Yozgat'ta Yerli Çesit Arpa Hasadi Yapildi

Yozgat’ta 5 köyde uygulanan yerli çesit arpa demonstrasyonunun hasadi yapildi.

Yozgat'ta Yerli Çesit Arpa Hasadi Yapildi
Yozgat Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan merkez ve ilçelerde ekimi yapilan yerli çesit arpa demonstrasyonunun hasadi gerçeklestirildi.

Arpa çesit demonstrasyonu, Yozgat Il Tarim ve Orman Müdürlügü teknik personel kontrolünde merkez, Sorgun ve Sefaatli ilçelerinde 5 köyde uygulanip demonstrasyonun hasadi yapilarak verimleri belirlendi.

Yapilan arpa çesit demonstrasyonu ve hasadi ile ilgili olarak Tarim ve Orman Il Müdürü Tanju Özkaya, “Bakanligimiz Arastirma Kuruluslari ve TSÜAB’a üye özel sektör firmalari tarafindan son yillarda yeni ve daha verimli tohum gelistirme çalismalari yogun bir sekilde devam etmekte olup bunun sonucunda dayanikli ve yüksek verimli çesitler gelistirilmektedir. Il Tarim ve Orman Müdürlügü olarak biz de gelistirilen bu yeni çesitlerin ekimlerini çiftçi sartlarinda uygulayarak yerli tohumluklarimizi çiftçilerimize ve kamuoyuna tanitmaktayiz. Bu vesileyle çiftçimizin aldigi verimi artirarak Ilimizin üretimini artirmayi amaçlamaktayiz.” dedi.

Arpa çesidine göre 250 ila 500 kilogram verim elde edildigini de söyleyen Il Müdürü Özkaya, “Bu üretim sezonunda Bakanligimiza bagli Ankara Tarla Bitkileri Merkez Arastirma Enstitüsünce gelistirilmis olan Arpa çesitlerinden Yalin, Akar, Anka06, Bozlak, Misket , Sinanbey ve özel Bir tohumculuk firmasi tarafindan gelistirismis olan Mizgin çesitleri 5 köyde 5 çiftçimizle birlikte ekildi. Hasatlari teknik personelimiz ve çiftçilerimizle birlikte yapildi. Çesitlere göre 250 ila 500 kilogram civarinda verimler alindi. Bunlardan ilk defa bu geçen yildan beri ekimini yaptigimiz Yalin çesidine ayrica deginmek istiyorum. Bu arpa çesidimiz kavuzsuz arpa çesididir. Kavuzu olmamasi nedeniyle bakildiginda bugday görünümü vermektedir. Bu özellikle hayvancilik ve un sanayiinde aranan bir çesit olacagi kanaatindeyiz.” seklinde konustu.

Kaynak: İHA