Bakan Kirisci Açiklamasi 'Savas Çikti Kimse Petrolü, Suyu Konusmadi Herkesin Konustugu Tahil Koridoru Oldu'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, tarimin artik dünya gündeminin en tepesine yerlestigini vurgulayarak, "Rusya ve Ukrayna birbirine girdi. 2 ülke birbirine girdiginde kimse petrolü, suyu konusmadi herkesin konustugu tahil koridoru oldu. Dünya bir nefes aldi, bir rahatladi, bir umutlandi. Savas çiktiginda biz bu 2 ülkeden birini tutsaydik en az onlar kadar zarar gören 3’üncü ülke olurduk" dedi.

Bakan Kirisci Açiklamasi 'Savas Çikti Kimse Petrolü, Suyu Konusmadi Herkesin Konustugu Tahil Koridoru Oldu'
Bir dizi toplantiya katilmak üzere İçel’e gelen Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Akdeniz Ihracatçi Birlikleri’nde (AKIB) Tarim Sektör Temsilcileri Toplantisina katildi.

Kirisci’ye İçel Valisi Ali Hamza Pehlivan, AK Parti İçel milletvekilleri ile ilgili bürokratlar eslik etti. Burada konusan Bakan Kirisci, tarimin artik dünya gündeminin en tepesine yerlestigini söyledi.

Türkiye’nin bu yönü itibariyle 2002 yilina göre tarimsal hasilasini artiran bir ülke konumuna geldigini belirten Kirisci, "Üretim kabiliyeti itibariyle dünyada 31. ülke olmamiza ragmen, ürettigi gayri safi hasilayla 10. siraya yerlesmis, Avrupa’da da birinci sirada olan bir ülke. Bu Türkiye’de yasayan herkesin iftihar edecegi bir durumdur. Burada en önemi pay üreticimize aittir. Geçtigimiz yil kuraklik yasanmasina ragmen bu yila sarkan bölümünde raflarimizda hiçbir ürünün yoklugu, kitligi, eksikligi hissedilmedi. O hepimizin bildigi, ünlü ülkelerin ne hale geldiklerini gördük. Dolayisiyla burada Türkiye’nin üretim kabiliyeti noktasinda dünyada saygin bir ülke oldugunu, yerinin küçümsenemeyecegini vurgulamak isterim. Fakat bir taraftan da bizim kendimize bir gelecekle ilgili bir plan, yol haritasi çizmemiz gerekir. Sadece kendi iktidarimiz döneminde nüfusumuz 65 milyondan 85 milyona çikti. Yani 20 milyon artti. Turizmde 15 milyonlarda olan turist sayisi 52 milyonlari gördü. Bizim bu artan nüfus ve gelen turistleri bütün ihtiyaçlari noktasinda besliyor, giydiriyor ve barindiriyor olmasi lazim" diye konustu.



"Toprak ve su zengini bir ülke degiliz"

Türkiye’nin toprak zengini bir ülke olmadiginin altini çizen Kirisci, "Yani Türkiye’de bu bahsetmis oldugumuz nüfus ve turizm projeksiyonunu dikkate aldigimiz da 2053 yilinda kisi basi 1.7 dekar gibi bir alan düsüyor. Türkiye ayni zamanda su zengini ülke de degil. Karadeniz bölgesini çikarsak Türkiye’nin yillik yagis ortalamasi 300-350 milimetreyi geçmiyor. Dünya ortalamasinin yaklasik 900 milimetre oldugunu var sayarsak neredeyse onun 3’de 1. Bunlara göre gelecege bakmamiz gerekir. Toprak ve su zengini degiliz, Allah göstermesin bir kitlik denildiginde aklimiza bugday geliyor. Ben sürekli stratejik ürün kavramini sürekli kullaniyorum. Bitkisel üretim tarafinda un, yag ve seker dedim. Hayvansal ürün tarafinda da et, süt ve yumurta dedim. Bizim artik zihnimizdeki kaliplasmis ürünlerden kurtulmamiz gerekiyor. Tarim damda, duvarda, orada burada yapacak bir sey degil. Yine ayni sekilde bizim mera alanlarimiz var. Mera alanlarimizin da 1989-2002 yillari arasinda kaybettigimiz mera varligi yillik 140 bin hektar. Bunun adina kentlesme deyin, bunun adina bilinçsiz yapilasma deyin, bunun adina sanayilesme deyin. Netice bu alanlar gitmis durumda. Mera islahi konusundaki çalismalarina hiz vermesi hususu bizim uhdemizde. Bunu yapmak, bunun geregini yerine getirmek bizim görevimiz. Tipki biz iktidara geldigimizde 8,5 milyon hektar alanin sulanabilir alanin yüzde 55’i sulanabilir iken, simdi bu yüzde 80’lere çikti. Yüzde 20 gibi bir bölüm kaldi. Buralari da önümüzdeki yillarda suya kavusturacagiz" seklinde konustu.



"Herkesin konustugu tahil koridoru oldu"

Öncelikle üretimde stratejik ürünlere odaklanilmasi gerektigini vurgulayan Kirisci, "Bizim millet olarak odaklanmamiz gereken ürünler bunlar. Rusya ile Ukrayna birbirine girdi. Ne suyu ne de enerjiyi kimse konusmadi. Basindan beri ne konusuldu. Ne olacak bu Ukrayna’nin elindeki 35 milyon ton hububat ve yagli tohumlarla ilgili stok. Temmuz ayinda bunlarin yeni ürünleri hasat edilecek. Onun 1,5 kati Rusya’da var. Bunlarin ikisinin tek basina dis ticarete konu olan hububat oranlari yüzde 28. Bu 2 ülke birbirlerine girdiginde kimse petrolü, suyu konusmadi herkesin konustugu tahil koridoru oldu. Dünya bir nefes aldi, bir rahatladi, bir umutlandi. Burada Cumhurbaskanimizin ara buluculugu çok önemliydi. Burada zaten ilk savas basladiginda bizim durusumuz, biz birini birine tercih etmeyiz, 2’si de komsu ve dost ülkeler durusu bize en az Cumhuriyetin ilani kadar anlamli ve yerinde bulunmalidir. Allah muhafaza biz bunlardan birinden birisini tutmus olsaydik kesinlikle en az onlar kadar zarar gören 3. ülke de biz olurduk. Gida, tarim, mera, toprak ve su konusu bizim Bakanlik olarak olmazsa olmazimiz" ifadelerini kullandi.

Bugün hububatta, arpa ve bugdayda 4 milyon 400 bin ton stok bulunduguna dikkat çeken Kirisci, "Bunlar bu ülkenin üreticilerinin ürettikleridir. 600 tonu önceki yildan devirdir ama geri kalan 3 milyon 800 bin tonu bu ülkenin ürettigidir. TMO bir merkez bankasidir. Stoklarinda mal bulundurursa TMO kendine ve piyasaya yapilan her türlü operasyonlara karsi gerekli aksiyonlari alir. Yillardir herkes tarim planlanmali derler. Bu nasil olacak. Çifti ne ürün ektigini bugüne kadar hiçbir sekilde tarim müdürlüklerine bildirmiyordu çünkü bunu söylemesine gerektiren bir mevzuat yoktu. Böyle bir sey olamaz. Insallah Meclis açildiginda bunlarla ilgili mevzuat çalismalarimiz devam ediyor" dedi.

Konusmalarin ardindan toplanti, basina kapali olarak devam etti.
Kaynak: İHA