Tarihi Moda Iskelesi Deniz Manzarali Kütüphaneye Dönüstü

Istanbul’un önemli kültürel miraslari arasinda yer alan tarihi Moda Iskelesi yeniden Istanbullularla bulustu. Yenilenen tarihi Moda Iskelesi’nin açilisina IBB Baskani Ekrem Imamoglu, Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi katildi.

Tarihi Moda Iskelesi Deniz Manzarali Kütüphaneye Dönüstü
Istanbul Büyüksehir Belediyesi 150 Günde 150 Proje çerçevesinde, Istanbul’un en eski iskelelerinden biri olan Moda Iskelesi’ni, asil islevine uygun olarak kullanima açti. Yenilenen tarihi Moda Iskelesi’nin açilisina IBB Baskani Ekrem Imamoglu, Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi katildi.

Cumhuriyet öncesi ve sonrasi Türkiye’ye çok önemli eserler kazandiran mimar Vedat Tek tarafindan 1916-17 yillarinda yapilan ve uluslararasi devlet liderlerinin ziyaretlerine taniklik eden Moda Iskelesi, yeniden islevlendirme projesi ile iskele islevini tekrar kazanirken, es zamanli olarak kafe ve kütüphane kisimlariyla halka açik bir alan haline geldi. Itinali bir restorasyon süreci yürütülen iskelenin alt kat vapur bekleme alanlarinin yaninda çalisma alani, kafe ve performans alani olarak tasarlanirken, üst kati da kütüphane olarak hizmete sunuldu. Ilk etapta, 20 Agustos’tan itibaren deniz taksi yanasma noktasi olarak uygulamaya eklenecek ve aktif olacak. Ileriki zamanlarda Sehir Hatlari seferleri eklenecek olan dikdörtgen planli Iskelenin, zemin kati yolcu salonu, personel odalari ve WC olarak ünitelere bölünmüs olup üst kati teras çati ile örtülü. Iskelenin ilk katinda Sehir Hatlari’na bagli Vapur Kafe faaliyet gösterecek.

“50 deniz taksinin 50’sini de kendi tersanemizde ürettik”

IBB Baskani Ekrem Imamoglu yaptigi konusmada, "Bir maraton içerisinde 150 günde 150 projeyle çözüm üretmeye, Istanbullularin ihtiyaç duydugu isleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Burada temel amacimiz maksimum sosyal fayda saglamak, insanlarimizin yasam kalitesini yükseltmek ve en gerçekçi maliyetle en uzun vadeli çözüm üreten projeleri hayata geçirmek. Simdi temel hedefimiz Istanbul’da yolcu sayisini daha da arttirmak. Arada bir pandemi süreci yasadik baktiginizda bu süreci en dogru sekilde hem analizlerimizi yaparak hem altyapiyi güçlendirerek hem de deniz ulasimi ile ilgili yapisal sorunlari çözerek yürüttük. Deniz taksileri devreye sokmamiz gerçekten Istanbul’da özel bir durum. Daha güzelini söyleyeyim, 50 deniz taksinin 50’sini de kendi tersanemizde ürettik. Dünyanin en eski tersanesinde ürettik. Simdi ise bir kütüphane, bir kültür alani, etkinliklerin oldugu bir yer, Kadiköylülerin, Modalilarin hatta buraya gelen bütün Istanbullarin keyifle takip edecegi bir akisla çok özel bir yere dönüsecek. Bence burayi en çok çocuklarimiz sevecek ve gençlerimiz sevecek onlari mutlaka buraya davet ediyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA