Istanbul 2021'De Dünya Kongre Sehirleri Siralamasinda 12'Ncilige Yükseldi

Istanbul, Uluslararasi Kongre ve Toplantilar Birligi’nin (ICCA) Destinasyon Performans Endeksi’ne göre 2021 yilinda fiziki toplantilarin degerlendirildigi ‘etkilenmemis sehirler’ siralamasinda bin 234 sehir içinde 2019’a göre 32 sira birden ilerleyerek 12’nci oldu. Istanbul’un 2021 yilinda dünya kongre sehirleri siralamasinda 12’ncilige yükselmesine iliskin olarak ITO Baskani Sekib Avdagiç, “Bu gidisle, Istanbul’u birkaç yil içinde kongre ve toplanti destinasyonu listelerinde 2015’teki gibi ilk 10’da görebilecegiz" dedi.

Istanbul 2021'De Dünya Kongre Sehirleri Siralamasinda 12'Ncilige Yükseldi


Istanbul, Uluslararasi Kongre ve Toplantilar Birligi’nin (ICCA) Destinasyon Performans Endeksi’ne göre 2021 yilinda fiziki toplantilarin degerlendirildigi ‘etkilenmemis sehirler’ siralamasinda bin 234 sehir içinde 2019’a göre 32 sira birden ilerleyerek 12’nci oldu. Istanbul Ticaret Odasi (ITO) ve Istanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’ndan (ICVB) yapilan açiklamaya göre, 2020 yilinda pandemi sebebiyle veri toplanamadi. Önceki yillara bakildiginda ise Istanbul, 2019 yilinda 44’üncü, 2018 yilinda 84’üncü, 2017’de de 133’üncü sirada bulunuyordu. 2021’de ise 12’nci sirada yer aldi. Açiklamada, Istanbul’un bu basariyi dijital ve hibrit kongrelerin sayisinin yükseldigi ve pandemi sebebiyle küresel ekonomik kayiplarin arttigi 2021’de kaydetmesinin memnuniyet verici oldugu belirtildi.

ICCA, her yil merakla beklenen uluslararasi kongre listesini açiklarken, Destinasyon Performans Endeksi adi altinda yeni bir hesaplama sistemine geçti. Böylece 2021 yilinda sehir siralamalarina, fiziki kongrelerin yani sira ‘planlanan kongreler’, ‘hibrit kongreler’, ‘dijital kongreler’ gibi basliklar da eklendi. Buna göre Istanbul, ‘etkilenmeyen’, fiziki yapilan 6 kongre ile 12’nci sirada, 9 dijital kongre ile 95’inci sirada, 2 hibrit kongre ile 105’inci sirada yer aldi.

“Istanbul’u birkaç yil içinde ilk 10’da görebilecegiz”

ICVB baskanligi görevini de yürüten ITO Baskani Sekib Avdagiç, Istanbul’un 2021 yilinda dünya kongre sehirleri siralamasinda 12’ncilige yükselmesine iliskin olarak, “Bu gidisle, Istanbul’u birkaç yil içinde kongre ve toplanti destinasyonu listelerinde 2015’teki gibi ilk 10’da görebilecegiz. Yakaladigimiz ivme önemli. Çünkü Istanbul’a kongre ya da toplanti için gelen turistin harcamasi 3 bin dolari buluyor” açiklamasinda bulundu.

Kongre turizminin ürettigi katma degere isaret eden Avdagiç, “Arastirmalara göre kongre turisti, sadece Istanbul’u gezmek için gelen turistin 3-4 kati seviyesinde harcama yapiyor. Bu sebeple ICVB olarak dijital ya da hibrit kongrelerden çok, fiziki kongrelere agirlik veriyoruz. Dijital versiyonlarinin, fiziki kongrelerin yerini tutmasi mümkün degil” dedi.



“Radarimizda 26 uluslararasi kongre ve etkinlik var”

Tüm eforlarini kongre ve toplanti organizasyonlarini Istanbul’a getirmeye sarf ettiklerini belirten Avdagiç, sözlerini söyle sürdürdü: “Gelecek 5 yil için Istanbul’a kazandirmak istedigimiz kongreler radarimizda bugün itibariyle 26 uluslararasi kongre ve etkinlik var. Istanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun adaylik çalismalarini tamamen kendisinin yaptigi 7 önemli kongre bulunuyor. 2023 yilinda 600 katilimcili Uluslararasi Enerji Ekonomisi Dernegi Kongresi’nin Istanbul’da yapilmasi kesinlesti. Bunun disinda 6 kongre için çalisiyoruz. Bunlari da kazanirsak 5 binden fazla kongre turistini Istanbul’a kazandirmis olacagiz. Ayrica katilimci sayilari 300 ile 25 bin kisi arasinda 19 kongreye de destek mektubu, konaklama-ulasim, sunum ve tanitim materyalleri gibi birçok araçla destek verdik. Bunlardan da Istanbul için güzel sonuçlar bekliyoruz.”

Istanbul’a gerek turizm gerekse kongre ve etkinlik endüstrisi açisindan yogun talep oldugunu vurgulayan Avdagiç, “Bu talebi çok önemsiyoruz. Turizm, sehrimizin neredeyse tüm paydaslarini kalkindiracak güce sahip. Biz de sektörün büyümesine, gelirlerinin artmasina ciddi katki veriyoruz. ICVB araciligiyla, Istanbul’a yönelik uluslararasi kongre ve etkinlik taleplerini daha da yogunlastirmak için tanitim ve pazarlama faaliyetlerine devam ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA