Sifir Araç Satisindaki Yeni Düzenleme Yüzleri Güldürdü

Yeni düzenleme ile sifir kilometre olarak alinan araçlarin 6 bin kilometre ve 6 ay süresini doldurmadan yeniden satilamayacak olmasi hem esnafi hem de vatandasi mutlu etti. Getirilen düzenleme ile ikinci eldeki araç fiyatlarindaki artisin önüne geçmek hedefleniyor.

Sifir Araç Satisindaki Yeni Düzenleme Yüzleri Güldürdü
Geçtigimiz haftalarda Ticaret Bakanligi tarafindan uygulanan ve Resmi Gazete’de yayinlanan ikinci el otomobil satisinda 6 ay ve 6 bin kilometre sarti yürürlüge girmisti. Bakanligin yaptigi açiklamada ikinci el araç fiyatlarindaki artisin önüne geçmek üzere baslatildigi ifade edilerek, piyasada yasanan arz ve talep dengesizlikleri asiri ve adil olmayan fiyat artislarina ve stokçuluk faaliyetlerine neden olabilecegi söylenmisti. Alinan bu karar ise hem vatandasi hem de esnafi sevindirdi.

“Bu durum piyasanin yükselmesine engel olacak”

Konu ile ilgili açiklamalarda bulunan As Oto Ekspertiz CEO’su Sadrettin Köseoglu, yasanin araç satin almak isteyen vatandaslara ve bayilere yararli olacagini dile getirerek, artik 6 ayi ya da 6 bin kilometreyi doldurmadan satislarin yapilmayacagini söyledi.

Yasa ile ilgili hakkinda konusan Köseoglu, “Bu yasanin çok dogru oldugunu düsünüyorum. Çünkü daha önce vatandaslar bayimize gelip sifir araba almak istedikleri zaman, araba bulamiyordu. Ama bu yasa çiktiktan sonra galericiler, al-sat’çilar, 6 ay ve 6 bin kilometre zorunlulugu sebebiyle bayilerden gidip bu arabalari alamayacaklar çünkü araçlarini 6 ay bekletmek islerine gelmeyecek. Bu sefer de vatandaslarimiza faydasi olmus olacak ve vatandas bayiye gittigi zaman istedigi sifir arabayi bulabilecek. Piyasalarin yükselmesine de bu durum engel olacak. Ikinci el araba fiyatlarinda da gereksiz yükselmeler olmayacak. Çünkü bayilerde sifir arabalar bulabileceginiz için fiyatlar da yerinde sabit kalmis olacak. Bu hem vatandas ve esnaflar için uzun vadede iyi bir durum. Çok yararli ve yerinde bir karar olduguna inaniyorum” dedi.



“Kararla birlikte kimse alip yarin satamayacak, bu sekilde piyasa yerini koruyacak”

Yasanin piyasa üzerindeki etkisine de deginen Köseoglu, “Piyasada durgunluga sebep olmaz keza piyasa o kadar durgun degil. Al-sat’çilar yine araba alip satiyorlar ve ihtiyaci olan yine aliyor. Kredilerde biraz yükselme var. Eger onlar biraz düserse piyasanin çok daha hizlanacagina inaniyorum. Bu kararlari alanlardan Allah razi olsun. En iyi önlemi almislar. Aldigin arabayi 6 ay boyunca satamiyorsun. Vatandas istedigi arabayi aliyor. Al-sat’çilar aliyor ve 1 ay sonra yüzde 15 karla bayiden yüksek fiyata satiyorlar ve bu sefer piyasalar bozuluyor. Bu karardan sonra bayiler herkese araba satmayacak ve sattigi arabanin üzerine de rehin koyacak. Bunun üstüne de kimse alip yarin satmaya çalismayacak ve bu sekilde piyasa yerini koruyacak” seklinde konustu.



“Noterler sifir alinacak her arabaya 6 ay ve 6 bin kilometre sarti kosuyor”

Çikan yasa sonrasi vatandaslara almalari gereken önlemleri anlatan Sadrettin Köseoglu, “Bayiye gittiniz ve bir araba alacaksiniz. Öncelikle 6 ay ve 6 bin kilometre satin alma sarti var. Notere gidiyorsunuz. Noter 1 TL’lik ‘6 ay boyunca satilamaz’ rehini koyuyor. Bu sefer alici al-sat’çi ise 6 ay boyunca satamiyor. Satamayacagi için de kimse magdur olmayacak. Artik noterler, sifir alinacak her arabaya 6 ay ve 6 bin kilometre sarti kosuyor. Böylelikle 6 ayi ya da 6 bin kilometreyi doldurmadiginiz müddetçe araci satamiyorsunuz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA