ABD Savunma Bakani Austin Açiklamasi '20 Ülke Ukrayna'ya Yeni Silah Yardiminda Bulunacak'

ABD Savunma Bakani LIoyd Austin, Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantisinin ardindan yaptigi açiklamada, 20 ülkenin Ukrayna’ya yeni silah yardiminda bulunacagini duyurdu.

ABD Savunma Bakani Austin Açiklamasi '20 Ülke Ukrayna'ya Yeni Silah Yardiminda Bulunacak'
Ukrayna Savunma Temas Grubu’nun ikinci toplantisi çevrimiçi olarak yapildi. Toplantinin ardindan ABD Savunma Bakani LIoyd Austin ve ABD Genelkurmay Baskani Orgeneral Mark Milley ortak basin toplantisi düzenledi.

Austin yaptigi açiklamada, Danimarka’nin Ukrayna’nin kiyilarini savunmasina yardimci olacak Harpoon füzeleri saglamayi kabul ettigini belirterek, Çekya’nin ise Ukrayna’ya "son zamanlarda yapilan saldiri helikopterleri, tanklar ve roket sistemleri bagisi" dahil olmak üzere "önemli destek" göndermeyi kabul ettigini ifade etti.

Toplantida 20 ülkenin Ukrayna’ya yeni silah yardiminda bulunacagini açikladigini aktaran Austin, söz konusu güvenlik yardim paketlerinin içinde topçu mühimmati, kiyi savunma sistemleri, tanklar ve diger zirhli araçlar bulundugunu açikladi.

Austin, diger ülkelerin ise Ukrayna güçlerini egitmek ve askeri sistemlerini sürdürmek için yeni taahhütlerle öne çiktigini aktardi.

Ukrayna Savunma Temas Grubu’nun üçüncü toplantisi 15 Haziran’da Brüksel’de

Ukrayna Savunma Temas Grubu’nun üçüncü toplantisinin 15 Haziran’da Brüksel’de yüz yüze yapilacagini bildiren Austin, "Temas Grubu’nu önümüzdeki ay üçüncü kez toplayacagim ve bu kez 15 Haziran’da Brüksel’deki NATO Savunma Bakanligi marjinda toplanacagiz" ifadelerini kullanarak, “Tabii ki bu bir NATO etkinligi olmayacak, ancak bu toplantilarin temposuna ayak uydurmak istiyoruz ve Avrupa seyahatimi ivmemizi artirdigimizdan emin olmak için kullanmak istedim” dedi.



ABD’nin Avrupa’daki askeri varligi yüzde 30 artti

Temas Grubu’nun ikinci toplantisina toplam 47 ülkenin katildigini ifade eden ABD Genelkurmay Baskani Orgeneral Milley ise, ABD’nin Avrupa Kuvvetleri (EUCOM) Komutanligi bünyesinde hava, kara ve deniz olmak üzere konuslu asker sayisinin 78 binden yaklasik 102 bine çikarildigini belirtti.

Milley, bu sayinin Ukrayna’daki savas baslamadan önce EUCOM Komutanligi bünyesinde konuslu ABD askeri sayisinda yüzde 30’luk bir artis anlamina geldigini aktardi. ABD askeri varliginin Akdeniz’de ve Baltiklar’da da arttigini açiklayan Milley, Baltik ve Akdeniz’de 24 savas gemisi ve 15 bin denizci oldugunu ifade etti.

Milley ayrica, "Havada su anda 12 savas filomuz ve 2 muharebe havacilik tugayimiz var. Karada 2 kolordu, 2 tümen ve 6 tugay muharebe takimimiz var” dedi.

Kaynak: İHA