Mardin'de 16. Kiraz Festivali Basladi

Mardin’in Yesilli ilçesinde her yil düzenlenen Kiraz Festivali’nin 16.’si basladi.

Mardin'de 16. Kiraz Festivali Basladi
Mardin’in Yesilli ilçesinde her yil geleneksel olarak Kiraz Festivali düzenleniyor. Pandemi nedeniyle ertelenen Kiraz Festivali’nin 16.’si basladi.

Yesilli Gençlik Merkezi Parki’nda yapilan festivale Mardin Valisi Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mahmut Demirtas, Belediye Genel Sekreteri Murat Süzen, Kiziltepe Kaymakami Hüseyin Çam, Yesilli Belediye Baskani Hayrettin Demir, Il Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, siyasi parti temsilcileri ve çok sayida vatandas katildi.

Festival, saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin ardindan kiraz çelenginin Baskan Hayrettin Demir tarafindan heykele sunulmasi ile basladi.

Protokol ve vatandaslar daha sonra festival alanina geldi. Kur’an-i Kerim tilaveti ile baslanip halk oyunlari, ses yarismasinda dereceye girenlerin sarkilarini seslendirmesi ile devam etti. Daha sonrasinda ilahi grubu farkli dillerde ilahiler söyledi.

Belediyenin hazirladigi çorba ve yemek ikrami vatandaslara dagitildi. Kadinlarin hazirladigi yöresel yemekler ve el isi ürünler sergiye açildi.

Vali Demirtas, festival araciligiyla hem kendi ürünlerini hem de Mardin’i ve Yesilli ilçesini nasil tanitabileceklerini hedef aldiklarini belirtti.

Büyüksehir belediyesinin de destekleriyle festivali hazirladiklarini söyleyen Vali Demirtas, “Kaymakamimiz ve belediye baskanimiz bir araya gelerek bizimle desteklerimizle bir festival düzenliyorlar. Amacimiz bu tarihi ve kültürel kenti kamuoyu ile vatandaslarimizla hem ülkemizin içerisinde hem de ülkemizin disinda en güzel bir sekilde temsil etmek. Onu en güzel sekilde tanitmak. Tabi bu ürünlerin de özellikle kiraz gibi ürünlerinde illerin tanitilmasinda çok ciddi bir katkisi oldugunu düsünüyorum. Bir taraftan o ürünün gelismesi ve arttirilmasi açisindan çok ciddi bir faydasi oluyor. Bir taraftan ürün araciligiyla ilimizi tanitmaya çalisiyoruz. Ben hem kaymakam beye hem de belediye baskanimiza çok tesekkür ediyorum. Insallah güzel ve hos bir festival olur vatandasin ilgisini de çok oldugunu görüyorum. Emegi geçen herkese çok tesekkür ediyorum” dedi.

Yesilli Belediye Baskani Hayrettin Demir, 22 sene önce çiktigi bu yolda kendilerine bir hedef belirlediklerini söyleyerek Mardin’in hak ettigi yere getirilmesi için ciddi manada tanitilmasi gerektigini ifade etti.

Festivalin bugün basladigini aktaran Baskan Demir, “Yarin gece saat 24.00’e kadar devam edecek, 2 gün boyunca. Insallah önümüzdeki yillarda bunu daha da genisleterek kültür sanat alaninda, tanitim alaninda daha da zenginlestirip, programi genis tutarak festivali gerekirse bir hafta 10 güne kadar çikartmaya gayret edecegiz. Su anda biz kiraz ismiyle basladik. Asil amacimiz kültür ve sanatimizi, tarihimizi, cografyamizi, geçmisimizi tanitip gelecegimize ona göre insa etmektir. Mardin turizmi, cografyasi ile tanindigi kadar Mardin’in asil orijinal kültürü, yasanti kültürü birligin, dirligin, kardesligin oldugu, dillerin ve dinlerin sehri oldugunu ispatlamak için bu etkinligin kaçinilmaz oldugu, iki güne sigmayacagini bilmeliyiz. Yalniz bir ilçede degil bütün Mardin ve Güneydogu’nun ilçelerinde olmasi gerekir. Cudi Dagi’nda Nuh’un Gemisi, Derik’te zeytin, Mazidagi’nda nohut, Yesilli de kiraz, Ömerli’de üzüm, Dargeçit’te boncuklu tarla, Midyat’ta gümüs ve konukevi, medeniyetin besigi nedir ve Beyaz su neresidir bunu tanitmanin adidir festivaller” dedi.

Kaynak: İHA