Maymun Çiçegi Virüsü Macaristan'a Siçradi

Macaristan’da ilk maymun çiçegi virüsünün 38 yasindaki bir erkekte tespit edildigi duyuruldu.

Macaristan Ulusal Halk Sagligi Merkezi (NNK) Bas Saglik Görevlisi Cecilia Muller düzenledigi basin toplantisinda, ülkede ilk maymun çiçegi vakasinin görüldügünü, hastanin 38 yasindaki bir erkek oldugunu açikladi.

Hastaligin kolay kolay yayilmadigini belirten Muller, sadece yakin temasla yayildigini söyledi.

Muller, "Hastalik 2 ila 4 hafta sürer ve bagisikligi baskilanmis hastalarda ve hamile kadinlarda daha kolay yayilabilir" uyarisinda bulunarak enfekte olanlarin karantinaya girmesi gerektigini kaydetti.

Muller, "Bu vakalara dikkat etmemiz, erken teshis koymamiz gerekiyor. Belirtileri takip etmemiz gerekiyor. Hastalik süphesi olan varsa lütfen doktora basvursun" dedi.

Maymun çiçegi esas olarak Orta ve Bati Afrika’nin tropikal yagmur ormanlarinda bulunurken, son zamanlarda endemik olmayan ülkelere yayilmasi endiseleri arttirmisti. Dünya Saglik Örgütü, virüsün endemik olmadigi 23 ülkede 257 maymun çiçegi vakasi ve 120 süpheli vaka oldugunu duyururken, bu yaz Avrupa’da ve baska yerlerde bulasma potansiyelinin yüksek oldugu konusunda uyardi.

Maymun çiçegi virüsü, Orta Afrika (Kongo Havzasi) ve Bati Afrika türü olmak üzere ikiye ayriliyor. Kongo Havzasi türünün daha siddetli hastaliga neden oldugu ve daha bulasici oldugu düsünülüyor.

Çiçek asisi yüzde 85 koruma sagliyor

DSÖ, hastaligin semptomlarinin "klinik olarak daha az siddetli olmasina ragmen geçmiste çiçek hastalarinda görülenlere çok benzer" oldugunu ifade ediyor. Örgüte göre virüs, hayvandan insana ve insandan insana yakin temas yoluyla bulasiyor. Çiçek hastaligina karsi kullanilan asilarin maymun çiçegi virüsüne karsi da yüzde 85 koruma sagladigi ifade ediliyor. DSÖ’ye göre virüsün cinsel yolla bulasip bulasmadigi su anda belirsizligini koruyor. Virüsün kuluçka süresinin genellikle 6 ila 13 gün oldugu, ancak 5 ila 21 gün arasinda degisebildigi belirtiliyor.
Kaynak: İHA