Bakan Soylu Açiklamasi 'Vatandasin Devlete Bir Kere Ihtiyaci Var. Zor Gününde Yaninda Olmaya Çalisiyoruz'

Karabük’ün Yenice ilçesinde sel magduru vatandaslarla bir araya gelen Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "Nerede bu devlet dedirtmemeye çalisiyoruz. Vatandasin devlete bir kere ihtiyaci var. Zor gününde zor zamaninda orada olmaya çalisiyoruz. Allah mahcup etmesin" dedi.

Bakan Soylu Açiklamasi 'Vatandasin Devlete Bir Kere Ihtiyaci Var. Zor Gününde Yaninda Olmaya Çalisiyoruz'


Içisleri Bakani Süleyman Soylu, kuvvetli yagisin afete dönüstügü Karabük’ün Yenice ilçesinde ziyaretler gerçeklestirdi. Marmaris’te yasanan yangin sonrasinda sel felaketinin oldugu bölgeye geldiklerini belirten Bakan Soylu, "Yaklasik pazartesi aksamindan itibaren buralardayiz. Zaten Marmaris yanginindan dönmemiz de pazar günüydü. Oradan döndük buraya geldik. Geçen sene de Agustos döneminde Bartin’da ve Kastamonu’da ve Sinop’ta hakikaten önemli sel afeti yasandi. Iki yildir birçok sel ve afet gördük. Bunlarin her birine Cumhurbaskanimizin da talimatlari çerçevesinde bütün arkadaslarimizla hem gitmeye hem üzerimizdeki sorumlulugu yerine getirmeye hem de devletin bütün kurumlarini, birimlerinin, yerel yönetimleri, özel idareler, belediyelerle problemleri çözmeye çalisiyoruz. Tabi karsi karsiya kaldigimiz bir afet. Afet metrekareye 300 kg üzerinde yagmur yagdi. Bu yönetilebilir bir mesele degil. Mesela Düzce’yi, Gölyaka’yi, Akçakoca’yi görmediniz. Düzce’de yaklasik 21 bin dönüm ekili biçili tarim arazisi sular altinda. Ama bütün arkadaslarimizla birlikte büyük bir çabayi göstermeye çalisiyoruz. Devletin bütün birimleri ormandan, DSI’ye, Il Özel Idare, Vali, Kaymakam, Belediyesine kadar herkes biraz önce Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanimiz buradaydi. Diger bakanlarimiz farkli yerlerdeler. Hem bunlari kendi adimiza karsi karsiya kaldigimiz problemi çözme ve yaralari sarma olarak görüyoruz. Hem de yapacaklarimizin plan ve programini bundan sonra çok daha bir sekilde nasil gerçeklestiririz diye kendi adimiza atmamiz gereken adimlari burada planladigimizi söylemek isterim. Yukariyi gördük. Hakikaten böyle bir sey su selde yok. Yaklasik 700 civarinda evi su basti. Ama yukarida dört ev. Ikisi tamamen birisi yikilmis, birisi yan yatmis. Bu yedi vilayette böyle bir tablo yok. Oraya yönelik de Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanimizla da görüstük. Onlar da planlamalarini yapiyorlar. AFAD olarak biz de planlamalarimizi yapiyoruz. Gerek yukaridaki dereleri, gerek derelerin islahlari konusunda da acil ve hizli adim atabilecegimizi ifade etmek istiyorum. Onun için burada suyun geldigi yeri mümkün oldugunca suyun hizini yavaslatarak bir yerde durdurarak, kendi yataginda gitmesi lazim. Onu dizginlememiz lazim. Onun için devletin bunu yapabilme kabiliyeti ve kudreti vardir. Bunu da bilmenizi istiyorum" diye konustu.



"65 bin afet evinin 45 binini bitirdik"

Son iki yilda 65 bin afet evinin 45 binini tamamladiklarini ifade eden Bakan Soylu, "Son iki yilda 65 bin afet evinin 45 binini bitirdik ve milletimize teslim ettik. Kolay bir is degil. Bitmeyen kismi da son bir yilda olan kismi. Onlar da yapilip yakin bir zaman içerisinde yapilacak. Teslim edilecek. Biz emrinize amadeyiz. Bunlari biz kendimiz için de neler yapabilecegimizi ortaya koyabilmek için bir degerlendirme firsati olarak görüyoruz. Biri Düzce digeri Kastamonu Küre’de iki kaybimiz var. Insallah onlara da yakin zamanda ulasmak nasip eder. Orada da 300’ün üzerinde arama kurtarmamiz devam ediyor. Bir daha böyle bir seyle karsilasmamayi temenni ediyorum. Ama hepinize söylemek isterim. Türkiye afet bölgesidir. Bu sabah Hopa’da kaya düsmesi oldu. Park halindeki bir tir altinda kaldi. Azeri kardesimiz hayatini kaybetti. Bir taraftan sel, bir taraftan orman yanginlari, bir taraftan özellikle bu bölgelerde yan yana olan köylerde kisin ev yanginlari. Bunlari hep yasiyoruz. Onun için tedbirleri hem en üst düzeyde almak hem vatandas olarak üzerimize düsen sorumlulugu yerine getirmek, hem devlet olarak üzerimize düsen sorumlulugu yerine getirmek. Deprem var, çig var. Bu ülkenin her bir bölgesinde kendine ait bir takim afetler var. 81 vilayetimizde il afet risk azaltma planlari yaptik. Su anda Türkiye’de afet tatbikatlari yapiyoruz. 54 bin 302 tatbikat. Dün Kütahya’da maden tatbikati vardi. Seller gelmeden önce Vakfikebir’de sel tatbikati yaptik. Erken uyari sistemi yaptik. Mesajla beraber neredeyse alarm niteliginde mesajla beraber erken uyari sistemi yapti. Hep birlikte afetlerin ortaya koydugu zararlari telafi edecegiz. Vatandasimizi yalniz birakmadik. Birakmayacagiz" dedi.



"Geçmiste ’Nerede bu devlet’ diye sorulurdu. Bugün bunu dedirtmemeye çalisiyoruz"

Türkiye’nin afet bölgesi oldugunu hatirlatan Içisleri Bakani Süleyman Soylu, geçmiste yasanan afetleri hatirlatti. Vatandasin ’Nerede bu devlet?’ diye sordugunu animsatan Bakan Soylu, "Bugünse köy, sehir demeden her yere ulasmaya bütün arkadaslarimizla beraber, hem derdi dinlemeye hem de çözüm üretmeye çalisiyoruz. Nerede bu devlet dedirtmemeye çalisiyoruz. Vatandasin devlete bir kere ihtiyaci var. Zor gününde zor zamaninda orada olmaya çalisiyoruz. Allah mahcup etmesin" dedi.



Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 7 vilayeti afet bölgesi ilan ettigini hatirlatan Bakan Soylu, sözlerini söyle tamamladi:

"Cumhurbaskanimiz bugün açikladi.

Özellikle afetten etkilenen mesela buradaki esnaf etkilenmedi. Ama afetten etkilenen isyerleri var. Su dolan. Bartin’da iki bin kisinin çalistigi tekstil fabrikasina gittik. 26 dönümlük kapali alan. Mobilyaciya gittik. Esnaf dükkanina gittik. Her yer su altinda. Onlara yönelik afet bölgesi Cumhurbaskanimiz 7 vilayette ilan etti. Vatandasimiza, etkilenenlere, gerek tarim olsun, yollar olsun, isyerleri olsun, evler olsun. Her birine gerekli bütün destegi ve yardimi ortaya koyacagiz. Ikinci gün dolmadan hiçbir sey görmeden sadece evleri su basan vatandaslarimiza üç bin lira, isyerleri su basan vatandaslarimiza da 5 bin. Az çok daha sonra zarar tazmininin ne oldugu belli olacak. Onlara destek ve katki koyacagiz. Vatandasimizin yaninda devlet var. Eksik aksagi olmayan bir tek Cenab-i Allah var. Hepimizin eksigi, aksagi olabilir. Gerek niyetimizle hem fiili olarak hem de niyet olarak gece gündüz vatandasimizin yanindayiz. Onlarin derdine bir vesile ile çare olmaya çalisiyoruz. Gücümüzün yettigi ölçülerde. Siz de bizi Yenice’de sicak karsiladiniz. Minnettariz. Hepinize mütesekkiriz. Allah sizden razi olsun. Biz depremler geçirdik. Geçmis dönemlerde, afetler geçirdik. Su soru hep sorulurdu. Nerede bu devlet diye? Bugünse köy, sehir demeden her yere ulasmaya bütün arkadaslarimizla beraber, hem derdi dinlemeye hem de çözüm üretmeye çalisiyoruz. Nerede bu devlet dedirtmemeye çalisiyoruz. Vatandasin devlete bir kere ihtiyaci var. Zor gününde zor zamaninda orada olmaya çalisiyoruz. Allah mahcup etmesin."

Bakan Süleyman Soylu, ziyaretleri sirasinda damat Ali ve gelin Gamze Altinok çiftine rastladi. Polis memuru oldugu ögrenilen Ali Altinok, sicil numarasiyla Bakan Soylu’ya tekmil verdi. Bakan, çifti tebrik ederek hediye takdim etti.
Kaynak: İHA