Bakan Soylu'dan, CHP Lideri Kiliçdaroglu'na Yanit

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’na Yüksek Seçim Kurulu’na veri aktarimina iliskin Twitter hesabindan yanit veren Içisleri Bakani Süleyman Soylu, “Sayin Kiliçdaroglu Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügümüz MERNIS üzerinden YSK’ya veri aktariminin teknik detaylarini basin açiklamasiyla anlatacak” dedi.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu Twitter hesabindan yaptigi paylasimda, “CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu’nun, ‘Bizim elimizdeki seçmen bilgileri Yüksek Seçim Kurulu’nun elinde yok’ ifadeleri bugün Genel Baskan Yardimcilari tarafindan yalanlanamadigi için düzeltilmeye çalisildi. Bu CHP açisindan sevindirici bir gelisme olabilir. Hepimiz insaniz ve hata yapabiliriz. Bazen siyasette konusma sehveti ve güç zehirlenmesi ile bu tür durumlar yasanabilir. Bundan vazgeçmek de bir erdemdir. CHP Genel Baskan Yardimcilari bugün yaptigi açiklamada CHP Genel Baskani’nin ifade ettigi sözlerin dogru olmadigini yani kendilerine YSK’dan daha fazla bilgi olmadigini net bir sekilde ortaya koymus, ellerinde bulunan bilgilerin YSK’nin siyasi partiler ile paylastigi seçmen kütügü bilgisi analizi oldugunu ifade etmeye çalismislardir. Aslinda bu ‘Bizim Genel Baskanimiz yanlis bir cümle söyledi ve biz bunu temin ediyoruz düzeltiyoruz’ demektir. Keske bunu kamuoyunda seçmen listeleri konusunda büyük bir iddia ile saibe olusturmaya çalisan Kemal Kiliçdaroglu yapmis olsaydi ve çagrimiza cevap verip ‘özür dileseydi.’ Halkimiz bilgedir inaniyoruz ki bu yanlisin mazur görür özünü kabul ederdi. Bu vesileyle genel baskanlarini düzeltme açiklamasi yapan CHP Genel Baskan Yardimcisi kardesimize iki çift sözüm var. Elbette Türkiye ilk kez seçime gitmiyor. YSK tarafindan ilgili mevzuat çerçevesinde seçmen kütükleri, bir seçim döneminde seçime girmeye hak kazanan siyasi partiler ile iki kez paylasilir” ifadelerine yer verdi.

Soylu, paylasiminin devaminda, “Siyasi partilere bu seçmen listesinin verilmesinin amaci, kontrol etmeleri varsa hatalarini düzeltmesi ve seçim çalismalarini yapabilmelerinin temini içindir. Anlasiliyor ki CHP böyle bir çalismayi ilk kez yapiyor. Elbette ki partililer seçmen kütükleri üzerinden analiz, günümüzün deyimiyle veri madenciligi yapabilirler. Belki Genel Baskan Yardimcisi kardesimiz eski uygulamayi bilmiyor olabilir. Bugün siyasi partilerin genel merkezlerine verilen listeler biz gençlik kollarindayken ilçe seçim kurulu tarafindan seçime girmeye hak kazanan siyasi partilerin ilçe teskilatlarina gönderildi. Yine her ilçe teskilati ayni usulle bu çalismalari yapardi. Bunun yani sira bütün seçimlerde seçmen listesi askiya çikar. Muhtarlar, seçmenler ve siyasi partiler tarafindan bu listeler kontrol edilir. Adres baslik adres yanlisliklari ve maddi hatalar varsa düzeltilir. Anliyoruz ki Kemal Kiliçdaroglu boyundan büyük laf etmis, partisi de bugün yaptigi açiklamayla usulü bilmeyen Kiliçdaroglu’nu kurtarmak için ugrasmistir. Sayin Kiliçdaroglu Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügümüz MERNIS üzerinden YSK’ya veri aktariminin tehlikeli detaylarini bir basin açiklamasiyla anlatacak. Belki bu açiklamayi okursaniz seçmen kütüklerinde nasil bir uygulama yapildigini ögrenir ve bu hataya tekrar düsmemis olursunuz. Hatirlayabildigim kadariyla bir zamanlar IBB aday olan Kemal Kiliçdaroglu, bu bilgiçliklerinden dolayi Kagittepe’de de kendine oy dahi kullanamamisti” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA