar ve asilar hakkinda daha fazla veri toplamasina izin verilecek ve asi dagitimi hizlandirilacak.

ABD’de maymun çiçegi vakalari 6 bin 600’ü asarken, hastalarin neredeyse tamami erkeklerden olusuyor. ABD’deki vakalarin 4’de 1’i New York eyaletinde bulunurken, California ve Illinois, geçtigimiz pazartesi günü maymun çiçegi nedeniyle acil durum ilan etmisti.

ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, bu yil dünya çapinda en az 26 bin 200 maymun çiçegi vakasi tespit edildi. ABD’de maymun çiçegi tespit edilen vakalarin ortalama yasin 35 oldugu ifade edilerek, su ana kadar ABD’de 5 çocukta virüsün tespit edildigi aktarildi.
Kaynak: İHA