Kars'ta Bir Tarih Gözler Önünde Yok Oluyor

(ÖZEL)-Türkiye’de en fazla savas tabyasina sahip olan Kars’ta, 1854 tarihinde yaptirilan ve 1855 Osmanli-Rus Savasi, 1877-1878 Osmanli-Rus Savasi, 1918-1920 Osmanli-Ermeni Savasi’nda kullanilan Gemli Tabya, turizme kazandirilmayi beklerken, gözler önünde yok oluyor.

Kars'ta Bir Tarih Gözler Önünde Yok Oluyor
Günümüzde hayvan barinagi olarak kullanilan ancak geçmiste uzun yillar askeriye tarafindan muhafaza edilen ve bir dönem ise kadin cezaevi olarak kullanilan at nali görünümünde olan Gemli Tabya, askeriyenin bölgeden çekilmesiyle birlikte kimligi belirsiz kisilerce talan edildi.

Birçok yeri yikilan ve pencerelerindeki demirlerin çogu sökülerek götürülen Gemli Tabya, yolu büyük taslarla kapatilarak vatandaslarin içeriye girerek gezmeleri dahi engellenmis vaziyette bulunuyor.

“Butik Otel olacakti, Hayvan Barinagi oldu”

Gemli Tabya’nin Hayvan Barinagi olarak kullanildigini ifade eden fotografçi Adem Alp, “46 tabyadan birisi olan Gemli Tabya, Gemli Tabya kadin cezaevi olarak da kullanilmisti. Ancak suanda tahrip edilmis, bölgede bulunan hayvancilar tarafindan ahir olarak kullaniliyor. Umariz yetkililer 46 tabya içerisinde en önemlilerinden birisi olan Gemli Tabya’yi biran önce görür ve bu isler acisi durumuna müdahale ederler” dedi.

Çevredeki hayvan otlatanlarin hayvanlarina ev sahipligi yapan Gemli Tabya, önceki dönem Kars Valisi Rahmi Dogan tarafindan 12 odali butik otel olarak projelendirilmisti.

Geçen süre içerisinde hiçbir sey yapilmayan ve Kars Kalesi’nin hemen arkasinda bulunan Gemli Tabya, her geçen gün biraz daha yikilirken, içerisinde ise hayvanlari agirliyor.

Kars’in en yüksek bölgesinde ve Dereiçi Kanyonu’na hakim tepede olan Gemli Tabya kurtarilmayi bekliyor.
Kaynak: İHA