Bakan Soylu Açiklamasi 'Dagda Operasyon Yaptigimiz PKK'li, CHP'li Belediyede Çalisinca Sirtimizi Mi Dönseydik'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun “CHP’li belediyeleri sorusturmak için Içisleri Bakanliginda özel birim kuruldu” iddiasina “Dagda operasyon yaptigimiz PKK’li, CHP’li belediyede çalisinca sirtimizi mi dönseydik” cevabini verdi.

Bakan Soylu Açiklamasi 'Dagda Operasyon Yaptigimiz PKK'li, CHP'li Belediyede Çalisinca Sirtimizi Mi Dönseydik'


Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Twitter hesabindan paylastigi video ile CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu ve yardimcilarinin “CHP’li belediyeleri sorusturmak için Içisleri Bakanliginda özel birim kuruldu” seklindeki iddialarina yanit verdi. Bakan Soylu, paylasiminda “Birkaç zamandir Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Baskani Sayin Kemal Kiliçdaroglu ve yardimcilari bir takim iddialari dile getiriyorlar. Iddialarina göre, Içisleri Bakanligi bünyesinde sadece Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerin açiklarini aramak için özel birim kurulmus. Güya bu sözde birime talimat verilmis, hatta açik bulamayanlar için ceza ile tehdit edilmis. Içisleri Bakanliginda, rastgele, kanunsuz, mevzuatsiz hiçbir birim kurulamaz. Hiçbir devlet memuruna da kanunsuz, gelisi güzel ceza verilemez. Iddianin sahibi belki bilmez ama bu ülkede idari hukuku diye yani idari hukuku anlaminda bir disiplin vardir. Buna ait mahkemeler ve bir hukuk vardir. Vatandaslarimiz bu tip kurumlarda veya belediyelerde, yerel yönetimlerde gördügü bir takim kanun disiliklari hem valiliklere, hem kaymakamliklara hem Içisleri Bakanligina, örnegin CIMER’e ve her türlü noktaya ve hatta cumhuriyet bassavciliklarina sikayette bulunabilirler. Bu vatandasimizin en tabii hakkidir. Valilik ve cumhuriyet bassavciligi ve ilgili kurumlar bu sikayetler dogrultusunda Içisleri Bakanligindan sorusturma onayi isterler. Içisleri Bakani uygun görmesi halinde önce arastirma ve ön inceleme yapar. Sonrasinda sorusturma izni verir ve dosya savciliga intikal ettirilir” ifadelerini kullandi.

Belediyelere ait arastirma ve ön inceleme onay sayilari hakkinda da bilgi veren Bakan Soylu, “Son yerel seçimlerden yani 31 Mart 2019 tarihinden 8 Agustos 2022 tarihine kadar, arastirma ve ön inceleme onay sayilari sayisi toplam 2 bin 428. Arastirma ve ön inceleme onaylari içinde yüzde 34’ü, AK Partili belediyelere. Yüzde 41’i CHP’li belediyelere, yüzde 10’u MHP’li belediyelere, yüzde 5,9’u da HDP’li belediyelere aittir. Bunun bir asama sonrasinda da verilen arastirma onaylari çerçevesinde sorusturma izinlerinin sayisi ve dagilimi toplam 583. Yüzde 33,3 AK Parti, yüzde 35’i CHP, yüzde 11’i MHP, yüzde 14’ü HDP seklinde bir dagilim söz konusudur. Sorusturma izni verilmemesi kararlarini da paylasmak isterim. Yüzde 36,7 AK Parti, yüzde 43,4 CHP, yüzde 9,15 MHP, yüzde 3,4 IYI Parti, yüzde 3,9 HDP seklinde bir dagilim mevcuttur. Resmi verilerden de açikça görüldügü gibi kimseye bir ayrimcilik yapilmasi söz konusu degildir. Vatandas sikayet etmis, Müracatini ortaya koymus ve devlette geregini hiç kimseyi ayirt etmeden yerine getirmis” dedi.



“DAGDA OPERASYON YAPTIGIMIZ PKK’LI, CHP’LI BELEDIYEDE ÇALISINCA SIRTIMIZI MI DÖNSEYDIK”

Belediye baskani ve yardimcilarinin, Cumhuriyet Bassavciliklarinda yürütülen ciddi delillere dayanan yolsuzluk ve rüsvet sorusturmalari nedeniyle görevden uzaklastirildigini belirten Soylu, sunlari kaydetti:

“Madem biz ayrimcilik yaptik, madem bu sorusturmalar CHP’li belediyelere kasten yapiliyor, Bilecik Belediye Baskanligi sorusturma kapsaminda görevden uzaklastirmamizin hemen pesinden neden CHP’den ihraç ettiler? Keza Çanakkale Çan Ilçe Belediye Baskani hakkinda sorusturma onayi verdik. Yapilan incelemeler sonucunda Cumhuriyet Bassavcisi gözalti karari verdi. Peki resen mi sorusturma karari verdik. Hayir. Bizzat Belediye Baskaninin teyzesinin oglunun yolsuzluk ihbari vardi da ondan. Bir baska örnek, Balikesir Gömeç Belediye Baskan Yardimcisi. Bir digeri Izmir Konak Belediyesi sikayet üzerine yapilan sorusturmada bir memur rüsvet alirken suç üstü yakalandi. Peki bu ihbarlari görmezden mi gelseydik, gözümüzü mü kapatsaydik. Yine Izmir Menemen Belediye Baskani, Yalova’da Belediye Baskani ve Baskan Yardimcisi haklarinda Cumhuriyet Bassavciliklarinda yürütülen ciddi delillere dayanan yolsuzluk ve rüsvet sorusturmalari nedeniyle Bakanligimizca görevden uzaklastirilmislardir. Madem biz tarafli davrandik, hakkinda yolsuzluk sorusturmasi yürüyen CHP’li Menemen Belediye Baskaninin neden ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk ettiniz? Neden bunun üzerine, kendisini partiden istifa ettirdiniz? Urla Belediye Baskani FETÖ iltisaki sebebiyle görevden uzaklastirildi. CHP’li Adana Seyhan Belediye Baskan Yardimcisi ve CHP’li belediye meclis üyesi PKK’nin sözde Çukurova bölge sorumlusuyla görüsüyorlar, irtibat halindeler. Belediyenin bir ek hizmet binasinda PKK propagandasi amaçli toplanti yapan bir dernege tahsis etmisler. Tespitlerimizi arastirmasa miydik, müdahale etmese miydik, göz mü yumsaydik? Dagda operasyon yaptigimiz PKK’li, CHP’li belediyede çalisinca sirtimizi mi dönseydik. Kamunun bunlari bilmeye ihtiyaci var. Devleti itibarsiz hale getirmek, yaptigimiz is ve islemleri istismar etmeye çalismak elbette ki kimsenin hakki degildir. Bir sey daha ifade edeyim, yaptigimiz tüm islemler yargiya açik islemlerdir ve bu devletin hiçbir kanunsuz isi olmaz. Esasen devlet olmanin da, demokrasinin de, hukukun da temeli budur. Bu itibarla paylastigimiz bu gerçekler isiginda iftira sahiplerini özür dilemeye, dürüstlüge, samimiyete ve devleti itibarsiz hale getirmek için iftira atmamaya ve devlete saygi duymaya davet ediyor, özellikle kamuoyuna bu bilgileri vermeyi bir sorumluluk olarak addediyorum”

Kaynak: İHA