DSI Genel Müdürü Akca, Malatya Ve Kahramanmaras'ta Incelemelerde Bulundu

Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürü Lütfi Akca ve beraberindeki heyet, Kahramanmaras’ta ve Malatya’da incelemelerde bulundu.

DSI Genel Müdürü Akca, Malatya Ve Kahramanmaras'ta Incelemelerde Bulundu


DSI Genel Müdürü Lütfi Akca, Genel Müdür Yardimcisi Mehmet Akif Balta ve beraberlerindeki heyet Malatya’da ilk olarak 92. Sube Müdürlügünü ziyaret ederek, Sube Müdürlügünde düzenlenen koordinasyon toplantisinda Elazig 9. Bölge Müdürlügü görev alaninda kalan tamamlanmis ve devam eden projelerin durumu hakkinda Bölge Müdürü Kenan Akyürek’ten brifing aldi. Akca ve beraberindeki heyet 21 Agustos Pazar günü DSI 92. Sube Müdürlügünde AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalik, Bülent Tüfenkci, Ahmet Çakir, Malatya Büyüksehir Belediye Baskanligi Genel Sekreteri Cemal Nogay, Maski Genel Müdürü Mehmet Mert, Ilçe Belediye Baskanlari, AK Parti Malatya Il Baskani Ihsan Koca, AK Parti Ilçe Baskanlari ve Sulama Birlik Baskanlari’nin katilimlari ile düzenlenen koordinasyon toplantisinda Malatya yatirimlari görüsüldü.

Akca, toplantinin ardindan yaptigi açiklamada “Son 20 yilda Cumhurbaskanimizin liderliginde ülkemizin dört bir tarafinda oldugu gibi Malatya’da da çok önemli projelere imza attik. Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü tarafindan 2003-2022 yillari arasinda Malatya iline toplam 4.562.210.396 TL yatirim yapilarak, 90 adet tesis hizmete alinmistir. Bu tesislerin; 14 adedi Baraj, 1 adedi Gölet, 1 adedi Yeralti Depolamasi, 12 adedi Sulama Tesisi, 4 adedi Arazi Toplulastirma ve TIGH, 48 adedi Taskin Koruma Tesisi, 10 adedi Hes Tesisidir. Baraj depolama kapasitesi 228,86 milyon m hacmine ulasmistir. Gölet depolama kapasitesi 0,31 milyon m hacmine ulasmistir. Toplam 401.300 dekar arazi sulamaya açilmis ve yillik 250.994.081 TL zirai gelir artisi saglanmistir. Toplam 1.071.470 dekar alanda ATTIGH tescili yapilmistir. 46 yerlesim yeri ve 4.682 dekar arazi taskinlardan korunmustur” dedi.



DSI olarak son 20 yilda devasa su yapilarini insa ettiklerini belirten Akca, “Malumunuz oldugu üzere gida ve suyun hayati önem tasidigi bir yüzyila girdik. Artik bu yapilarda depoladigimiz sularin iyi yönetilmesi lazim. 2023 yilindan itibaren planlamalarimizi bu minvalde yapmaliyiz. Özellikle yeralti su kaynaklarimizi korumamiz lazim. Bugün yeraltindan kullandigimiz her bir damla su, torunlarimizdan hatta onlarinda torunlarindan ödünç aldigimiz sulardir, gelecek nesillerimizin kaynagidir. Dolayisi ile gelecek nesillerin kaynaklarini bugün bizim kullanmamiz dogru degildir. Tarimsal sulamanin bilinçli ve tasarrufa yönelik yapilmasi çok büyük önem arz etmektedir. Tarimsal üretimde küresel isinmaya bagli olarak hem sulama hem de bitki çesidi bakimindan tasarruflu olanlarin tercih edilmesi su kaynaklarinin verimli kullanilmasi açisindan çok önemlidir. Gida güvenligini de riske atmadan, su kaynaklarimizi, havza bazinda planlayarak kullanmamiz gerekiyor” seklinde konustu.



Malatya’daki incelemelerin ardindan DSI Genel Müdürü Lütfi Akca beraberindeki heyet ile birlikte Kahramanmaras’a geçti. Heyet ilk olarak Ceyhan kaynaklarinda incelemelerde bulunarak buradan Adatepe Sulamasi 1. Kisim ve 2. Kisim islerinin koordine edildigi santiyeleri ziyaret ederek a çalisma alanlarinda incelemelerde bulundu.

Incelemelerinin ardindan DSI Genel Müdürü Akca açiklamada bulundu. Akça, “20 yilda Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde ülkemizin dört bir tarafinda oldugu gibi Kahramanmaras’ta da çok önemli projelere imza attik. Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü tarafindan 2003-2022 yillari arasinda Kahramanmaras iline toplam 8.663.223.364 TL yatirim yapilarak, 176 adet tesis hizmete alinmistir. Bu tesislerin; 3 adedi Içmesuyu Tesisi, 9 adedi Baraj, 5 adedi Gölet, 17 adedi Sulama Tesisi, 1 adedi Arazi Toplulastirma ve TIGH, 105 adedi Taskin Koruma Tesisi, 36 adedi HES Tesisidir. Yillik 26,80 milyon içme ve kullanma suyu temin edilerek 600.000 kisiye içme ve kullanma suyu saglanmistir. Toplam 175.590 dekar arazi sulamaya açilmis ve yillik 209.000.000 TL zirai gelir artisi saglanmistir. Toplam 279.200 dekar alanda ATTIGH tescili yapilmistir. 132 yerlesim yeri ve 143.220 dekar arazi taskinlardan korunmustur” ifadelerini kullandi.

Kahramanmaras’ta yatirimlara ve projelere devam edeceklerini vurgulayan Akça, “Bugünde ekibimiz ile birlikte çalismalari devam eden Adatepe Sulamasi 1. Kisim ve 2. Kisim insaatlarimizda incelemelerde bulunduk. Çalismalarda gelinen seviyeler hakkinda bilgi aldik. Adatepe sulamasi 1. kismin tamamlanmasi ile 67 bin 880 dekar tarim arazisinin sulanmasi saglanarak bölgede yapilacak sulu tarimla milli ekonomiye 2022 birim fiyatlari ile yillik 110 milyon TL katki saglamasi hedeflenmektedir. Adatepe Sulamasi 2. Kisim insaatimizda da çalismalarin tamamlanmasi ile de 59 bin 460 dekar tarim arazisinin sulanmasi ve yapilacak sulu tarimla 2022 birim fiyatlari ile ülke ekonomisine yillik 90 milyon TL katki saglamasi hedeflenmektedir” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA