Haiti'de Devam Eden Çete Savaslarinda 89 Kisi Öldü

Haiti’nin baskenti Port-au-Prince’de bir haftadir süren çete savaslarinda 89 kisinin hayatini kaybettigi, 74 kisinin ise yaralandigi bildirildi.

Haiti'de Devam Eden Çete Savaslarinda 89 Kisi Öldü


Haiti’de 8 Temmuz’dan bu yana devam eden çete savaslarinda can kaybi her geçen gün artiyor. Baskent Port-au-Prince’in yoksul bir kesimi olan Cite Soleil bölgesinde iki rakip çete arasinda baslayan çatisma binlerce masum kisinin dahil oldugu bir güvenlik krizine yol açti.

Bir sivil toplum kurulusu olan Ulusal Insan Haklari Savunma Agi tarafindan yapilan açiklamada, son bir haftadir yasanan çatismalarda simdiye kadar 89 kisinin öldürüldügünü, 74 kisinin yaralandigin ve 16 kisinin ise kayip oldugunu bildirdi. Hayatini kaybedenlerden 47’sinin çete üyesi oldugu, geri kalan 42’sinin ise çapraz ateste kalan mahalle sakinleri oldugu düsünülüyor.

BIRÇOK KISI DIRI DIRI YAKILDI

Öldürülenler arasinda 21 kisinin diri diri yakildigini ifade edilen açiklamada, Haiti Ulusal Polisinin çatismalara müdahalede bulunmadigina dikkat çekilerek, devlet yetkililerinin olaylara tepkisiz kaldigi belirtildi.

IKI ÇETE BÖLGE KONTROLÜ IÇIN SAVASIYOR

Cite Soleil bölgesinde yer alan ve binlerce yoksul kisinin yasadigi Brooklyn Mahallesinin çeteler tarafindan giris ve çikislara kapatildigi bildirildi.

G9 ve G-Pep olarak bilinen iki çetenin bölgenin kontrolü için savastigi aktarildi.

ÇATISMALARDAN KAÇANLAR VURULUYOR

Bölgede saglik hizmeti veren Sinir Tanimayan Doktorlar adli bir diger sivil toplum kurulusun temsilcisi Mamuza Muhindo ise, bölgenin ulasima kapatilmasi ve silahli gruplarin çatismasi sebebiyle yoksul halkin evinden çikamayarak temiz su, gida ve tibbi yardim sikintisi çektigini ifade etti.

Muhindo ayrica, bölgenin gerçek bir savas alanina dönüstügünü ifade ederek, sokaklarda birçok ceset bulundugunu ve bölgeden kaçmaya çalisanlarin ise vuruldugunu aktardi.

G9 ÜYELERI, BASBAKAN HENRY’E ATES AÇMISTI

Geçtigimiz yil G9 üyeleri, Basbakan Ariel Henry bir anita çelenk birakmak üzereyken ates açmis, Basbakan Henry hizla bölgeden uzaklastirilmisti. G9’un lideri ise “Barbekü” lakapli eski bir polis memuru Jimmy Cherizier oldugu biliniyor.

(Saim Sevinç - IHA)
Kaynak: İHA