Danistay, 'Istanbul Sözlesmesi' Kararinin Adli Tatilden Önce Açiklanacagini Duyurdu

Danistay, ‘Istanbul Sözlesmesi’nin feshedilmesi kararinin iptali istemiyle açilan davadaki kararin adli tatilden önce açiklanacagini duyurdu.

‘Istanbul Sözlesmesi’ olarak bilinen ‘Kadina Yönelik Siddet ve Ev Içi Siddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözlesmesi’nin feshedilmesi kararinin iptali istemiyle açilan davanin son durusmasi Danistay’da görüldü.

Türkiye, 20 Mart 2021 tarihinde sözlesmeden Cumhurbaskanligi karariyla çekilirken barolar, sivil toplum kuruluslari ve siyasi partiler kararin iptali için Danistay’a basvurdu. Yargitay 10. Dairesince esastan görülen davanin bugünkü durusmasina Samsun, Kocaeli, Batman, Mugla, Amasya, Antalya, Yalova, Kayseri, Van ve Bursa barolarinin yani sira bazi sivil toplum kuruluslarinin yöneticileri ve avukatlari katildi.

Davaci tarafta yer alan barolar verdikleri beyanlarda Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal hukuk devletinin yani sira sözlesmenin ilk imzacisi oldugu, sözlesmeden çekilme kararinin anayasaya aykiri oldugu, çekilme kararinin Anayasa Mahkemesine tasinmasi gerektigini ve milletlerarasi sözlesmelerden Cumhurbaskanligi kararnamesiyle çekinilemeyecegi ifade etti.

Durusmada söz alan Cumhurbaskanligi Idari Isler Baskanligi Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlügü Anlasmalar Daire Baskani Emre Topal, takdirin süphesiz mahkemede oldugunu belirterek, Anlasmalar bakimindan esas olan islemin onay islemi oldugunu ve bu islem törensel bir sekilde nitelendirilmesinin yanlis oldugunu söyledi.

Kaynak: İHA