Fistik Üreticisinden Taban Fiyat Çagrisi

Türkiye’de fistik üretiminin önde gelen illerinden Gaziantep’te fistik bahçeleri boz fistik hasadinin baslamasiyla hareketlendi. Rekolteden ve fiyattan umdugunu bulamayan fistik üreticileri Antep fistiginda taban fiyati uygulanmasi için çagri yapti.

Fistik Üreticisinden Taban Fiyat Çagrisi
Fistigin anavatani Gaziantep’te “Yesil altin” olarak adlandirilan boz fistigin hasadi basladi.

Fistik bahçelerinin yolunu tutan isçiler 40 dereceyi asan sicak hava altinda olgunlasan fistiklari dallarindan tek tek topluyor. Dalindan koparilan Antep fistiklari, agacin altina serilen çadirlara döküldükten sonra traktörlerle kavlatma tesisine gidiyor.

Tesislerde temizleme, kirma ve kavlama isleminin ardindan tüketime hazir hale gelen fistiklar, satis için fistik haline tasiniyor. Normal Antep fistigina göre hasadi daha erken yapilan boz fistik, baklava, çikolata, tatli ve yemeklere konuluyor.

Üreticiden taban fiyat çagrisi

Rekoltenin ve boz fistik fiyatinin düsük kalmasindan dolayi Barak Ovasi’ndaki fistik üreticilerinin hasat sevinçleri kursaklarinda kaldi. Hasattan umdugunu bulamayan üreticiler, yetkililere findikta oldugu gibi fistikta da taban fiyat uygulanmasi için çagri yapti. Tek geçim kaynaklari olan fistigin hasadini dört gözle beklediklerini dile getiren Karkamisli fistik üreticisi Mert Yilmaz, kurakliktan dolayi bahçelerden istedikleri verimi alamadigini söyledi.

Agaçlari sulayamadiklari için verimin her geçen yil düstügünü paylasan Yilmaz, “Biz fistikta da taban fiyati olmasini istiyoruz. Sayin Cumhurbaskanimiz findik için fiyati belirledi. Fistikta neden taban fiyat belirlenmiyor çiftçiler olarak biz bunu çok merak ediyoruz. Oysaki fistik barak bölgesinde çok genis bir alan sahip. Yüzbinlerce Antep fistigi agaci var ama taban fiyati yok. Suanda fistigin fiyati 45-50 lira arasinda gidiyor. Ancak sattigimiz bu fiyat maliyetlerimizin altinda kaliyor. Mazot, gübre, isçi giderleri ciddi oranda yükseldi. Ancak fistigin fiyati geçen yila göre yüzde 70 civarinda artti. Fistiktaki fiyatin geçen yila göre yüzde 300 daha fazla olmasi lazim. Suanda Antep fistiginda taban fiyatin 70 lira olmasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

“Bekledigimiz rekolteyi yakalayamadik”

Su anda hasadi yapilan fistigin baklavalik boz fistik oldugunu söyleyen fistik bahçesi sahibi Mehmet Yilmaz ise bekledikleri rekolteyi yakalayamadiklarini ifade etti.

Verimin beklentilerinin altinda kaldigini söyleyen Yilmaz, “Agaçlar kurakliktan etkileniyor. Önümüzdeki yil da bu yildan daha az olacak. Urfa ve Nizip’ten gelen isçiler sabah saat 7’de çalismaya basliyor. Fistiklar dallarindan tek tek toplaniyor. Fistik hasat edildikten sonra devlüplere yani kavlatma tesisine gidiyor. Orada bosu ve dolusu ayrildiktan sonra sahada 2 gün kuruyor. Kurumanin ardindan Nizip fistik haline satilmak için gidiyor. Suandaki maliyetlerle elimize geçen parayi kiyasladigimiz zaman bize bir kar kalmiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA