Içmimar Arslan Açiklamasi 'Karakterli Mekanlar Isin Ehilleriyle Üretilir'
TMMOB Içmimarlar Odasi Bursa Subesi Kurucu Baskani ve içmimar Nur Gül Arslan, mekanlarin içmimarisinin günümüzün en çok tercih edilen stilleriyle ilgili önemli bilgiler verdi. Arslan, karakterli mekanlarin, en iyi, isin ehilleriyle üretildigini söyledi.

Nur Gül Arslan, ev ya da ofisi sik bir sekilde dekore etmenin nasil yapilmasi gerektigi hakkinda açiklamalarda bulundu. Arslan, karakterli mekanlarin, en iyi, isin ehilleriyle üretildigini ifade ederek, günümüzün en çok tercih edilen stilleriyle ilgili önemli bilgiler verdi.
TMMOB Içmimarlar Odasi Bursa Subesi Kurucu Baskani ve içmimar Nur Gül Arslan, “Bir diger önemli kisim da o mekani kullanacak kisilerin hangi tarzi/akimi begendigi, hangi stile kendilerini yakin hissettigidir. Bu asamada bir içmimardan destek almanin da önemlidir. Mekanlariniz sizi yansitsin, sizler gibi özgün olsun. Karakterli mekanlar, en iyi, isin ehilleriyle üretilir, unutmayin” dedi.
Içmimar Nur Gül Arslan, Modern stil, Çagdas stil, Endüstriyel stil, Endüstriyel stil, Minimalist stil, Iskandinav/Nordik stil, Geleneksel stil, Country/Provans stil ile ilgili açiklamalarda bulundu.
“Modern stilin temelinde sadelik var”
Içmimar Nur Gül Arslan, Modern stil hakkinda açiklamalarda bulunarak, “Modernizm, 18. yüzyilin sonlarindan itibaren uygulanmaya baslanmis, temelinde sadelik olan; gösteristen ve süslemelerden uzak, geometrik formlarin, genis açikliklarin kendine yer buldugu bir akimdir. Içmimaride modern stil, daha çok düz ve net çizgilerle kendini gösteren, malzemesel anlamda çelik, cam, metalin kullanildigi düzenli, sade ve sik mekanlardir” seklinde konustu.
“Çagdas stil sade ve sik”
Çagdas stil ile ilgili bilgiler paylasan Arslan, “Çagdas ve modern birbirine karistirilsa da, aslinda ikisi farklidir. Her akim dönemine göre degerlendirildiginde çagdastir, fakat modern degildir. Peki çagdas iç mekan tasarimi nasil olur derseniz; dönemin getirdikleriyle, güncel, modernizm kadar keskin ve net sinirlari olmayan, yine sade ve sik seklinde degerlendirebilecegimiz bir stildir” ifadelerini kullandi.
“Sonradan konuta çevrilen mekanlar”
Endüstriyel stil ile ilgili açiklamalarda bulunan Arslan, “Endüstriyel diye adlandirdigimiz tarz aslinda ilk olarak depo veya eskiden baska amaçlarla kullanilmak üzere üretilmis mekanlarin daha sonradan konuta çevrilmesiyle ortaya çikmistir. Önce New York Brooklyn’de -sonra her yerde- bu tür sonradan konut amaçli kullanilan yüksek tavanli, tesisatlari çiplak birakilmis, tuglalarin, ahsaplarin çokça göründügü bu mekanlarda genellikle siyah veya metal aksamli armatürler, aksesuarlar da gözlemlenir” ifadelerine yer verdi.
“Islenmemis malzemelerle dogal bir görüntü”
Içmimar Arslan, Minimalist stil hakkinda açiklamalarda bulunarak, “Modernizmin daha da sade, malzemelerin genellikle ham, islenmemis, çiplak birakildigi bir akimdir. Örnegin duvarlar brüt beton görünümünde, yerler yine betonda veya sapta birakilmis, kullanilan ahsaplar da kendi dogal renklerinde ve hatta biçimlerindedir. Bu tarzda kullanilan renkler daha çok nötr veya malzemelerin dogal hallerindedir desek yanlis olmaz” dedi.
“Iskandinav ülkelerinde dogmus bir akim”
Içmimar Arslan, Iskandinav/Nordik stil ile ilgili görüslerini belirterek, “Isminden de anlasilacagi üzere Norveç, Danimarka, Finlandiya gibi Iskandinav ülkelerinde dogmus bu akim; sade, göz yormayan, beyazin, pastel veya gri nötr tonlarda renklerin hakim oldugu bir akimdir. Açik renk mekanlarda kullanilan kontrast ve canli materyal/renklerin ve hatta kimi zaman iri desenlerin kendine yer buldugu bu akimda, duvarlar genelde beyazdir ve mekanlarin aydinlik olmasi epey önemlidir” diye konustu.
“Klasikten sasmayanlara”
Geleneksel stil ile ilgili bilgiler paylasan Arslan, “Klasik mobilya ve detaylariyla, ahsabin ceviz veya maun gibi daha koyu, parlak cilali kullanildigi; zengin aksesuarlarin, ipek, kadife veya brokar gibi dösemelik kumaslarin kendine yer buldugu bir tarzdir” dedi.
“Zarafet, rahatlik ve samimiyet bir arada”
Country/Provans stil hakkinda açiklamalarda bulunan içmimar Arslan, “’Bleu&Blanc’larin, seramiklerin, tas ve tuglalarin, daha mat ve dogal renkte ve çogu zaman eskitme ahsabin, dogal keten gibi kumaslarin kullanildigi bir tarzdir. Zeminde dogal tas karolar, açik renk rabitalar, masif ahsaplara rastlanirken; dekorasyonda çesitli ferforje mobilyalar, kilimler, vazolarda taze toplanmis kir çiçekleri veya lavantalarla bu akim, zarafet, rahatlik ve samimiyeti yansitir” diye konustu.