Irak'taki Karsilikli Sokak Protestolari Sona Erdi

Irak’ta parlamento binasini isgal eden Sadr Grubu karsiti Koordinasyon Grubu ve Sadr destekçilerinin baslattiklari sokak protestolari sona erdi.

Irak'taki Karsilikli Sokak Protestolari Sona Erdi
Irak’in baskenti Bagdat’ta Sii lider Mukteda Sadr destekçilerinin hükümet binalari ve yabanci misyon temsilciliklerinin bulundugu Yesil Bölge’ye beton bariyerleri asip girmesiyle baslayan siddet olaylari sonrasi Sadr Grubu karsiti Koordinasyon Grubu da sokaga inmisti. Sadr Grubu disindaki bütün Sii taraflarin çatisi altinda

toplandigi Koordinasyon Grubu’nda yer alan Asaib Ehli Hak Hareketi Baskani Kays el-Hazli’nin çagrisi üzerine Koordinasyon Grubu destekçileri protestolarini sona erdirdi. El-Hazli yaptigi açiklamada protestoculara desteklerinden ötürü tesekkürlerini ileterek, “Devleti ve kurumlarinin mesruiyetini ve demokratik düzeni savunmak yani sira iç fitneye sürüklenmeye izin vermediginiz için gösterdiginiz onurlu durusunuzdan dolayi sizlere tesekkürlerimi sunuyorum” dedi.

El-Hazli, “Yesil Bölge’ye girmeyerek ve güvenlik güçleriyle temasa girmeden yapmis oldugunuz disiplinli protesto mesajinizi ulastirmistir. Sokaklarin dolup tasmasindan sonra sizlerden evlerinize geri dönmenizi istiyorum” ifadelerini kullandi.

Koordinasyon Grubu destekçileri Yesil Bölge’ye yürümüstü

Koordinasyon Grubu’na bagli Mesruiyeti Destekleme ve Devlet Kurumlarini Koruma Koordinasyonu Komisyonu destekçileri, yerel saatle 17.00’de Bagdat’taki asma köprü yakinlarinda toplanmis ve Yesil Bölge’ye yürümüstü. Kalabalik grup, Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi aleyhine slogan atarak geldigi Yesil Bölge’de güvenlik güçlerinin kurdugu beton bariyerlerin ilkini asmisti. Protestocularin Yesil Bölge’deki ikinci bariyerleri geçmeye çalismasi üzerine güvenlik güçleri tazyikli su ile müdahale etmisti. Çikan olaylarda yaralananlarin oldugu bildirilmisti.

Sadr’da sokak protestolarini sona erdirdi

Sadr Grubu çagrisi üzerine Koordinasyon Grubu ile ayni saatte ülkenin birçok kentinde protesto gösterisi düzenleyen Sadr destekçileri protestolarini olaysiz son verdiler. Sadr’a yakinligiyla bilinen ve Liderin Bakani lakabiyla taninan Muhammed Salih el-Iraki sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, destekçilerinden aksam namazini kildiktan sonra evlerine geri dönmelerini istedi. Irak’in güney illeri ile Musul’da Sadr Grubu destekçilerine tesekkürlerini ileten el-Iraki, “Aksam namazini kildiktan sonra evlerinize geri dönün ve sizin için meclis binasinda oturma eylemi yapanlar için dua etmeyi de ihmal etmeyin” ifadelerini kullandi. Sadr destekçilerinin parlamento binasindaki isgali ise devam ediyor.

Sadr destekçileri iki kez meclisi basti

Sadr yanlilari, Sadr disindaki tüm Sii taraflari çatisi altinda toplayan ve eski Basbakan Nuri Maliki’nin de içinde bulundugu Iran destekli Koordinasyon Grubu’nun Muhammed Siya el-Sudani’yi basbakan adayi göstermesine itiraz etmis, yüzlerce Sadr Grubu destekçisi ilk olarak 27 Temmuz’da Yesil Bölge’ye girerek meclis binasini basmisti. Ardindan Sadr destekçileri yeniden toplanmis ve 30 Temmuz’da meclis binasini basarak isgal etmisti.
Kaynak: İHA