Rektör Ünal Açiklamasi 'OMÜ Yabanci Ögrenci Sayisini 8 Bin Civarina Çikarmali'

Ondokuz Mayis Üniversitesi Yabanci Ögrenci Sinavi (OMÜ-YÖS) koordinasyon toplantisinda konusan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, "Üniversitemiz su an YÖS için en prestijli ve verimli dönemini yasiyor. Yaklasik olarak 10 tane üniversiteyi kapsayacak sekilde sinavi gerçeklestirecegiz ve OMÜ-YÖS sonuçlarina göre bu üniversiteler yabanci ögrenci kabulü yapacak. Yabanci ögrenci sayisini 8 bin civarina çikarmaliyiz" dedi.

Rektör Ünal Açiklamasi 'OMÜ Yabanci Ögrenci Sayisini 8 Bin Civarina Çikarmali'
29 Mayis’ta gerçeklestirilecek OMÜ-YÖS’ün koordinasyon toplantisi Rektörlük Senato Salonu’nda gerçeklestirildi.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Selim Eren, SAMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Salih Kesgin ve sinavda görev alacak OMÜ akademisyenleri ile paydas üniversitelerin akademisyenleri çevrimiçi olarak katildi.



"YÖS için en prestijli ve verimli dönem"

Toplantida konusan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Üniversitemiz su an YÖS için en prestijli ve verimli dönemini yasiyor. Yaklasik olarak 10 tane üniversiteyi kapsayacak sekilde sinavi gerçeklestirecegiz ve OMÜ-YÖS sonuçlarina göre bu üniversiteler yabanci ögrenci kabulü yapacak. Birkaç ülkenin ögrencisini degil, gerçek anlamda ülkemiz adina uluslararasi boyuta ulasip kültür ve ticaret elçisi olacak insanlar yetistirmek istiyoruz. Özellikle de gönül cografyasi olarak tanimladigimiz, ülkenin dis politikasina mutabik bir yayilma, genisleme ve derinlesmeyle bu süreci tamamlamayi amaçliyoruz” diye konustu.



"Afrika’da stratejik bir hamle"

Afrika bölgesindeki ögrencilerin sistemi anlayamadigi için sinavda basarili olamadiklarini fark ettiklerini belirten Rektör Ünal, “Sorularin analiz edilmesiyle birlikte Afrika bölgesindeki egitimin, mevcut soru sistemini anlayabilmesi için birbiriyle örtüsmedigi fark edildi. Alinan sonuçlarla Afrika bölgesindeki ögrenciler Türkiye’de üniversitelere yerlesemiyordu. Afrika bölgesinin sorularini o bölgenin egitim sistemine göre yeniden olusturduk. Çünkü o bölgenin buna ihtiyaci var, bizim de o bölgeye ihtiyacimiz var. Bunun sonucunda da ortaya iki tip soru kitapçigi çikti. Bu önemli ve stratejik bir hamleydi” seklinde konustu.



"Yabanci ögrenci sayisinda hedef 8 bin"

Ondokuz Mayis Üniversitesi’nin yabanci ögrenci sayisi ve ülke sayisi baz alindiginda Türkiye’de 5. sirada yer aldigini söyleyen Rektör Ünal, “OMÜ yabanci ögrenci sayisini 8 bin civarina çikarmalidir. OMÜ bu sayi civarindaki yabanci ögrenciyi barindiracak ve egitecek durumdadir. Ve bununla ilgili çalismalarina baslamistir” ifadelerini kullandi.

"Görevimiz sadece sinavlari icra etmek degil"

Sinav merkezlerinde görev alacak kisilerin sadece sinav görevi için gitmedigini belirten Rektör Ünal, “AR-GE, proje, egitim konularinda is birligi kurabilecegimiz noktalar, baglantilar olusturmak hedefleriniz arasinda olmali. Sinavi gerçeklestirecegimiz ülkelerde imkanlar dahilinde mutlaka büyükelçilikleri, egitim ataselerini, egitim koordinatörlerini ziyaret edelim. YÖS bizim için yabanci ögrencinin ülkemize gelmesine hizmet ettigi kadar bizimde o ülkelerde gerçeklestirecegimiz faaliyetler için sizler araciligiyla kurulacak baglantilara da hizmet etmelidir” açiklamasinda bulundu.

"Keyifli ama biraz zorlu bir süreç"

Toplantinin devaminda söz alan Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Cengiz Batuk sunlari söyledi:

“Görev alan ve alacak olan herkese öncelikle tesekkür ediyorum. Keyifli fakat biraz da zorlu bir süreç bizleri bekliyor. Üniversitemizin temsiliyeti bizim için önem arz ediyor. Gittigimiz yerlerde yerel unsurlarla baglanti kurmak, üniversitemizden mezun olup ülkesine dönen yabanci uyruklu ögrencilerimizle baglantilari koparmamak bizim için önemli. Özellikle mezun ögrencilerimiz lisansüstü konusunda ayri bir önem tasiyor.”

Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Selim Eren ise OMÜ’nün YÖS’teki basarisinin 15 yillik bir bilgi birikimi ve emege dayandigini belirtirken, sinavin en dogru sekilde gerçeklestirilebilmesi için koordinasyon çalismalarinin dikkatle sürdürüldügünü anlatti. Eren, sinavlarda görev alacak akademisyenlere gitmeden önce mutlaka gidecekleri ülke hakkinda arastirma yapmalari gerektigini de belirtti.

Toplanti, OMÜ ve paydas üniversitelerin sinavda görevlendirilen akademisyenlerinin sorulari ile devam etti. OMÜ Uluslararasi Iliskiler Birim Baskani Prof. Dr. Mustafa Said Kursunoglu ve OMÜ UZEM Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Hasan Atsiz akademisyenlerin sorularini cevaplandirdi.
Kaynak: İHA