Bakan Soylu, Bati Karadeniz'deki Selin Bilançosunu Açikladi Açiklamasi '4,2 Milyar TL'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Bati Karadeniz’de yasanan sel felaketiyle ilgili, “Selin su ana kadar yaptigimiz hesaplamalar çerçevesindeki maliyeti 4.2 milyar. Yani yine önemli bir maliyetle karsilastigimizi ifade etmek isterim" dedi.

Bakan Soylu, Bati Karadeniz'deki Selin Bilançosunu Açikladi Açiklamasi '4,2 Milyar TL'
Içisleri Bakani Süleyman Soylu, sel felaketinin yasandigi Kastamonu’daki incelemelerinin ardindan helikopterle Bartin’a hareket etti. Burada Afet Koordinasyon Merkezi’nde toplanti gerçeklestiren Bakan Soylu, toplanti sonrasi Valilikte basin açiklamasi yapti. Sel dolayisiyla 8 bin 193 personelin görev aldigini anlatan Bakan Süleyman Soylu, hasar tespit çalismalarinin sürdügünü açikladi.

Selin yapilan hesaplamalar çerçevesindeki maliyetinin 4,2 milyar TL oldugunu açiklayan Bakan Soylu, söyle dedi:

"Bati Karadeniz’de kaynaklanan sel münasebetiyle 8 bin 193 personel çalisti ve hala devam ediyor. 2 bin 220 araç bunu da yerel özellikle var olan illerin kendi araçlari ayni zamanda Türkiye’nin birçok yerinden, birçok kurum ve kurulusundan buraya gelen, buralara gelen katosundan is makinesine kadar, kamyonundan su tankerine kadar, JBS’sinden bir tarafta vidanjörüne kadar, su çekme araçlarina kadar hemen hemen hepsi su anda bu çalismalarina devam ediyor. Ve yine 6 helikopter sürekli olarak çalisti. Insanli kesif uçagi su ana kadar da toplam 56 milyon 863 bin lira para nakit olarak gönderildi. Evi su basan vatandaslarimiza 3 bin lira yani herhangi bir hasar tespiti yapmadan, yine herhangi bir hasar tespiti yapmadan isyeri su basan vatandaslarimiza da nakdi olarak 5’er bin lira hemen hemen her yerde verildi.

Tabii baska bir bilgiyi daha arz etmem gerekir. O da su ana kadar karayollarinda 128 kilometre kadar yollarin bozuldugu ya da tamamen hasarlandigi bilgisi var. Il Özel Idare yani Karayollari disinda Valilikler tarafindan onlarin uhdesinde olan 566 kilometrelik bu Bati Karadeniz afetinde bir yol tespiti hasarlanmis. Yaklasik 80 köprü var yani ufak hasarlilar haricinde ve 391 menfez var. Su ana kadar hesaplayabildigimiz bin 80 konut bir zarar tespiti. 516’da isyerinde bir zarar tespiti 35’te bir araçta hasar tespiti olustu. Ama hala hasar ve zarar tespitimiz devam etmektedir. Çünkü tarim hasarlari da var. Tarim hasarlarinin da bir bölümü ortalamasini söyleyebilirim su anda yüzde 65-70 civarinda bir bölümünü ancak tespit edildi o da ilk tespitler. Su ana kadar yekün bu selin su ana kadar yaptigimiz hesaplamalar çerçevesindeki maliyeti 4.2 milyar yani yine önemli bir maliyetle karsilastigimizi ifade etmek isterim. Bunlarda ilgili kurum ve kuruluslarimizin kendi bütçelerinde olusturdugu çalismalar bunun disinda. Onun için toplam hasar 4.2 milyar liralik su ana kadar yaptigimiz ki bunun biraz daha artabilecegini degerlendirebiliyoruz."

"Barajlar 100 milyon ton su tuttu"

Bartin’daki barajlarin 100 milyon ton su tuttugunu anlatan Bakan Süleyman Soylu, "Öncelikle bütün kurum ve kuruluslara tesekkür ediyoruz. Afetlerle ilgili daha önce aldigimiz tedbirler daha önce yapilan yatirimlar elbette ki 24 saatte hele hele bazilari 2-3 saatte 300 kilogramin üzerinde m2’ye düsen bir yagmurda daha büyük bir felaketle karsi karsiya kalabilirdik. Ürkütücü ve hakikaten karsi karsiya kaldigimiz felaketin hepimizin omuzlarinda, omuzlarini çökertebilecegi bir afetle karsi karsiya kalabilirdik ama gerek afet öncesi yapilan hazirliklar gerek yapilan barajlar Bartin’dan örnek vereyim 3 baraj toplam ki birisi henüz faaliyete geçmemesine ragmen 100 milyon ton su tuttu. Yani gelen yagmurlari bir vesileyle üst bir kotta tutmayi basardi. Eger onlar gelmis olsaydi ki bugün gittigim Kastamonu Bozkurt’ta da daha önce aldigimiz tedbirler alinmamis olsaydi Sunun altini çizerek söylüyorum bu yagmurlar 11 Agustos’tan az yagmurlar degildi. Zaman araligi olarak da daha dar bir zamanda gerçeklesmis yani bunlar. Onun için burada hakikaten iyilestirme çalismalari diye nitelendirdigimiz afette barajdan karayollarina kadar, DSI’nin yaptigi eserlere kadar birçok çalismanin ne kadar mühim oldugunu ve bunlari kesintisiz sürdürmek zorunda oldugumuzu bir kez daha ifade etmek isterim" dedi.



"Afet zamaninda kamunun tüm araçlari AFAD’indir"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a günü gününe sürekli bilgi arz ettiklerini ve talimatlarini aldiklarini anlatan Içisleri Bakani Süleyman Soylu, afet zamani kamunun tüm araçlarinin AFAD’in olduguna dikkat çekti. Bazilarinin bazi belediyelere ait araçlarin Bartin’a gelmesine ragmen bekletildigi yönündeki iddialarini hatirlatan Bakan Soylu, sözlerine söyle devam etti:

"Günü gününe Sayin Cumhurbaskanimiza ben ve arkadaslarim diger Bakan arkadaslarimiz var baska bölgedeler, sürekli bilgi arz ettik, talimatlarini aldik. Bu bilgiler çerçevesinde bunu devam ettiriyoruz. Dönem dönem bu tip afetlerde su tip tartismalar oluyor. Iste biz buraya araç gönderdik aracimizi durduruyorlar. Iste çalistirmiyorlar. Bir açiklik ifade edeyim. AFAD afette bütün kamu araçlarinin sahibidir. Altini çizerek söylüyorum. Ve bu araçlarin hiç birini biz cebimizden ödeyerek almiyoruz ferdi olarak. Bazi belediyeler ben aracimi gönderdim diyor ya. Yani yüzlerce belediye var aracini gönderiyor sesini çikarmiyor. Bunu bir insanlik ve komsuluk ve bir kamu yarari olarak degerlendiriyor. Ve bu bir kamu yararidir. Bu araçlar bizim sahsi malimiz degil. Bu araçlar milletin malidir. Ve biz tekrar söylüyorum afet zamaninda kamunun tüm araçlari AFAD’indir. AFAD kurumunundur. Ve istedigi özel tesebbüslerin araçlarini da alabilme kabiliyetine kanunen hakki söz konusudur. Bunu yaptigimiz zamanlarda olmaktadir. Onun için milletin vergileriyle alinmis bu araçlarla ilgili yok Bartin’a geldi, bekletildi gibi çalisanlarinda moralini bozabilecek bir degerlendirmeyi sadece ve sadece küçük islerle mesgul olmak olarak görüyoruz. Bu dogru degildir. Biz buna bakmayiz da ama kamuoyunu aydinlatmak gibi bir görevimizde söz konusudur. Arkadaslarimiz burada yogun bir çalisma ortaya koydular. Elbette görevimizi yapacagiz yapmaya da hep birlikte devam edecegiz. Türkiye’nin neresinden gelirse gelsin, hangi kurumundan gelirse gelsin herkesin basimizin üstünde yeri var. Herkesi sevk etmekle görevliyiz her yere. Görevimiz o. Eksik yapmissak eksik yapmisizdir. O eksikligin maliyetini üzerimize almaya da elbette kabulüz. Onun için bu konularda özellikle afet zamanlarinda bir takim degerlendirmeler yapmanin çok makul olmadiginin altini bir kez daha çizmek istiyorum."

"Marmaris’teki afeti bir vatandas çikardi"

Türkiye’nin afet bölgesi oldugunun altini çizen Bakan Süleyman Soylu, Marmaris’teki orman yanginini da hatirlatarak söyle dedi:

"Allah bu tip afetlerle karsi karsiya birakmasin diyecegim duamiz elbette bu olacak. Ancak Türkiye’nin afet bölgesi oldugunu kimse unutmamalidir tekrar altini çiziyorum. Afetle mücadele sadece kamunun isi degildir tekrar altini çiziyorum. Afetle mücadele topyekün milletimizin bir sorumluluk olarak üstlenmesi gereken bir anlayistir. Çünkü buna ev yapmaktan afete karsi afete karsi alinabilecek tedbirlere kadar, bunun ilk afetle karsilastiginda öncelikle ailesini korumak dahil olmak üzere yapilabileceklere kadar bir süreci degerlendirmek zorundayiz millet olarak. Iste geçen gün kaya düstü. Tir park halinde üstüne kaya düstü. Kimi yerde kaya düser kimi yerde heyelan tehlikesi var. Kimi yerde deprem, kimi yerde sel, kimi yerde orman yangini her biri ile karsi karsiyayiz. Ama tedbir bizim. Eger vatandas olarak ormana gider kamp atesini orda birakirsak yeni bir afetin sahibi oluruz. Marmaris’teki afeti bir vatandas çikardi. Ahmet’e kizdi, Mehmet’e kizdi. Alkollüydü degildi ama netice itibariyla geldi orada atesi yakti ve günlerce hepimizi hadi birakin mesaimizi korku dolu zaman dilimi içerisinde olmamizi, endise içerisinde olmamizi, sonucunu kestiremedigimiz bir yanginla bizi karsi karsiya birakti. Bu vesile ile insallah bunlarin üzerinden çok daha iyi bir sekilde gelebilecek bir anlayisi gerçeklestirebilecegimize inaniyoruz. Afetlerin tüm dünyada söyle bir özelligi daha var. Afetler bütün dünya için literatürde yenilenme için de önemli bir adimdir. Yani her afet kendine ait yeni bir tedbir almayi getirir. Bunun için burada bu afetler bize her afetin bize sagladigi daha önce aldigimiz tedbirlere ek tedbirler alinmasi hususu da ayri bir bahistir. Ve biz bunlarin her birini teker teker degerlendirdigimizi ifade ediyorum. Tekrar hem Bartin’imiza hem Kastamonu’ya, Düzce’ye, Zonguldak’a, Karabük’e Sinop’a, Bolu’ya, Sakarya’miza da geçmis olsun dileklerimizi iletiyoruz. Allah bir daha karsi karsiya birakmasin insallah."

Bakan Soylu, açiklamalarinin ardindan helikopterle Ankara’ya hareket etti.
Kaynak: İHA