Tarim Ve Orman Bakani Kirisci Yeni Tohumluk Fiyatlarini Açikladi

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, “Tohumluk fiyatlari makarnalik ve ekmeklik bugday için kilo basina 10,5 TL, tritikale için kilo basina 9,5 TL ve arpa için kilo basina 9 TL olarak belirlenmistir” dedi.

Tarim Ve Orman Bakani Kirisci Yeni Tohumluk Fiyatlarini Açikladi
Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Tarim Isletmeleri Genel Müdürlügüne (TIGEM) bagli Polatli Tarim Isletmesi Müdürlügünde düzenlenen 70. TIGEM Geleneksel Hasat Bayrami’na katildi.

Program öncesi Polatli’da bulunan bir bugday tarlasinda biçerdöverle bugday hasadi yapan Kirisci, tarlada inceleme yapti, çiftçi ve isçilerin sorunlarini dinledi. Ardindan Hasat Bayrami’nin düzenlendigi alana geçen Bakan Kirisci, konusmasinda çiftçilerin Hasat Bayrami’ni kutlayarak, çiftçilere bol kazanç temennisinde bulundu. Kirisci, üreticilerin kazanmasindan mutluluk duydugunu dile getirdi.

“Dünyadaki bugday üretiminde 2021 yili itibariyla 10’uncu siradayiz”

Hububat üretiminin son 18 yilda yüzde 20, son 3 yillik dönemde ise yüzde 8 oraninda artarak 37 milyon tona yükseldigini belirten Bakan Kirisci, "Bugday üretimimiz 19 ila 22,6 milyon ton araliginda seyrederken, yurt içi talebi karsilamada küresel krizlerden etkilenmeyecek bir noktada oldugumuzu birlikte görüyoruz. Dünyadaki bugday üretiminde ise 2021 yili itibariyla 10’uncu siradayiz. Bitkisel üretimde daha iyi bir sürece yol aldigimizi özellikle belirtmek isterim. 2021 yilinda nadas alanlarinda saglanan 1,1 milyon dekarlik azalmayla birlikte ekilen tarla mevcudumuzda toplam 4 milyon dekarlik bir artis gerçeklestirilmistir. Bunun ötesinde gida güvenligimiz açisindan stratejik bir nitelige sahip hububat üretimini arttirmak için daha özel uygulamalar da gelistiriyoruz. 2022 yili bitkisel üretim destekleme bütçemizin yüzde 65’ini hububata ayirarak bu konuda yeni bir adim atmis bulunuyoruz" dedi.

Bereketli bir üretim yili yasandigini kaydeden Kirisci, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alim fiyatlarinin çiftçinin yüzünü daha fazla güldürdügünü, fiyatlardaki memnuniyeti her yerde gördüklerini belirtti.



“Büyükbas hayvan varligimiz yüzde 82, küçükbas hayvan sayimiz yüzde 80 düzeyinde artmistir”

“Çiftçimiz gerek emegine gerekse tarima verdigimiz degerin farkinda. Allah hepsinden razi olsun. Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde bugün oldugu gibi yarin da her kosulda çiftçimizin yaninda olmaya devam edecegiz. Bundan hiçbir üretici kardesimin, kimsenin süphesi olmasin” diyerek çiftçinin yaninda olacaklari mesajini veren Bakan Kirisci, “Bütün üreticilerimizle birlikte güçlü ve büyük Türkiye’yi insa etmekte kararliyiz. Tarim sektörü, bu sürecin en güçlü ayaklarindan biri oldugunu her geçen gün fark edilir bir duruma getirmis bulunmaktadir. Stratejik öneme sahip hayvancilikta sagladigimiz gelismelerle de bu kararliligi gösteriyor, üretim gücümüzü ve kabiliyetimizi ortaya koyuyoruz. Hayvan varligimizda ve hayvansal üretimde son 20 yil çok büyük artislar gerçeklestirmis ve bu gerçeklestirmeyi de sürdürme kararliligi içerisinde bulunuyoruz. Büyükbas hayvan varligimiz yüzde 82, küçükbas hayvan sayimiz yüzde 80 düzeyinde artmistir. Et üretimimizde yüzde 151 (1,9 milyon ton), süt üretimimizde ise yüzde 176 (23,2 milyon ton) düzeyine gelinmis ve bu artislar gerçeklesmistir” diye konustu.

Tarim sektörünü Türkiye yüzyilinin tarimina hazir hale getirmek için çabaladiklarini dile getiren Bakan Kirisci, tarimin hiçbir sekilde ihmal edilemeyecegini vurguladi. TIGEM’in önemine dikkat çeken Kirisci, çiftçiler tarafindan kullanilan sertifikali tohumluklarin yüzde 96’sinin yurt içinde üretildigi bilgisini vererek, “2021 yilinda çiftçilerimize 135 bin ton sertifikali hububat tohumu temin eden TIGEM, bugün 2022 yilinda bu rakami insallah 200 bin tona çikarmis bulunmaktadir. Ülkemizdeki artan sertifikali tohum kullanimiyla birlikte son 20 yilda yurt içi üretimde de büyük artis gerçeklestirilmistir. Çiftçilerimiz tarafindan kullanilan sertifikali tohumluklarin yüzde 96’si yurt içinde üretilmektedir. Sertifikali tohumda ihracatin ithalati karsilama orani 2002 yilinda sadece yüzde 31 iken, 2021’de yüzde 94,3’e yükselmistir” dedi.



Bakan Kirisci, yeni tohumluk fiyatlarini paylasti

TIGEM’in sertifikali tohumluk satis fiyatlarinin yeni halini paylasan Bakan Kirisci, su ifadelere yer verdi:

“Tohumluk fiyatlari makarnalik ve ekmeklik bugday için kilo basina 10,5 TL, tritikale için kilo basina 9,5 TL ve arpa için kilo basina 9 TL olarak belirlenmistir. Hayirli ugurlu olsun. Bizler yürüttügümüz tarim politikalariyla, her türlü yatirim ve desteklerimizle Türkiye yüzyilinin projeksiyonlarini yapiyoruz. Bu anlamda tarim sektörünü ileriye tasiyacak bütün çalismalar bizler için bir kazanç vesilesi kabul edilmeli. Yeter ki üreticimizin, girisimcimizin, ülkemizin lehine kazanimlar saglanmis olsun. Yeter ki gelecek nesillere daha güçlü bir Türkiye’yi miras birakalim.”

Bakan Kirisci, çiftçilere her türlü destegi vermek için yogun çaba içerisinde olduklarinin altini çizerek, "Üreten herkesin yanindayiz arkasindayiz. Alin ve akil terini akitan siz üretici emekçi çiftçi kardeslerimize her türlü araç-gereç, gübre ve tohum destegi vermek için yogun çaba içerisindeyiz. Alin terinizin, fedakarliginizin karsiligini alabilmeniz bizim her zaman önceligimizdir. Bakanligimizin her bir teskilat mensubu sizlerin hizmetindedir” dedi.

Bakan Kirisci, programin düzenlendigi alanda kurumlarin açtigi stantlari gezerek ürünler hakkinda bilgi aldi. TIGEM Geleneksel Hasat Bayrami’nin sonuncusu 2019 yilinda yine Polatli Tarim Isletmesi Müdürlügünde yapilmisti.
Kaynak: İHA