Ukrayna'dan Yola Çikan Ilk Tahil Gemisi Suriye'ye Demirledi

Ukrayna’dan yola çikan ilk tahil gemisi olan Razoni, teslimatin 5 aydan fazla gecikmesini gerekçe göstererek Lübnan’daki alici tarafindan reddedilmesinin ardindan Suriye’nin Tartus kentine demirledigi ortaya çikti.

Ukrayna'dan Yola Çikan Ilk Tahil Gemisi Suriye'ye Demirledi


Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birlesmis Milletler (BM) tarafindan 22 Temmuz’da Istanbul’da imzalanan tahil sevkiyati anlasmasi çerçevesinde, 1 Agustos’ta yola çikan ilk tahil gemisi olan RAZONI Lübnan’a gitmek üzere Odessa Limani’ndan hareket etmis, fakat teslimatin 5 aydan fazla gecikmesini gerekçe gösteren Lübnan’daki alici teslimati reddetmisti. Lübnan’in ardindan 11 Agustos’ta İçel’e yanasan Sierra Leone bayrakli Razoni’nin aktaricilarinin kapali olmasi nedeniyle nerede oldugu merak ediliyordu. Planet Labs PBC’den alinan uydu görüntülerine ve limandaki bir kaynaga dayandirilan haberlerde, geminin Suriye’nin Tartus kentine demirledigi ortaya çikti. Limandaki kaynak ayrica, geminin tasidigi 26 bin ton misirin bir kismini bosalttigini aktardi.

Ukrayna, Suriye’yi Rusya’nin Ukrayna’dan yagmalandigini öne sürdügü en az 150 bin ton tahili ithal etmekle suçlamisti. Rusya ise, Ukrayna’dan tahil çaldigi iddialarini yalamisti. Ukrayna ayrica, Suriye’nin Donbass bölgesindeki Rus yanlisi ayrilikçi Luhansk Halk Cumhuriyet ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin sözde bagimsizliklarini tanimasi nedeniyle geçtigimiz haziran ayinda Suriye ile olan diplomatik iliskilerini kesmisti.

Ukrayna Ulastirma Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Ukrayna’dan ayrildiktan sonra gemi ve kargodan sorumlu olunmadigi ifade edilerek, geminin baska bir yabanci limandan ayrilmasindan sonra söz konusu nakliyenin gerçeklestigine dikkat çekildi. ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price ise gazetecilere verdigi demeçte, ABD’nin geminin kargosunun baska bir aliciya satildigi ve su anda Tartus yakinlarinda oldugu yönündeki haberlerden bilgilerinin oldugunu aktardi.
Kaynak: İHA