Serel Yönetiminden Isçi Eylemlerine Iliskin Açiklama

Manisa’da Elginkan Holding bünyesinde yer alan Serel Seramik fabrikasindaki eylemlere iliskin açiklama yapan Elginkan Holding Yönetim Kurulu Baskani Gaye Akçen, iki sendika arasindaki çekismenin kendilerine mal edildigini belirterek, "Ben kendim is veren olarak sendika degistirmek istiyorsam isçilerime, ’Birkaç sendika var, bunlardan birini seçelim’ der birlikte hareket ederim. Insanlar arasindaki diyaloglar budur. Iki sendikanin çarpismasindan dolayi biz yara aldik” dedi.

Serel Yönetiminden Isçi Eylemlerine Iliskin Açiklama
Manisa’da Elginkan Holding bünyesindeki Serel Seramik fabrikasinda mesai saatlerinde 150 kisiyi organize ederek, is biraktiran 15 isçinin isten çikarilmasi sonrasi düzenlenen eylemlerle ilgili fabrika yönetimi tarafindan basin toplantisi düzenlendi.

Isçi eylemlerine açiklik getiren fabrika yönetimi, iki sendika arasinda yasanan gerginligin kendilerine mal edilmek istendigini ve bazi siyasi partilerin de bu duruma ön ayak olduklarini belirterek, eyleme katilan bazi isçilerin yeniden isbasi yaparak fabrikada çalistigini belirtti.



“Iki sendikanin çarpismasindan dolayi biz yara aldik”

Iki sendika arasinda yasanan gerilimin kendilerine mal edilmek istendigini ifade eden Elginkan Holding A.S. Yönetim Kurulu Baskani Gaye Akçen, isçilerin haklarinin verilmedigi iddialarinin gerçegi yansitmadigini söyledi.

Isçilerin ikramiyelerine kadar tüm haklarini verdiklerini kaydeden Akçen, bu süreçte üzerlerine atilan iddialara karsi ise üzüldüklerini belirtti.

Akçen, “Elginkan’da bugüne kadar olmayan seyler oluyor. Devir degisiyor, insanlarin görüsü degisiyor. Simdi biz Çimse-Is ile 30 yildir çalisiyoruz. Türk Metal Sendikasi ile 30 yildir çalisiyoruz. Ikisi de Türk-Is’e bagli birer sendika. Su an bir sendikayla beraberken baska bir sendikayla görüsmek bizim ahlakimiza yakismaz. Çimse-Is ile devam edecegiz. Sözlesmemiz var. Bizde sadakat çok önemli. Zaten birbirimize sadik olamasak bu kadar zamandir kendileriyle devam etmezdik. Arkadaslarin böyle ani hareketlerini yadirgadim, yakismadi. Çünkü biz onlari Elginkan’in evladi gibi, evlatlarimiz gibi gördük; birçok yerde olmayan nezaketleri gösterdik. Onlara gününde maasini ödüyoruz, ikramiyelerini veriyoruz. Biz bunlari yaparken senin sendikaya kizip karsima baska bir sendika getirmeni dogru bulmuyorum. O sendikaci kisiler de burada diger sendikacinin is yerine müdahil olmalari centilmenlik anlasmasina uymaz. Bu bir saygisizliktir. Ben kendi isveren olarak degistirmek istiyorsam isçilerime derim ’Birkaç sendika var, bunlardan birini seçelim’ der, birlikte hareket ederim. Insanlarin arasindaki diyaloglar budur. Iki sendikanin çarpismasindan dolayi biz yara aldik” dedi.



“O siyasi partilerdeki arkadaslarin konusmalarini kiniyorum”

Yasananlari bilmeden bazi siyasi parti temsilcilerinin kendileri hakkinda ortaya attiklari iddialari kinadigini söyleyen Akçen, “Bazi siyasi partili arkadaslarimizin kendilerine göre isin aslini bilmeden, iki sendikanin çarpismasini bilmeden sanki biz isçinin haklarini vermiyormusuz gibi etrafta konusmalar yapilinca incindim, çok üzüldüm. Ben kimsenin hakkini yemiyorum. Bilmeden, etmeden o siyasi partilerdeki arkadaslarin bunlari konusmalarini esefle kiniyorum. Yaptiklari dogru degil. Gelsinler bize sorsunlar. Benim sandalyemin sallandigi söyleniyor. Ben vallahi hayatimda sallanan koltuga oturmadim. Dört ayakli koltuga otururum. Çünkü orayi hak ediyorum. Benim sandalyem sallanamaz, çünkü rahmetli baskanimiz yazmis. Ancak öldügüm gün o sandalyeyi birakabilirim. Disardakilerin bunu bilmesi lazim. Elginkan Toplulugunun üstüne kimse çökemez. Yürek lazim. Elginkan sahipsiz bir topluluk degildir. Isçimle beraber koruyoruz biz burayi. Ayni zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin devleti var. Hükümetim var benim. Önce Allah, sonra hükümetim korur beni. Ben 70 yillik sanayiciyim, çöktürmem öyle kimseye. Varsa yüregi yetiyorsa çökecek adam gelsin benim karsima. Burasi bana, arkadaslarima, isçilerime emanet. Bunu bilecek herkes. Bunu konusan zatin da akli dengesi yerinde degil herhalde. Onu dikkate almiyorum” ifadelerini kullandi.

“Burada zarara ve kayba ugrayacak olan çalisan arkadaslarimiz olacak”

Elginkan Topluluguna bagli Matel Hammadde Genel Müdürü Ercüment Arici da mevcut sendikayla 2 yillik sözlesmeleri oldugunu ve isçilerin haklarini kaybetmemeleri için çalistiklarini belirterek, “Arkadaslar 3 temsilciyi kendi oylariyla içlerinden seçtiler. Bu 3 temsilci 8 yildir Çimse-Is’in buradaki temsilcisi. 1 tanesi bas temsilci, 2 tane de yardimci temsilci. Geçen yil Çimse-Is, Izmir bölge baskanini görevden aldi. Bizim buradaki arkadaslar da kendilerini Izmir bölge baskaniyla çok yakin hisseden arkadaslar. Izmir bölge baskani gidince bunlar buradaki koltuklarini kaybetme korkusuna 8 yildir temsilcisi olduklari sendikayi bu sefer elestirmeye basladilar ki hala daha yasal olarak temsilci olduklari halde. Çimse-Is’ten ayrilmadan diger sendikaya isçi toplamaya basladilar. Burada bunlar için Kristal-Is, Hak-Is, DISK olmus hiç önemli degil. Bu kisiler, fabrikadaki diger arkadaslari da kendilerine çok iyi inandirdilar. Yetkili sendika Çimse-Is. Ben toplu sözlesmemi 2 yil önce Çimse-Is ile yaptim ve 31 Aralik 2022 yilinda bitiyor. Bu zamana kadar da onunla sürdürmek zorundayim. Tüm yan haklar, bunun içerisine ikramiye, ayakkabi parasi, yakacak dahil hepsi Çimse-Is ile yapilan sözlesmede var olan seyler. Bu yüzde 35 de Çimse-Is ile yapilan bir mutabakatin sonucu. Arkadaslarimizin bunlari alamama riskleri var. Sonuçta burada zarara ve kayba ugrayacak olan çalisan arkadaslarimiz olacak. Isletme olarak biz zarara ugramayiz, hayatimizi sürdürürüz” dedi.



“Isçimize aylik 13 bin TL’leri bulan ödememiz var”

Isçilerin haklarini verdiklerini söyleyen Arici, “Bu isten çikarilan 14-15 kisi, isçiyi mesai saati içerisinde tezgahini terk ederek, eylem yapmaya kiskirttiklarindan dolayi isten çikartildilar. Mesai saatinde tezgahini terk edip, eylem yapmak isverene hakli fesih hakki verir. Ben o gün orada toplanan 150 kisiyi de çikarma hakkina sahiptim ama ben o yolu yapmam, çünkü kandirildiklarini düsünüyorum. O 15 kisidir iste isten çikarilanlar. 70 yillik bir topluluguz ve toplulugumuz prensipleri geregi her ne sekilde olursa olsun; istifa etmis olabilir, atilmis ya da çikmis olabilir kimse geri dönemez. Bizde yeni ise baslamis sendikali bir arkadasimiz su an her ay cebine giren net 10 bin TL’dir. Asgari ücret 5 bin 500 TL. Biz yüzde 4 fazlasiyla ise aliyoruz. Her ay o maasin 3’te 1’i kadar ikramiye üzerine net olarak ilave oluyor. Biz de 16 maas var, 12 degil. Ayrica biz bu sene 2 bin 500 lira sadece bayram ikramiyesi verdik, hiçbir sendikal zorunlulugumuz yoktu. Yine hiçbir zorunlulugumuz yok iken 5 bin 500 TL banka promosyonu verdik. Bu yüzde 35’i de koydugunuz zaman aylik isçimize 13 bin TL’leri bulan ödememiz var” diye konustu.



"Bizim isimiz siyaset degil, bizim isim üretim ve yatirim"

Manisa ve Bilecik’te yeni fabrika yatirimlari oldugunu aktaran Arici, "Manisa’daki yeni fabrika 300’e yakin istihdam saglayacak. Bilecik’te de 2 bin 500’e yakin bir istihdam olacak. Orada 800 bin metrekare arsamiz bulunuyor. Bizim isimiz siyaset degil, bizim isimiz üretmek, yatirim yapmak, istihdam olusturmak ve vakif temelleri geregi biz kazancimizin yüzde 80’ini yatirima, yüzde 20’sini de egitim ve bilime harcamak zorundayiz. Elginkan Toplulugunun bugüne kadar ülkemizde yaptigi okullar belli. Yapip devlete bagisladigimiz liseler bugün Türkiye’de en yüksek puanla girilen liseler haline geldi. Mesleki teknik egitim okullarimizdan bir tanesi Manisa’da. Bugüne kadar 600 binden fazla kisi mezun olarak sertifika aldi, meslek sahibi oldu” dedi.

Kaynak: İHA