Iklim Degisikligi Florayi Etkiledi, Aricilar Bu Yil Da Umdugunu Bulamadi

Elazig’da güzel geçen kis ile bahar aylarinda umutlanan ve hasatta rekor bekleyen aricilar, bu yil da umdugunu bulamadi. Iklim degisikligi nedeniyle zamansiz esen rüzgarlar, ani yagislar, asiri sicaklar, dolu gibi hadiseler bitki örtüsünü ve buna bagli olarak bal üretimini olumsuz etkiledi.

Iklim Degisikligi Florayi Etkiledi, Aricilar Bu Yil Da Umdugunu Bulamadi
Ülke genelinde oldugu gibi Elazig’da da bu yil bol yagisli kis ve bahar aylari yasandi. Geçen sene yasanan kuraklik ve toz tasinimiyla son 10 yilin en düsük verimini alan ve bu yildan çok ümitli olan aricilar umdugunu bulamadi. Iklim degisikligi nedeniyle endemik bitkilerde adaptasyon sorunu yasanirken, yine zamansiz esen rüzgarlar, ani yagislar, asiri sicaklar ve dolu gibi meteorolojik olaylar bitkileri olumsuz etkiledi. Bu durum paralel olarak kentte 100 bin kovan ile faaliyet gösteren bin 100 ariciyi da olumsuz etkiledi. Kovan basi 6 ile 8 kilo bal alinirken, 500-600 ton arasi rekolte bekleniyor.

"Bal hasadi noktasinda umdugumuzu bulamadik"

Elazig ortalamasina bakildiginda kovan basina 12 kilogram bal alinmasi gerektigini belirten Elazig Ari Yetistiricileri Birligi Baskani kimyager Firat Canbay, "Türkiye genelinde bu ortalama 15 kilogramda gerçeklesiyor. Geçen yil bu bölgede 4 ile 6 kilogram civarinda kovan basina bir verim elde ettik. Bunun da bölgedeki rekolteye yansimasi ortalama 500 ton civarinda oldu. Bu yil da bal sagim sezonuna girdik. Geçen yildan bir farki yok. Geçen yil nasil kötü geçtiyse bu sene de olumsuzluklar neticesinde sagimdan çok beklentimiz söz konusu degil. Güzel bir kis mevsimi yasamistik. Aricilik sektörü açisindan çok olumlu gelismeydi. Bahar aylari da gerçekten güzel gelisti. Ancak geldigimiz bal hasadi noktasinda umdugumuzu bulamadik” dedi.



"Iklim degisikligi üzerindeki etkisini aricilarimiz yasamaktadir"

Bölgede bal hasadinin basladigini aktaran Canbay, “Bizlerin sahada almis oldugu bilgi neticesinde bölgemizde bu sene takriben geçen yila paralel bir verim oldugunu görmekteyiz. Ortalama kovan basina 6 ile 8 kilogram bir verim aliyoruz. Rekolte olarak da 500 ile 600 ton civarinda bu bölgede bal alimi gerçeklestirecegiz. Bu noktaya gelmesine baktigimiz zaman küresel isinmanin iklim degisikligi üzerindeki etkisini aricilarimiz yasamaktadir. Çünkü aricilik dedigimiz zaman doga ile temasli bir meslek. Arici ne kadar mücadele verirse versin, emegini isin içine katarsa katsin yüzde 75 doganin bir etkisi söz konusudur. Dogadaki bitkinin nektar vermesi için tüm sartlarin olgunlasmasi lazimdir. Bu bölgedeki bal bitkisine baktigimiz zaman endemik bir bitki üzerine yogunlasmistir. Yillarca aricilar ballarini bu endemik bitkilerden saglamislar. Su anda bitkide adaptasyon sorunu yasanmaktadir. Özellikle bu endemik bitkilerden aricilarimiz sorunsuz bir sekilde verim alirken son yillarda ürün almada çok ciddi sikintilar yasanmaktadir. Küresel isinmanin beraberinde getirdigi iklim degisikligi meteorolojide olusan ekstrem olaylarin hepsini içine katmaktadir. Özellikle zamansiz esen rüzgarlar, ani yagislar, asiri sicaklar, bunlar dogadaki bitki örtüsü üzerinde olumsuz yansimasi olmaktadir. Ari ne kadar iyi olursa olsun balin geldigi kaynak bitkidir" diye konustu.



"25 yilin en iyi ilkbaharini yasadik ama bal sezonuna gelince tam tersi oldu"

340 kovanla aricilik yapan Levent Kenkül ise, "Sagim sezonu basladi.

Bu sezon ilkbahar mevsimi çok iyi geçti. Aricilar olarak hepimiz çok umuluyduk. Son yillarin en iyi senesi olarak bakiliyordu. Aricilik yaptigim 25 yilin en iyi ilkbaharini yasadik. Ama bal sezonuna gelince tam tersi oldu. 25 yilin en kötü bal sezonu

oluyor. Ilkbaharda ari ne kadar bal getirmis ise onunla yetindi. Sezonun basinda bir yagmur, dolu geven çiçegini yikadi. Büyük bir zarar verdi. O zarar sonrasinda da geven ve diger bitki örtüsünden ari bir sey alamadi. Geçen yil da iyi degildi. Geçen yil bahar iyi degildi, bal mevsimi iyiydi. Bu yil ise tam zit oldu. Simdi bal mevsimi kötü, ilkbahar iyi geçti. Iklim son yillarda iyi gitmiyor. Ilkbaharda biz bir rekor kirariz dedik. 25 yilin en iyisi olur diye herkes o ümitle beklerken ters köse olduk" seklinde konustu.

Kaynak: İHA