Diyarbakir'da Karacadag'in Volkanik Arazilerinde Ekilen Karpuzun Hasadi Yapildi
Diyarbakir’in Çinar ilçesi Karacadag bölgesinde 250 dönümde yetistirilen karpuzun hasadi yapildi. Üretici Mehmet Atik, “Karacadag bölgesi alti volkanik oldugu için ve bu bölgede geceleri çok serin olur. Serinlikten dolayi karpuz bozulmuyor. Rekolteden memnunuz” dedi.

2013 yilinda Adana’dan getirilen ve örtü tipi yetistirilen karpuz, verimli arazilere uyum saglayarak rekoltede üreticiyi memnun eden verimi sagladi. Üretici Mehmet Atik, Adana’da dönüme 6-7 ton alinirken Diyarbakir’da topraklarin ham olmasindan dolayi 10-12 ton aldiklarini söyledi.
Bulunduklari yerin Karacadag bölgesi Çakirkaya köyü oldugunu aktaran Mehmet Atik, arazi sahibi ve karpuz ekimini yaptiklarini söyledi.
Bulunulan alanda baraj olmadigini, sulamayi yeraltindan sondaj suyuyla yaptiklarini ifade eden Atik, “Enerji çok yüksek oldugu için sadece elektrik dönüm basina 2 bin lira geliyor. Devletimizden birinci istegimiz biran evvel sulama kanallarini faaliyete geçirmeleri. Türkiye’nin kurtulusu tarimdadir. Biz bu karpuzu 2013 yilinda bu bölgeye getirerek Adana tipi örtü alti olarak yetistirmeye basladik. Adana’da dönüme 6-7 ton alinirken biz burada 10-12 ton aliyoruz. Çünkü topraklar ham. Ondan sonra bölgeye girdi. Su anda Türkiye’de üretim anlaminda Adana birinci, Diyarbakir ikinci. Kalite anlaminda Diyarbakir birinci, Adana ikinci. Çünkü Diyarbakir karpuzunun sicakliktan dolayi ve nem de yok. Çok kaliteli bir aromasi var” dedi.
“Tarlada karpuzun tonu 2 bin 500 lira, çarsi da 7 bin 500 lira”
Masraf edildiginde masrafin karsiligi alindigini dile getiren Atik, “Biz su anda girdiler anlaminda biz verim fazlaligini almazsak zarardayiz. Tarlada karpuzu (tonu) 2 bin 500 liraya satiyoruz; çarsi da 7 bin 500 lira. Ürettigimiz zaman herkesin yiyebilecegi sartlarda biz bu mali satiyoruz. Ama çarsiya gidince bizim 2 bin 500 liralik malimiza yüzde 200 eklenerek satiliyor. Bu da halkimizin magduriyeti demek. Çarsida yüzde 10-20 kar konulsa deriz ki hakkidir. Diyarbakir’da adam tarlada 2 bin 500 liraya satiyor. Çarsida 7 bin 500 lira. Yüzde 200 fark olur mu? Burada 250 dönüm ektik. Dönüme 12-13 ton civari bekliyoruz” diye konustu.
“Rekolteden memnunuz”
Karacadag bölgesinin alti volkanik oldugu için geceleri çok serin oldugunu kaydeden Atik, “Serinlikten dolayi karpuz bozulmuyor. Rekolteden memnunuz. Biz girdi fiyatlarindan memnun degiliz. Yerli Diyarbakir karpuzu degil, Diyarbakir topraklarinda yetisen karpuzdur. Fakat karpuz toprakta kendini degistirir. Bir dönümde 1000 adet karpuz çikar. Karpuzun ortalamasi en düsügü 8 kilo, en büyügü 13-14 kiloya tekabül eder. Ortalama bir dönümde 11 ton civari karpuz aliyoruz. Su anda anca iç piyasaya yeterli geliyor. Geçen senelerde Ukrayna, Irak’a, Suriye’ye ve çesitli yerlere gönderiyorduk” seklinde konustu.
