Karakus Açiklamasi 'Küçükbas Hayvancilik Sektörü Zarar Ediyor'

Erzincan Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi Baskani Ibrahim Karakus, acilen canli küçükbas hayvan ihracatinin açilmasi gerektigini belirterek, “Küçükbas hayvancilik sektörü zarar ediyor” dedi.

Karakus Açiklamasi 'Küçükbas Hayvancilik Sektörü Zarar Ediyor'
Küçükbas hayvancilikta büyük bir kriz yasandigini ileri süren Ibrahim Karakus, “Acilen canli küçükbas hayvan ihracatinin açilmasi gerekmektedir. Sürekli artan yem maliyetleri, tüketicinin alim gücünün düsmesi, bayram sonrasinda ete olan talebin azalmasiyla hayvan fiyatlarinin ve kesim fiyatlarinin düsmesiyle üreticilerimiz zarar etmeye devam ediyor.

Hayvan alisverisi durma noktasina geldi, yem maliyetlerini karsilamakta zorlanan üreticilerimiz zararina da olsa hayvanlarini satmak istese de müsteri bulurken zorlaniyor.

Üreticilerimiz müsteri buldugunda fiyatina bakmadan hayvanini elden çikariyor. Artan yem maliyetleri nedeniyle üreticilerimiz yillardir gözü gibi baktigi küçükbas damizlik hayvanini alici bulmasi durumunda fiyata bakmaksizin satmasina veya damizlik vasfi tasiyan koyunlarini kombinalarda kesilmesine neden olmakta.

Üretimi arttirmaya çalisirken ve arttirirken alim gücünün düsmesi ile olusan arz fazlaligi küçükbas hayvan ihracatinin da kapanmasi ile üreticiyi çikmaza sokmustur. Devletimiz üretimin devam edebilmesi için acilen küçükbas canli hayvan ihracatini açmasi gerekiyor

Basta yem maliyetleri olmak üzere giderler her gün artarken üreticinin elindeki küçükbas hayvanin fiyati düsmektedir. Yapilmasi gereken çok acil canli küçükbas hayvan ihracatinin açilmasidir. Karkas et ihracati sorunu çözmez. Bir an önce canli hayvan ihracati açilmali, üreticiye TMO araciligiyla uygun fiyatli arpa verilmesi saglanmalidir.

Bu söylenilenler yapilmadigi takdirde bir sekilde firsatini bulup hayvanini satan üretici yeniden hayvan almazken, damizlik koyun üretimi yapan üreticilerde koyunlarini kesip/satip üretimi bitirmekteler. Üretimin azalmasi demek önümüzdeki süreçte zor günlerin bizi ve ülkemizi beklemesi demektir.” diye konustu.

Kaynak: İHA