(Özel) Tarihi Ipekçilik Merkezinde Meslek Sahibi Oldular

Osmanli’nin ilk kurdugu ipek fabrikalari arasinda yer alan Umurbey Ipek Üretim ve Tasarim Merkezi’nde açilan kurslari basariyla tamamlayan kursiyerler meslek sahibi oldu.

(Özel) Tarihi Ipekçilik Merkezinde Meslek Sahibi Oldular
Osmanli Devleti tarafindan 1810 yilinda Ipek Fabrikasi olarak kullanilan Umurbey Ipek Üretim ve Tasarim Merkezi, Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan 2015 yilinda yenilenerek ‘Bursa Ipegi Yeniden Hayat Buluyor Projesi’ çerçevesinde hizmet vermeye basladi.

Dünya saraylarini süsleyen Bursa Ipeginin tarihini en ince ayrintilariyla birlikte ziyaretçilerine tanitan ve üretimin devam ettigi merkezde, üretilen ipek ve ipekli ürünlerin sergilendigi teshir alani, ipek hali ve ipek ile ipekli kumaslarin dokundugu dokuma, çözgü ve büküm atölyesi, kütüphane ile ipege hayat veren desenlerin çalisildigi tasarim atölyeleri bulunuyor.

Bursa Büyüksehir Belediyesi Sanat ve Meslek Egitim Kurslari (BUSMEK) öncülügünde, Kültür ve Turizm Bakanligi Il Kültür ve Turizm Müdürlügü’nün katkilariyla ipek imalati ve dokumaciligini üzerine bir kurs tertip edildi. 24 kursiyerin basari ile tamamladigi kurstan dört kisi de Umurbey Ipek Üretim ve Tasarim Merkezi’nde ise alindi.

“Bütün finansmani Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin”

Umurbey Ipek Üretim ve Tasarim Merkezi Proje ve Üretim Sorumlusu Mehmet Ünal, “Osmanlinin 1810 yilinda kurdugu ilk fabrikalardan bir tanesi Umurbey Ipek Üretim ve Tasarim Merkezi’dir. Bursa Büyüksehir Belediyesi çatisi altinda bu projeleri gerçeklestiriyoruz. Bütün finansmani Bursa Büyüksehir Belediyesi karsiliyor. Bu proje basladiginda Bursa’da bir ipek hafizasi vardi ve bu hafiza 75 yasin üstüne çikmisti. Ilk hedefimiz bu hafizayi kurtarmak oldu. Yasli hafizayi gelecek kusaga aktarmak için çalisti. Onun için de BUSMEK kurs merkezlerine devreye alarak çesitli zaman zarflari içinde Kültür Bakanligimizin destekleriyle burada kurslar açtik. En son açtigimiz kursta 24 tane ögrencimiz vardi. Bu ögrencilerimizi yetistirdik, ipek ustasi yaptik ve sertifikalarini aldilar. Müsait olan arkadaslardan da 4 tanesi is basvurusunda bulundu ve onlari da ise aldik” diye konustu.

“Burada yetisen 16 usta var”

Kursiyerlerin isi ögrendiklerini ve güzel ürünler ortaya çikardiklarini kaydeden Mehmet Ünal, “Çok güzel dokumalar yapiyorlar. Bunun yaninda bu proje basladiginda bir tane ipek ustasi bulamiyorduk. Ama suan bulundugumuz mekanda 16 tane kendi yetistirdigimiz ustalar var. Kültür ve Turizm Bakanligina kayitli kültürel miras sanatçisi tanitim kartlarini aldilar ve bakanligin envanterine girdiler. Onlar da bizim gurur kaynagimiz oldu. Peyderpey kurslarimiz açiliyor. Zaman içinde bunu basindan ve kendi medya gruplarimizdan duyuruyoruz. Takip eden arkadaslarimiz var. Yani ilerdeki dönem kozadan ipek imalati, kumas dokumaciligi, ipek hali dokuculugu adi altinda kurslarimiz açilacak. Ilgisi olan, merak eden arkadaslarimizi her zaman bekleriz” dedi.

“Kurs bitti, proje çerçevesinde ise alindik”

Kurs basari ile tamamlayan ve merkezde ise baslayan Kadriye Bas ise, “Bursa denilince akla gelen ilk seylerden birisi de ipektir. Böyle bir kurs oldugunu duyduk ve hayatimiza bir seyler katmak, ipekçiligi ögrenmek için katildik. Ekim ayi gibi kursa basladik. Biz 4 arkadas olarak geldik. Kurs bitiminde proje çerçevesinde ise alindik. Yilbasindan beri de çalisiyoruz” seklinde konustu.

Yetistiricilik ve dokuma kismini da ögrendiklerini belirten Kadriye Bas, “Dokuma kismi kolay. Yetistiricilik de dag yörelerinde yapildigini biliyoruz. Ipek böcekleri üreten köylülerimize ek gelir oluyor. 40-45 gün gibi kisa sürede bütçelerine katki sagliyorlar. Tabi ipek böceginin beslenmesi için dut agaçlarina ihtiyaç oldugunu biliyoruz. Birlesmis Milletler toplantisinda dagitilmak üzere sal dokuduk. Bursa’mizi ipek sallar orada temsil edecek. Ipek esarplarla birlikte farkli ürünler üretmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Kursu basariyla tamamlayan kursiyerlere de belgeleri takdim edildi.
Kaynak: İHA