Feci Olay Açiklamasi Minibüsün Ezdigi 5 Yasindaki Çocugun Idrar Kanali Koptu

Esenyurt’ta servis minibüsü 5 yasindaki çocugun üzerinden geçti. Legen kemigi kirilan, idrar kanali kopan çocuk gerçeklestirilen zorlu operasyonla sagligina kavustu. Operasyonu gerçeklestiren Çocuk Cerrahisi Uzmani Dr. Özgür Kuzdan, “Idrar kanalinin kopmasi çok sik gördügümüz bir sey degil, kopan bölümü bagladik, bu da hem bizim için hem çocuk için bir sansti. Basarili olmasaydi ömür boyu ciddi sikintilar yasayacakti muhtemelen ve idrar yapamayacakti” dedi.

Feci Olay Açiklamasi Minibüsün Ezdigi 5 Yasindaki Çocugun Idrar Kanali Koptu
5 yasindaki Yusuf Tekli 17 Mayis’ta saat.19.10 siralarinda Esenyurt’ta yasadigi evin çevresinde arkadaslariyla oynarken iddiaya göre seyir halinde olan onu fark etmeyen servis minibüsünün altinda kaldi. Araç küçük çocugun karninin üzerinden geçerken, aci içinde kivranan çocugun imdadina ailesi ve çevredekiler yetisti. Tekstilde aksam vardiyasinda çalisan baba Serif Çekli ve ambulansa haber verildi.

Küçük çocuk, olay yerine gelen ambulansla Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Acil Servisi’ne kaldirildi. Agir yaralanan Tekli’nin legen kemiginin kirildigi, idrar kanalinin koptugu ve vücudunun çesitli noktalarinda kiriklar ve ezilmeler oldugu belirlendi. Idrar kanali kopmasinin çok karsilasilan bir durum olmadigini ifade eden uzmanlar, küçük çocugun ileriki yasamini etkileyecek problemlerin olusmasina imkan vermemek için ameliyat karari alindi. Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Çocuk Bölümü’nün kurucu hocalarindan Çocuk Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Süleyman Çelebi ve Uzman Dr. Özgür Kuzdan ve ekibi zorlu operasyonu basariyla gerçeklestirmeyi basardi. Kopan idrar kanalinin iki ucu ameliyatla birbirine yeniden baglandi. Basarili operasyonun ardindan bir süre hastanede takip edilen küçük çocuk taburcu edildi. Küçük Yusuf’un tedavisinin devam edecegini ifade eden Doç. Dr. Süleyman Çelebi ve Uzman Dr. Özgür Kuzdan, "uluslararasi arenada bu bölgenin en zor ameliyatlarindan biri" dedikleri operasyona iliskin bilgi verdi.

“Ömür boyu ciddi sikintilar yasayacakti, çok sik gördügümüz bir sey degil"

Idrar kanallarinin birlestirilememesi durumunda küçük çocugun gelecekte sikintili bir tabloyla karsi karsiya kalabilecegini ifade eden Çocuk Cerrahisi Uzmani Dr. Özgür Kuzdan, “Araba çarpiyor ve üzerinden tekerlegi geçiyor, legen kemigi kiriliyor. Beraberinde o bölgedeki yumusak dokular ve izole bir sekilde de idrar kanali kopuyor. Idrari bölgeye akmis tamamen bize bu sekilde geldi. Idrar kanalinin kopmasi olayi çok sik gördügümüz bir sey degil, onunla birlikte diger organlarinda da çok ciddi hasarlar meydana gelebilirdi. Biz bu hastaya önce acil servisimizde müdahale edildikten sonra filmleri çekildi, teshisimizi koyduk. Kopan bölümü bagladik, oraya müdahale ettik. Apis arasi dedigimiz bölgeden girerek her iki idrar kanalini bulduk. Bu da hem bizim için hem çocuk için bir sansti. Bunlari birbirine dikmek suretiyle ameliyatini tamamladik. Bu islem yapilamasaydi ileriki dönemde olacak ameliyatlar çok basarili olamayacakti muhtemelen ve idrar yapamayacakti. Karindan delik açilarak idrarini kendi bosaltmak suretiyle böyle bir yola kadar gidebilirdi. Bu cerrahi müdahale eger gerçeklesmese, basarili olmasaydi ömür boyu ciddi sikintilar yasayacakti, hayatini tehdit eden noktalara bile gelebilirdi ya da sakatlik seklinde konforsuz bir hayat yasamak zorunda kalabilirdi. Çocuklardaki motorlu araç trafik kazalari Türkiye’de Avrupa’ya göre çok yüksek. 1-15 yas arasi çocuklarda özellikle ölüm orani Avrupa’ya göre çok yüksek. Özellikle de okula gidis, gelis saatlerinde çok kaza geçiriyorlar" ifadelerini kullandi.

“Karin bölgesinin üstünden arka tekeriyle geçiyor”

Oglunun yasadigi kazayi isteyken duydugunu ve büyük korku içinde evine kostugunu anlatan 3 çocuk babasi 32 yasindaki Serif Çekli, “Yusuf arkadaslariyla beraber plastik motoruyla oynuyor. Orada 4’lü kavsak var, kendini yolun üstüne atiyor ama gelen servis araci da görmüyor. Hatta orada komsunun bir tanesi ‘Çocuk var’ dedigi halde karin bölgesinin üstünden arka tekeriyle geçiyor. Fark etmeden oldu ama sonuçta dikkat edilmesi lazim, mahalle, cadde üzeri her taraf çocuk kayniyor. Ailem o anda evdeydi, ben isyerine gitmistim, gece vardiyasindaydim. Kardesim geldi Yusuf’a araba vurmus. O an korkuyla, aceleyle mahalleye geldik. Yarasi agir oldugu için ambulans Çam ve Sakura Sehir Hastanesi’ne getiriyor. Zaten kaza yaptigi yerde biraz sürüklenmis arabanin tekeri dahi gözüküyor, korktuk yani isin gerçegi bayagi korktuk. Çok zor bir ameliyatti. Onu gerçeklestirdiler, güzel, saglikli bir sekilde. Su an biraz daha iyi, ilerleyen zamanlarda daha da iyi olacak. Ailelerin çocuklarina daha çok dikkat etmesi, belli bir saatten sonra sokagi yasaklamalari onlar içinde daha iyi olur. Sikayetçi olduk, avukatimiza vekaletimi verdim, gerekli islemi onlar yapacak. Çocuk aracin nereden, nasil gelecegini tahmin edemeyebilir, hiz sinirinin gerektigi kadar düsük olmasi lazim” seklinde konustu.



“Uluslararasi arenada bu bölgenin en zor ameliyatlarindan biri”

Operasyona iliskin bilgi veren Çocuk Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Süleyman Çelebi ise, “Ilk geldiginde çocuk iseyemiyordu. Bu bölgenin özellikle çocuklardaki onarimi çok zor. Çocugun da genel durumu müsait olmadigi zaman genelde beklemeyi tercih ediyoruz 4 ila 6 ay. Uluslararasi arenada da bu sekilde fakat bu çocugumuzun geldiginde o bölgede kiriklari vardi. O bölge bize girer girmez tamiri mümkün hissini verdi, ayni gün ameliyatina girdik. Gerçekten idrar kesesi ve prostattan penise giden idrar kanali tamamen ayrilmis birbirine uzaklasmis ve arada kan mevcuttu. Buralari temizledikten sonra her 2 ucu serbestlestirerek birbirine tekrar birlestirilebilecegini gördük ve birlestirdik. Uluslararasi arenada bu bölgenin en zor ameliyatlarindan biridir" diye konustu.



"Onarimda herhangi bir sikinti olursa ömür boyu idrar kaçirma söz konusu olabiliyor"

Küçük çocugun basarili operasyon sonra tedavi sürecinin tamamlanmasiyla herhangi bir problem yasamayacagini öngördüklerini ifade eden Doç. Dr. Çelebi, "Erken dönemde onarilmasaydi her iki idrar kesesi ucu ve penis ucu birbirinden uzaklastigi için daha uzak bir alanda iyilesip arasi da kan ve kemikle dolacakti. Daha sonra bu çocugun hem cinsel hayati hem iseme hayatinda çesitli sikintilari beraberinde getirecek, sürekli daralmalar yasayacakti. Fakat erken onarilarak hem cinsel hayatini hem de erken dönem isemesinin etkilenmemesi saglanmis oldu. Idrar kaçaklari olabiliyor. Bu çocuk için erken onarim elbette çocugun gelecegine çok önemli katkilar saglamis oldu. Gayet basarili bir sekilde yapildi, idrarini tama yakin tutacagini herhangi bir problem yasamayacagini öngörüyoruz. Eger bu bölgenin onariminda herhangi bir sikinti olursa ömür boyu idrar kaçirma söz konusu olabiliyor. Özellikle yaz sezonu travmalari biz daha çok görmeye basladik. Küçük çocuklarin cadde ve oyun alanlarina çok dikkat etmek lazim. Özellikle kör noktalardan araçlarin geçecegi alanlarda oynarken dikkat edilmesi lazim" dedi.

Kaynak: İHA