TRT Balkan Yayin Hayatina Basladi

TRT, Balkan halkini ve bölgeyi ilgilendiren konulara küresel ölçekte yer verme amaciyla TRT Balkan dijital haber platformunu hayata geçirdi. TBMM Baskani Mustafa Sentop, “Bilgi kirliligi için de dogru habere ulasmanin önemi de artmistir. Esas mesela artik habere ulasmak degil, ulastigimiz haberin dogru oldugunu bilebilmek” dedi.

TRT Balkan Yayin Hayatina Basladi
Uluslararasi yayin kuruluslariyla Türkiye’nin sesini dünyaya duyurulmasini hedefleyen TRT, balkanlarin nabzini tutmayi hedefleyen TRT Balkan’i hayata geçirdi. Makedonca, Arnavutça ve Bosnakça, Hirvatça ve Sirpça)dillerinde yayin yapacak TRT Balkan dijital haber platformunun tanitimi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskani Mustafa Sentop, Iletisim Baskani Fahrettin Altun, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci, TRT yönetimi ve üst düzey yabanci misyon temsilcilerinin katilimiyla gerçeklestirildi.

“Gönül vatanimizin sinirlari Balkanlari içine almaktadir” diyen TBMM Baskani Mustafa Sentop, yaptigi konusmasinda sunlari kaydetti:

“Var olan kardesligimizin artarak devamina ve sonraki nesillere aktarilmasina vesile olmasini da bütün kalbimle temenni ediyorum. Yüz yillar öncesine dayali akrabaligimizin, sarsilmaz kardesligimizin TRT Balkan vesilesi ile çok daha güçlü çok daha siki bir hale gelecegine cani gönülden inaniyorum. Bugünden itibaren Arnavutluk, Bosna Hersek, Hirvatistan, Karadag, Kosova, Kuzey Makedonya ve Sirbistan’a haberler, Türkiye Cumhuriyeti’nden aracisiz olarak ulasacaktir. TRT’nin dogru, yansiz ve titiz haber anlayisi 5 ayri dilde yayin ile Balkan cografyasinin her kösesine ulasacaktir.”

“Esas mesela artik habere ulasmak degil, ulastigimiz haberin dogru oldugunu bilebilmek”

Dijital teknolojilerin gelismesi ile dünyanin bir ucunda meydana gelen bir olayi aninda cep telefonlarindan takip edilebildigini hatirlatan Sentop, “Bu hiz bir yandan bilgiye ve habere ulasmayi kolaylastirirken diger yandan da bilgi kirliliginin olusmasina sebep olmaktadir. Daha öcne hiçbir dönemde bilgi kirliligine ve dezenformasyon girisimlerine bu kadar maruz kalmamistik. Salgin döneminden esinlenerek ‘infodemi’ diyebilecegimiz bir fecaatle karsi karsiyayiz. Bu bilgi kirliligi için de dogru habere ulasmanin önemi de artmistir. Esas mesela artik habere ulasmak degil, ulastigimiz haberin dogru oldugunu bilebilmek. TRT’nin dijital yayin yapan mecralari ile mümkün oldugunca bilgi kirliligine yer vermedigini yakindan sahit oluyorum. Çünkü TRT’nin her yayini için ülkemizin dünyaya açilan penceresi suuruyla hareket eden her çalisani haberin merkezi olma sorumlulugunu bilmektedir. Sorumlu ve ilkeli habercilik, demokrasileri gelistiren en büyük unsurlardan bir tanesidir” dedi.



“Adil ve hakkaniyetli bir yayin performansi ortaya koyuyor”

Iletisim Baskani Fahrettin Altun ise, Türkiye’nin bölgesel ve küresel bir güç halini almasi ile TRT’nin de söz konusu iddiali role uygun olarak kendisini uluslararasi bir konuma getirdigini belirterek, “Cumhurbaskanimiz nasil ‘Dünya besten büyüktür’ diyorsa uluslararasi platformlarda nasil ‘Daha adil bir dünya mümkün’ çagrisini yapiyorsa bu çerçevede TRT de uluslararasi alanda daha adil bir dünyanin olusmasi için hakkin ve hakikatin sesi olmak için susturulmaya mahkum edilenlerin sesi olmak için gayret sarf ediyor ve uluslararasi alanda güçlü bir yayincilik ortaya koyuyor. Adil ve hakkaniyetli bir yayin performansi ortaya koyuyor” diye konustu.



“Balkan cografyasi Avrupa’nin ortasinda insanlik tarihinde esine az rastlanir ölçüde soykirimlara, katliamlara sahitlik etti”

Balkan cografyasinin modern çagda büyük acilara ve yikimlara sahne olduguna dikkati çeken Altun, “Ne yazik ki Avrupa’nin ortasinda insanlik tarihinde esine az rastlanir ölçüde soykirimlara, katliamlara sahitlik etti. Biz, bu acilarin bir daha yasanmamasini temenni ediyoruz ve bölgenin huzur, refah, baris ve istikrar içerisinde yasamasini temenni ediyoruz. Bunun için de büyük bir gayret ortaya koyuyoruz. Biz, Balkan cografyasinin kültürel, dini ve etnik çesitliligini bir zenginlik olarak görüyoruz. Biz balkanlarin refahini, huzurunu, istikrarini ülkemizin refahindan istikrarindan huzurundan farkli görmüyoruz” dedi.

Altun, TRT Balkan’in Türkiye’nin uluslararasi alanda yürüttügü adalet mücadelesinde önemli bir rol oynayacagina inandigini dile getirerek, “Inaniyorum ki, TRT Balkan, Balkan cografyasinin uluslararasi alandaki güçlü sesi olacak. TRT Balkan, bölge gerçeklerini, dis güçlerin degil bölge aktörlerinin agzindan gözünden bütün dünyaya anlatacak, aktaracak. TRT Balkan, bölgenin etnik kimligini yansitacak. TRT Balkan, ulusal odakli yayin ilkesi ile bölgesel ve küresel barisa ve istikrara katki saglayacak. TRT Balkan, ülkemizin tezlerini, ülkemizin mücadelesini, hakikat arayisini balkan cografyasina en dogru sekilde anlatacak. Biz de bu gayretin içinde olan arkadaslarimizin her daim içinde olacagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA