Artvin'de Kadin Üreticilerin Kooperatif Binasini Kadin Duvar Ustasi Yapiyor

Artvin’in Ardanuç ilçesinde belediye tarafindan kadinlarin ürettigi yöresel ürünlerin, satisini yapabilecekleri kooperatif binasinin insaatinda kadin duvar ustasi çalisiyor. 10 yildir esiyle birlikte tas duvar ustaligi yapan Meryem Atalay, kadin kooperatif binasini yapmanin mutlulugunu yasiyor. Esiyle birlikte 10 yildir tas duvar ustaligi yapan 53 yasindaki Meryem Atalay insaatta tas kiriyor, duvar örüyor, siva yapip tas tasiyor.

Artvin'de Kadin Üreticilerin Kooperatif Binasini Kadin Duvar Ustasi Yapiyor
Artvin’in Ardanuç Belediyesi kadin üreticilerinin yöresel ürünlerin satisini yapacagi kooperatif binasi yapmaya karar verdi. Yapilan arastirmalar sonucunda kooperatif binasini yapimini ilçede ustaliklariyla ünlü kari koca tas ustasinin yapmasi uygun görüldü.



“Kadin üreticilerimizin hayatin her alaninda olmalari bizi mutlu ediyor”

Ardanuç Belediye Baskani Yildirim Derim konuyla ilgili yaptigi açiklamada “Kadin üreticilerimiz için kooperatif binamizin yaninda satis reyonu yapmak istedik. Bu binayi kadin kooperatifine tahsis ettik. Kari, koca Ardanuçlu çok iyi duvar ustasi hemserilerimiz oldugunu duyduk. Bizde ilçemiz adina sevindik, kadinlarin üretimde istihdamda hayatin her alaninda yer almasi bizim için sevindirici. Bitince kadinlarin satis kooperatifi olarak kullanacak olmasi daha da farkli anlam kazandiriyor” dedi.



“Esimle birlikte geçinip gidiyoruz”

Tas duvar ustasi Meryem Atalay ise esiyle insaatlarda çalistigini belirterek "Duvar yapiyoruz. Ona yardim için basladim. Simdi birlikte tas duvar yapiyoruz. Bazen uzak köylere gidiyoruz duvar yapmak için. Tas kiriyorum, tas tasiyorum, siva yapiyorum, duvar örüyorum. Zor ama alistik bizim, bu bölgede kadinlar bu tarz islere alisiktir. Isçi tutsak aldigimiz para isçiye gidiyor. Birlikte geçinip gidiyoruz. Hayat zor bir birlerimize yardimci olmamiz gerek. Iki oglumuz var bu isi yaparak ikisini üniversitede okuttuk” diye konustu.



"Görenler ilk sasiriyordu ama simdi alistilar"

Esi Hüsamettin Atalay (55) ise yaptigi açkilamada "30 yildir duvar ustasiyim. 35 yildir evliyiz. Esim bana her alanda yardimci oluyor. Is aliriz birlikte gideriz. Insaatta yardimci olur çayimi yemegimi yapar. Hayat arkadasim o benim. Ben sürekli isçi çalistiriyordum. Duvar ustaligi el hüneri ister ,isçilige çok para istiyor. Isçiye para verdigimiz zaman biz kazanamiyoruz. Esimde bana ben çalisayim diye teklifte bulundu. Ilk zamanlari olur mu olmaz mi derken basladik. O günden beri cebimize para giriyor. Yaklasik 10 yildir esimle birlikte çalisiyoruz. Bir isçinin yapabilecegi her seyi yapiyor. Görenler ilk sasiriyordu. Ama simdi alisti. Sonra bize hak veriyorlar. Kadinlara göre zor bir is ama yapmak zorundayiz. Geçim meselesi yapacak bir sey yok esime tesekkür ediyorum sag olsun var olsun” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA