Beyaz Saray Açiklamasi 'Meclis Baskani'nin Tayvan'i Ziyaret Etme Hakki Var'

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby, ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi’nin Tayvan’i ziyaret etme hakki oldugunu ifade etti.

Beyaz Saray Açiklamasi 'Meclis Baskani'nin Tayvan'i Ziyaret Etme Hakki Var'
ABD ile Çin arasinda ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi’nin muhtemel Tayvan ziyareti nedeniyle baslayan gerilim devam ederken, Beyaz Saray’dan Pelosi’nin ziyareti hakkinda açiklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby düzenledigi basin toplantisinda, ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi’nin Tayvan’i ziyaret etme hakki oldugunu ifade ederek, "Meclis Baskani Tayvan’i ziyaret etme hakkina sahip ve Meclis Baskani, bu yil dahil olmak üzere birçok Kongre üyesi gibi daha önce olaysiz bir sekilde Tayvan’i ziyaret etti" dedi.

Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin ABD’nin Tayvan politikasini degistirmedigini vurgulayan Kirby, “Tabii ki Tayvan Iliskileri Yasasi, üç ABD-Çin ortak bildirisi tarafindan yönlendirilen ’tek Çin politikamiz’ konusunda hiçbir sey degismedi” dedi.

Çin’in söz konusu ziyaret nedeniyle muhtemelen askeri provokasyonlarla önümüzdeki günlerde yanit vermeye hazir göründügünü sözlerine ekleyen Kirby, “Tayvan’in bagimsizligini desteklemedigimizi söyledik ve bogazlar arasi farkliliklarin barisçil yollarla çözülmesini bekledigimizi söyledik. Basitçe söylemek gerekirse Pekin’in uzun süredir devam eden ABD politikasiyla tutarli potansiyel bir ziyareti bir tür kriz veya çatismaya dönüstürmesi veya bunu Tayvan Bogazi’nda veya çevresinde agresif askeri faaliyetleri artirmak için bir bahane olarak kullanmasi için hiçbir neden yok” dedi.



Pelosi’nin yarin aksam Tayvan’a gitmesi bekleniyor

Tayvan medyasinin diplomatik kaynaklara dayandirdigi haberlerde, Pelosi’nin yarin yerel saatle 22.30’da baskent Taipei’de yer alan Songshan Havalimani’na inmesinin beklendigi öne sürüldü. Pelosi’nin ayrica çarsamba günü 08.00’de Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve bazi üst düzey yetkililer ile bir araya gelecegi, ögle saatlerinde de ülkeden ayrilacagi iddia edildi. Haberlerde, Tayvan güvenlik birimlerinin Pelosi’nin ziyareti için en üst düzeyde güvenlik tedbirleri alacagi da yer aldi.

Tayvan listede yer almamisti

Pelosi’nin merakla beklenen Asya gezisinin bugün Singapur’da baslamasinin öncesinde dün Pelosi’nin ofisinden yapilan açiklamada gezi programinda Singapur, Malezya, Japonya ve Güney Kore yer alirken, Tayvan’in ismi geçmemisti.

Çin’den Pelosi ziyaretine sert tepki

Çin Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, Pekin yönetiminin Pelosi’nin Tayvan’i ziyaret etmesine siddetle karsi çiktigi yinelenmisti. Disisleri Bakanligi Sözcüsü Zhao Lijian konuyla ilgili degerlendirmesinde, Çin’in egemenligini ve toprak bütünlügünü korumak için sert tedbirler alacagini ve Çin ordusunun Pelosi’nin ziyaretini ‘‘oturup izlemeyecegini’’ kaydederek, “Her tür ihtimale karsi tamamen hazirlikliyiz” demisti.

Iktidardaki Komünist Parti’nin yayin organlarindan Global Times’in eski Bas Editörü Hu Xijin ise sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, Çin savas uçaklarinin Pelosi’nin uçagina müdahale edebilecegini belirtmisti. Gazeteci Hu, ‘‘Savas uçaklarimiz tüm zorlayici taktikleri uygulamali. Bunlar hala yetersizse Pelosi’nin uçagini düsürmeleri bence uygun’’ ifadelerini kullanmisti. Hu, daha sonra Twitter hesabinin kapatilmasi üzerine söz konusu paylasimini sildigini açiklamisti.
Kaynak: İHA