THY Pilotlari Uçuslara Yetisemiyor, 4 Saatlik Rötarlar Basladi

Türk Hava Yollari’nin Istanbul’dan Sivas seferini yapacak 08.45 uçagi pilot olmadigi gerekçesiyle 4 saat ertelendi, erteleme yolcularin tepkisine neden oldu.

THY Pilotlari Uçuslara Yetisemiyor, 4 Saatlik Rötarlar Basladi
Istanbul’dan Sivas seferini yapacak olan Türk Hava Yollari’na ait 08.45 uçagi, pilot olmadigi için vaktinde kalkamadi. Uzun bir süre yolculara herhangi bir bilgilendirme yapilmadi. Yolcularin yanina geç gelen bir THY yetkilisi, pilot olmadigi için uçusun gerçeklestirilemeyecegini, isteyen yolcularin farkli illere yönlendirilecegini, aksi halde yolcularin 3-4 saat bekleyecegini bildirdi. Uçagin pilotunun Antalya’dan Istanbul’a ulasamadigi için problemin yasandigi ögrenildi. Bu açiklama yolcularin tepkisine neden oldu. Açiklama yapan görevliye tepki gösteren yolcular, yetismek zorunda olduklari cenazeleri, toplantilari ve isleri oldugunu dile getirdi.

Türk Hava Yollari’na tepki gösteren yolcular, pilotun gecikmesinden kaynakli olarak magdur edilmeleri ve firma tarafindan çözüm üretilmemesi ve yedekleme olmadan seferlerin biçak sirtinda sürdürülmesini elestirdiler.

Diger taraftan, Sivas’ta Istanbul’dan gelecek uçagi bekleyen 10.45 Istanbul THY yolcularina bu seferin iptal edildigi duyuruldu. Sivas’tan çalistiklari ülkelere dönecek onlarca gurbetçi saskina döndü, Istanbul aktarmali uluslararasi seferlerini kaçirdilar. Istanbul ve Sivas havalimaninda yaklasik 150 THY yolcusu bu firmanin pilot yetersizligi kaynakli uçus iptaline çözüm üretmesini bekliyorlar.

Bu arada, pilot yetersizligi de Anadolu’ya yapilan seferlerdeki böyle aksamalar sebebiyle gün yüzüne çikmaya basladi.

Sefer sayisini azaltmayan, ancak pilotlarini muhafaza edemeyen THY, yorgun pilot riski ile yüz yüze kaliyor. Sivas seferlerinin iptal olmasi ile gündeme gelen bir tartisma da pilotlarin uykusuz seyir etmeleri. Birçok havacilik platformunda, gayri resmi açiklama olarak gündeme gelen 4-5 saat uyku ile pilotlarin uçus yaptiklari hususu, bu sefer iptalleri ve tehirler ile yeniden kamuoyunun gündemine geldi. Bazi yolcular, karayollarinda büyük kazalardan sonra ticari ve profesyonel sürücülere yönelik denetimler artti. Ancak hava yollarinda uykusuz pilotlar ve yetersiz bakim denetimleri nasil yapilacak diye soruyorlar.
Kaynak: İHA