Biden, Enflasyon Düsürme Yasasi'ni Imzaladi

ABD Baskani Joe Biden, Beyaz Saray’da düzenlenen törenle Enflasyon Azaltma Yasasi’ni imzaladi. Biden, Yasayi "ABD tarihindeki en önemli yasalardan biri" olarak nitelendirdi.

ABD Baskani Joe Biden, iklim kriziyle mücadele etmek, saglik ve bakim maliyetlerini düsürmek için yüz milyarlarca dolarlik Enflasyon Azaltma Yasasi’ni imzaladi. Biden, Beyaz Saray’da düzenlenen imza töreninde yaptigi konusmada, Enflasyon Azaltma Yasasi’ni "ABD tarihindeki en önemli yasalardan biri" olarak nitelendirdi. Biden, "Simdi tarihimizin en önemli yasalarindan biri olan Enflasyon Azaltma Yasasini imzaliyorum. Bu yasayla Amerikan halki kazandi ve özel çikarlar kaybetti. Bir süreligine insanlar bunlarin olup olmayacagindan süphe duydular, ancak önemli bir dönemdeyiz. Imza atmak sadece bugünle ilgili degil yarinla ilgili. Amerikali ailelere ilerleme ve refah saglamakla ilgili. Amerika’da demokrasinin varligi göstermekle ilgili." ifadelerini kullandi.

Enflasyon Düsürme Yasasi, yenilenebilir kaynaklara geçisi hizlandirmayi amaçlayan enerji ve iklim programlarina yatirim yapmak, büyük ve karli sirketlerden en az yüzde 15’lik kurumlar vergisi almak ve reçeteli ilaç fiyatlarini düsürerek saglik maliyetlerini azaltmayi hedefliyor.

Reçeteli ilaç fiyatlarina üst sinir

Biden, Beyaz Saray’dan yaptigi konusmada, yasa ile ilk kez belirli reçeteli ilaçlarin fiyatlarinin düsürülecegini söyledi.

Biden, "Bu reçetelerin nedeni ne olursa olsun, ne kadar reçeteniz olursa olsun ilaç maliyetlerine yilda en fazla 2 bin dolarlik bir üst sinir koyulacak. Yilda 2 bin dolardan fazla ödemeyeceksiniz. Enflasyon Azaltma Yasasi sayesinde 13 milyon insan saglik sigortasindan yilda ortalama 800 dolar tasarruf edecek." seklinde konustu.

Bütçe açigi 10 yilda 300 milyar dolar azaltilacak

Yasayla gelecek 10 yil içinde bütçe açiginin 300 milyar dolarin üzerinde azaltilacagini söyleyen Biden, yasa ile mevzuat açiginin azaltacagini ve büyük sirketlere yüzde 15’lik bir asgari vergi uygulanacagini söyledi.

Biden, "Önümüzdeki on yilda enflasyonu düsürme yasasiyla, açigi 300 milyar dolar daha azaltacagiz. Zengin ve büyük sirketler sonunda adil paylarinin bir kismini ödemeye baslayacak. Büyük sirketler en az yüzde 15 vergi ödeyecek. Yilda 400 bin dolardan az kazanan hiç kimse federal vergilerde bir kurus fazla ödemeyecektir." dedi.

Iklim degisikligiyle mücadele için 369 milyar dolar

Biden’in imzaladigi Enflasyon Düsürme Yasasi’nin, enerji güvenligi ve iklim degisikligiyle mücadeleye yönelik yatirimlar için 369 milyar dolarlik bütce ayrilacagi belirtildi. Biden, yasayla iklim krizi mücadelesi, karbon emisyonlarini düsürme, ekonomiyi güçlendirme ve enerji güvenligi için yatirim yapilacagini söyleyerek, Amerikan halkina günes enerjisi gibi yenilenebilir enerji sistemlerini kullanmalarini desteklemek için indirimler saglanacagini söyledi.

Biden, "Bu tasari, iklim konusunda simdiye kadar atilmis en büyük adimdir. Ön saflarda temiz enerji firsatlari olusturmamizi ve kirlilikle mücadele etmeyi saglayacagiz" dedi.

Tasarinin bu noktada ayrica elektrikli araç almak isteyenlere ise 7 bin 500 dolarlik vergi indirimi saglayacagi belirtildi.

ABD Baskani Biden’in imzasiyla yasalasan tasari daha önce hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da onaylanmisti. Biden’in ilerleyen süreçte yasa hakkinda daha fazla ayrintilari paylasmak üzere çesitli eyaletleri ziyaret etmesi bekleniyor. Öte yandan, Enflasyon Düsürme Yasasi, Kasim ayinda yapilacak ara seçimler öncesinde Biden yönetimi için "zafer" olarak degerlendiriliyor.
Kaynak: İHA