Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Yunanistan Avrupa Birligi Ülkesi Diye Yanlis Yaptigi Halde Sahip Çikmak Dogru Degil'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Ege’de ve Akdeniz’de Yunanistan’la yasanan sorunlara iliskin, “Yunanistan Avrupa Birligi ülkesi diye yanlis yaptigi halde sahip çikmak dogru degil. Biz mektup yazdik bunu anlattik. Yunanistan’in verdigi cevap hukuk çerçevesinde degil. Uluslararasi hukukla cevap veremiyor. Çünkü suçlu. Sizde burada haksizsa buna haksizsin diyebilmelisiniz. Ama bunu diyemiyorsunuz” dedi.

Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Yunanistan Avrupa Birligi Ülkesi Diye Yanlis Yaptigi Halde Sahip Çikmak Dogru Degil'
Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock ile Istanbul’da basina kapali bir görüsme gerçeklestirdi. Görüsmenin ardindan iki bakan kameralarin karsisina geçerek açiklamalarda bulundu. Yunanistan’la yasanan Ege adalari ve Akdeniz sorunuyla ilgili konusan Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, “Bizim Yunanistan’la Ege’de ve Akdeniz’de ihtilaflarimiz var. Ama biz Türkiye olarak bunlarin barisçil yöntemle çözülmesi için eski adiyla istiksafi, simdi istisari diyoruz, görüsmeleri Yunanistan’la da baslattik. En son mart ayinda sayin cumhurbaskanimiz lütfetti, sayin Basbakan Miçotakis’i Istanbul’da bir ögle yemeginde agirladi ve güzel bir görüsme oldu. Ama Yunanistan, kara propagandasini, Türkiye adina lobi yapiyor. Ama bunu yaparken de uluslararasi hukuk çerçevesinde yapmiyor maalesef. Uluslararasi hukuk çerçevesinde yapmiyorsa bu propagandaya inanmamak lazim. Bizim Birlesmis Milletlere yazdigimiz mektup gayet açikti. Simdi uluslararasi mahkemelerin kararlari vardir, ayni sekilde sözlesmeler vardir ve de uluslararasi anlasmalar vardir. Bu adalar Yunanistan’a 1923 Lozan ve 1947 Paris Baris Anlasmasi’yla verildi.

Ama bazi adalar için bir sart konuldu, Yunanistan bunlari silahlandiramaz deniyor. Ama Yunanistan bu anlasmalari ihlal ediyor ve silahlandiriyor. Simdi uluslararasi hukuktan bahsediyorsak Yunanistan Avrupa Birligi ülkesi diye yanlis yaptigi halde sahip çikmak dogru degil. Biz mektup yazdik bunu anlattik. Yunanistan’in verdigi cevap hukuk çerçevesinde degil. Iste Türkiye bizim egemenligimizi tehdit ediyor, propaganda yapiyor. Uluslararasi hukukla cevap veremiyor. Çünkü suçlu. Sizde burada haksizsa buna haksizsin diyebilmelisiniz. Ama bunu diyemiyorsunuz. Avrupa Birligi üyesi olmak her türlü hakka sahip olmak. Uluslararasi hukukun ihlali, insan haklarinin ihlali ve her türlü hatada, istismarda kol kirilir yen içinde kalir diye bizde söz var. Bizim Avrupa Birligi içinde kalir, ne olursa olsun biz bunu destekleriz, bu olmaz. Bu tür anlasmalarda Avrupa Birligi olarak önemli ülkeler olarak, Almanya olarak biz bu konuda ne yapabiliriz diye bakmalisiniz. Sayin Merkel bunu yapiyordu, isin dogrusu Almanya o dönemde dengeliydi. Aramizda bir fark var. Biz üçüncü taraflara dengeli olun, adaletli olun diyoruz. Yunanistan ise ne kadar haksiz olursam olayim benim tarafimi tutun diyor. Maalesef basarili da oluyor. Biz Almanya’nin dengeli tutumunun devam etmesini istiyoruz. Bir ülke haksizken onun yaninda olmak dogru bir yaklasim olmaz” dedi.



“Yunanistan haksiz oldugu konuda da magdur edebiyatini ve aglamayi çok iyi yapar”

"Propaganda konusunda Yunanistan çok basarili" diyerek konusmasini sürdüren Bakan Çavusoglu, “Yunanistan bu konuda çok basarili. En haksiz oldugu durumda bile magdur edebiyatini çok iyi yapar, aglamayi çok iyi yapar. Bu konuda her iki tarafindan dinlenmesi gerekiyor. O çerçevede kurumlar olsun, uluslararasi örgütler olsun, gerekse de ülkeler olsun dengeli ve adil davranilmasi gerekiyor. Yunanistan’in geri itmeler konusunda yaptigi kabul edilebilir degil. Botlarin sislenmesi, insanlarin sogukta kiyafetleri de üzerlerinden çikartilarak ölüme terk edilmesi, 19 göçmen bu gece sinirda öldü. Avrupa Birligi’nin kurumlari gerek parlamento, gerekse OLAF bunlari tespit etti. Umarim bu konularda samimi sorusturmalar olur. Göçmen konusu uluslararasi bir sorundur. Artarak devam edecegini de görüyoruz. Bu konunun uluslararasi hukuk çerçevesinde ciddi bir sekilde ele alinmasi gerekiyor. Ama insan haklarina riayet ederek bunlarin yapilmasi lazim” diye konustu.

Kaynak: İHA