Bakan Ersoy Açiklamasi 'Türkiye Burslarina Bu Yil 171 Farkli Ülkeden 165 Bin 691 Basvuru Yapildi'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “Türkiye burslarina bu yil 171 farkli ülkeden 165 bin 691 basvuru yapildi” dedi.

Bakan Ersoy Açiklamasi 'Türkiye Burslarina Bu Yil 171 Farkli Ülkeden 165 Bin 691 Basvuru Yapildi'
Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi (YTB) "11. Uluslararasi Ögrenci Mezuniyet Töreni ve 2022 Türkiye Mezun Ödülleri" programini gerçeklestirdi. Ankara’daki Gölbasi Vilayetler Evi’nde gerçeklesen programa, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Serdar Çam, YTB Baskani Abdullah Eren, 75 ülkeden 300 uluslararasi ögrenci ve davetliler katildi.

Törende konusan Bakan Ersoy, “Türkiye burslari ilk adimda egitim, emek, azim ve ayri düsmüs cografyalarla kucaklasma hikayesi olarak baslamisti. Atilan vizyoner adimlarin ardindan Türkiye burslari simdi ise küresel çapta bir basari hikayesi olarak tüm dünya gençleri tarafindan takip ediliyor. Programin baslangicinda 42 bin civarinda basvurunun oldugu Türkiye burslarina bu yil 171 farkli ülkeden 165 bin 691 basvuru yapildi. 2021-2022 döneminde mezun olmaya hak kazanan ögrenci sayimiz 2 bin 325’e ulasti. Mezuniyet törenimizde bugün lisans, yüksek lisans, ve doktora düzeyinde basari basamaklarinda üst sirada yer alan 74 farkli ülkeden 300 ögrencimizi agiliyoruz. Mezuniyet törenimiz ayni zamanda online olarak da yayinlaniyor. Geçtigimiz yil 60 ülkeden mezunlarimiz ve aileleri canli yayinda mezuniyet törenine eslik etmislerdi. Bu sene de bizlere online olarak takip ederek mutlulugumuz paylasan mezunlarimiz ve alilerine sevgi ve selamlarimizi iletelim. Birlesmis Milletlere kayitli ülke sayisinin 209 oldugunu dikkate aldigimizda ülkemizde halihazirda 145 farkli ülkeden egitimine devam eden 15 bin uluslararasi ögrencilerin bulunmasi dünya çapinda ne kadar genis bir cografyaya ulastigimizin en net göstergesi” seklinde konustu.

“Bugün Türkiye’de üniversite egitimini alan 240 bine yakin uluslararasi ögrenci var”

Bundan 10 sene önce Türkiye’de üniversite egitimini alan ögrenci sayisinin 20 bin oldugunu aktaran YTB Baskani Eren, “Bugün Türkiye’de üniversite egitimini alan 240 bine yakin uluslararasi ögrenci var. Bundan 10 sene önce bu sayi 20 bin civarindaydi. 2012 yilinda Türkiye Devleti’nin vermis oldugu resmi burslar YTB eliyle Türkiye burslari markasina kavusturulup yeniden formatliginda Türkiye’deki üniversitelerde yabanci ögrenci sayisi 20 bindi. Türkiye 212 yilinda uluslararasi ögrencileri burslandirmaya basladi.

Her sene artan bir sekilde sinav yaparak hangi ülkenin hangi alanlarda ihtiyaci oldugunu analiz etmeye çalisarak devletimizin ilgili kurumlari, basta Kültür ve Turizm Bakanligi basta olmak üzere Disisleri Bakanligimiz ilgili kültürel ve diplomaside çalisanlarimiz olmak üzere hepsini görüs ve fikirlerini alip Türkiye’nin ihtiyaçlarini da dikkate alarak bir burslandirma strtejisi güttük” dedi.

Bu sene mezun olan 2 bin 300’den fazla ögrenciden 300’ünü mezuniyet töreninde misafir ettiklerini ifade eden Eren, Türkiye Burslari programiyla her yil yaklasik 4 bin ögrenciyi burslandirdiklarini ve 2 bin ögrenciyi de mezun ettiklerini söyledi.

Eren konusmasinda ayrica Türkiye’den burs programiyla mezun olan ögrencilerin ülkelerinde Türkiye’ye ciddi katki sagladiklarini belirtti.

Konusmalarin ardindan Kültür ve Turizm Bakani Ersoy ile YTB Baskani Eren basarili mezun uluslararasi ögrencilere hediyelerini takdim etti. Tören sonunda mezun ögrenciler keplerini havaya atarak mezuniyetlerini kutladi.
Kaynak: İHA