Burdur'da 'Orman Yanginlari Ile Mücadele Komisyonu' Toplandi

Burdur’da toplanan Orman Yanginlari ile Mücadele komisyonu, kent sinirlari içerisinde gerçeklesebilecek orman yanginlarinin önlenmesi, muhtemel yangin sirasinda yapilacaklar ve bilinçlendirme çalismalarinin yer aldigi kararlari açikladi.

Içisleri Bakanliginin 81 il Valiligine göndermis oldugu “Orman Yanginlari” konulu genelge geregince; Orman Yanginlarinin Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri Isler Hakkinda Yönetmeliginin 32. maddesine istinaden “Orman Yanginlari ile Mücadele Komisyonu” toplandi.

Komisyon tarafindan alinan kararlar, söyle ifade edildi:

“22.04.2022 tarihinde alinan Orman Yanginlari ile Mücadele Il Komisyon kararlarinin hassasiyetle uygulanmasi bakimindan görevli tüm kurum ve kuruluslarca alinacak tedbirler tekrar gözden geçirilecektir.

Orman Bölge Müdürlügü tarafindan hazirlanan Orman Yanginlariyla Mücadele Eylem Planinin Kurumlara dagitimi yapilacaktir.

Orman yanginlarinin daha çok meskûn mahal yakinlarinda ve hafta sonlari yogunlastigi göz önünde bulundurularak, meskûn mahal çevrelerinde Jandarma ve Emniyet birimleri ile Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü tarafindan kendi sorumluluk alanlarinda, diger ormanlik alanlarda ise özellikle yangin riski yüksek olan yerlerde Orman Bölge Müdürlügünce yeterli sayida devriye planlamasi yapilacaktir. Özellikle piknik ve mesire yerleri ile ormanlik bölgelere gidis-gelis yollarinda sahis ve araçlar; ilgili birimlerce etkin bir sekilde kontrol edilecektir.

Il Emniyet Müdürlügü ve Il Jandarma Komutanliginca, meydana gelen orman yanginlarinda sabotaj ihtimali mutlak suretle göz önünde bulundurularak ormanlik bölgelere gidis-gelis güzergâhlarindaki Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ve Plaka Tanima Sistemlerinin (PTS) etkin bir sekilde kullanilmasi saglanacaktir. Hassasiyet tasiyan bölgelerin giris ve çikislarini gösterecek sekilde fotokapan yerlestirilmesi, Orman Bölge Müdürlügü, Il Jandarma Komutanligi ve Milli Parklar Sube Müdürlügünce yapilacaktir.

6831 sayili Orman Kanunu’nun ‘Orman Idaresinin gösterecegi lüzum üzerine mahallerinin en büyük Mülki Amirleri kuraklik veya yangin olup da henüz söndürülmüs fakat sirayet ihtimalleri tamamen bertaraf edilmemis olmak gibi fevkalade zamanlarda muayyen bir müddet için ormanlara girmeyi men ve oralardaki her türlü islerin tatilini emredebilirler.’ hükmüne uygun olarak; Burdur ili dâhilinde izin verilen ormanlik alanlardaki mesire yerleri haricinde, ormanlik alanlara, görevliler, üretim ve bakim isçileri, izinli orman emvali nakli yapanlar, aricilar, çobanlar, Avbis sistemine kayitli olup izin verilen günlerde avcilar, ayrica av turizmi çerçevesinde Milli Parklar Sube Müdürlügünce izin verilen av organizasyonlari disinda 30 Haziran-1 Ekim 2022 tarihleri süresince girisler yasaklanmistir. Iklim kosullarina göre ihtiyaç halinde bu tarihler revize edilecektir.

Orman yangini vukuunda müdahale çalismalarinin saglikli olarak yapilabilmesi bakimindan, yangindan etkilenen alanlara gereksiz araç ve insan girisinin engellenmesi amaciyla Il Emniyet Müdürlügü ve Il Jandarma Komutanliginca kontrol noktalari olusturulacaktir.

Yangin söndürmede kullanilan (Il Özel Idaresi, Belediye, Karayollari, Orman Idaresi, Askeri Birlikler ve benzeri kurumlarin mülkiyetinde bulunan) araç-gereç ve ekipmanlardan azami ölçüde faydalanilmasi ve araç-ekipman ihtiyaçlarinin gözden geçirilerek tamamlanmasi kurumlarinca saglanacak, yangin vukuunda Orman Bölge Müdürlügü tarafindan bildirilen alanlara araç ve personel intikalinin saglanmasinda Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü sorumlu olacaktir. Yangin mahallinde araç ve ekipmanlarin sevk ve idaresi Orman Genel Müdürlügü Yangin Amirinde olacaktir.

Piknik alanlarinda yakilan atesin söndürülmesi, alanda yangina sebebiyet verebilecek çöp, cam, pet sise ve benzeri birakilmamasi, aniz veya bitki örtüsü yakilmamasi ve orman içerisinde ates yakilmamasi için vatandaslarin bilgilendirilmesi amaciyla sorumluluk alanlarina göre, Orman Bölge Müdürlügü, Milli Parklar Sube Müdürlügü ve Belediyelerce halkin yogun ilgi gösterdigi alanlarda uyarici brosürler dagitilacak, bilgilendirme billboard ve totem gibi iletisim kanallarindan yararlanilacaktir.

Terör örgütleri ve is birlikçileri tarafindan ormanlarin kasten yakilmasinin engellenmesi için istihbari faaliyetlere Il Emniyet Müdürlügü ve Il Jandarma Komutanliginca agirlik verilerek elde edilen bilgiler zamaninda görevli birimlerle paylasilacaktir.

Sosyal medyada yapilan gerçek disi ve provokatif paylasimlarin takibi yapilarak bu tür paylasimlarda bulunanlara yönelik gerekli adli/idari islemlerin baslatilmasi Il Emniyet Müdürlügü ve Il Jandarma Komutanliginca ivedilikle saglanacaktir.

Il genelinde icap eden diger tüm ilave tedbirlerin planlanmasi/alinmasi gerektiginde yeniden degerlendirilecektir.”
Kaynak: İHA