27 Yildir 'Düzele' Çalarak Halaylara Renk Katiyor

Hakkari’nin Semdinli ilçesinde yasayan Recep Özer, 27 yildir alin teri dökerek yaptigi ve bölgede ’düzele’ ismi verilen üflemeli çalgiyla bir yandan ailesinin geçimini sagliyor, bir yandan da yok olmaya yüz tutmus bir kültürü yasatmaya çalisiyor.

27 Yildir 'Düzele' Çalarak Halaylara Renk Katiyor
Iran ve Irak’a komsu olan Hakkari’nin Semdinli ilçesinde yasayan Recep Özer, ’düzele’ ismi verilen üflemeli çalgiyi 27 yildir kendi elleriyle bin bir emek sarf ederek üretiyor. Semdinli’de yapilan dügünlerde ve halk oyunlari yarismalarina katilan ekipler için düzele çalan Özer, yok olmaya yüz tutmus bir kültürü yasattigini belirtti.

Özer, "Düzelenin sesi halaya heyecan ve renk katiyor. Bugün bile dügünlerde bölgedeki orkestralar halaya duran vatandaslari costurmak için bu enstrümanin sesini kullaniyor. Biz Semdinli’de su an 3 kisi düzele çalabiliyoruz" dedi.



"Bu sanatin yok olmasina gönlüm el vermiyor"

Üretimini kendi evinde temin ettigi kamisla yapan Özer, “Imkan verilmesi durumunda Hakkari ve ilçelerinde düzele kurslari açarak bu enstrümanin kaybolmamasina katkida bulunmak istiyorum. Eskiden bölge illerindeki dügünlerde düzele, davul-zurna ve def gibi enstrümanlar çalinirdi. Semdinli ilçemizde düzeleye ilgi daha fazlaydi. Bugün Hakkari ve ilçelerinde bu üflemeli çalginin bir kursu olmamasi üzücüdür” ifadelerini kullandi.

11 nüfuslu ailesi ile birlikte yasadigini belirten Özer, "Yillardir ailemi bu müzik aletini çalarak geçindiriyorum. Su an baska geçim kaynagim yok. Evimde ürettigim düzelelerin tanesini 300 liradan satiyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA