Ukrayna'nin Ankara Büyükelçisi Bodnar'dan Tarim Ürünlerinin Deniz Yolu Ihracatina Iliskin Açiklama

Ukrayna’nin Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, tarim ürünlerinin deniz yolu ile ihracatina iliskin, “Türkiye ve Rusya arasinda bu konu ile ilgili varilmis herhangi bir anlasmanin henüz olmadiginin altini çizmek isterim” dedi.

Ukrayna’nin Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, tarim ürünlerinin deniz yolu ile ihracati için güvenli koridor görüsmelerine iliskin yazili bir açiklama yapti. Bodnar, Ukrayna’nin, küresel gida krizinin önüne geçmek amaciyla Ukrayna limanlari üzerindeki blokenin kaldirilmasi için maksimum çaba sarf ettigini vurguladi. Geçen hafta Ukrayna ve Türkiye Cumhurbaskanlari Ukrayna’dan tarim ürünlerinin deniz yolu ile ihracati için güvenli koridorun olusturulmasini görüstüklerini hatirlatan Bodnar su ifadeleri kullandi:

"Bu konuda Türkiye’nin çabalarini takdir ettigimizi ifade etmek isterim. Ayni zamanda Ukrayna, Türkiye ve Rusya arasinda bu konu ile ilgili varilmis herhangi bir anlasmanin henüz olmadiginin altini çizmek isterim. Ukrayna’da bulunan tarim ürünleri ile ilgili kararlar tüm ilgili taraflarin katilimiyla verilmelidir. Ukrayna’nin menfaatlerini dikkate almayan anlasmalar tarafimizca reddedilecektir. Ayrica Rusya Federasyonu’nun Mykolayiv’deki tahil terminaline geçtigimiz günlerde gerçeklestirdigi füze saldirisina bakilirsa Rusya’nin bu koridordan istifade ederek onu Odesa ve Ukrayna’nin güneyine saldirmak için bir firsat olarak kullanmak isteyebilecegi ihtimalini gözardi edemeyiz. O yüzden deniz tasimaciliginin yeniden baslamasi için etkili güvenlik garantileri lazim. Söz konusu garantiler, denizden gelebilecek tehditlerden sahillerini korumak için Ukrayna’ya ilgili silahlarin temini ve Karadeniz su alaninin ilgili kismini korumak için üçüncü ülkelerin deniz kuvvetlerinin katilimi yolu ile saglanmali. Su an BM ve ortaklarimizla birlikte Ukrayna’daki tarim ürünlerinin ihracati için insani koridorun olusturulmasi imkani üzerinde çalisiyoruz.”
Kaynak: İHA