Hasankeyf'te 'Turizm Ve Gastronomi' Coskusu

Batman’in Hasankeyf ilçesinin yöresel yemekleri ve güzelliklerinin tanitildigi "1. Uluslararasi Hasankeyf Turizm ve Gastronomi Festivali" büyük bir cosku ile basladi.

Hasankeyf'te 'Turizm Ve Gastronomi' Coskusu
Etkinligin ilk gününde Türkiye’nin taninmis asçilarindan 65 sef, et ve balik çesitlerinden olusan yemek sunumlari yapti. Festival çerçevesinde düzenlenen yemek yarismasinda 60 yöresel yemek jürinin begenisine sunuldu. Yarismada, çömlekte kislik türlü yemegi yapan Nursel Çoban birinci, perde pilaviyla Esra Demir ikinci, kaburga dolmasi ile Osman Biçen üçüncü oldu. Birinci olan Çoban, tam altinla ödüllendirildi.

Batman Valisi Ekrem Canalp, yaptigi açiklamada, pek çok özel üniversite olmak üzere devlet üniversitelerinde mantar gibi ürüyecek sekilde gastronomi bölümü açilmaya baslandigini belirterek, Hasankeyf’in tarihiyle, kültürüyle övünen bir yer olabilmesi için tarihsel mirasin yani sira gastronomi ve yöresel mutfaginin da konusulmasi gerektigini kaydetti.

Turizmin dünyada kendisine yeni bir alan buldugunu ve ülkelerin mutfaklari yerini tarihsel mutfaklara birakarak boyut degistirdigini dile getiren Vali Canalp, “Bugün çok daha önemli hale geldi. Bugün paradigmayi yeniden yazdiriyor. Bizim de festivallerle anilan tarihiyle, kültürüyle övünen bir Hasankeyf olabilmemiz için baska seylerin yani sira, tarihsel mirasimizin yani sira gastronomimizi de mutfagimizla konusturmamiz gerekiyor” dedi.

Turizmin konaklama oldugunu aktaran Vali Canalp, "Konaklama olmadigi zaman ortaya çikmis olan turizm de siz ne derseniz deyin ciliz bir turizmdir, seyrek bir turizmdir, gevsek bir turizmdir, katma degerde yüksek olan bir turizm degildir. Bizim burada temel olarak bundan sonra üzerinde odaklanmamiz gereken husus nedir derseniz ben size bunu söylüyorum. Bunun üzerine odaklanmamiz gerekiyor. Burada oteller kurmamiz gerekiyor. Ama bu otelleri kurarken de asla ve kata buranin dogasini, arkeolojisini, geçmisini, mirasini zedelemeyen oteller kurmamiz gerekiyor" diye konustu.

Kaya otellerin kurulmasi gerektigini ifade eden Vali Canalp, “Bizim burada turistleri kaya otellere kayiklarla yürütmemiz gerekir. Kaya otellerin asla ve kata magaralarin içerisinde buranin dogasi da kültürü de kalintilari da zarar vermeden yapilmis olmasi gerekiyor. Bu bir idealdir. Ama meslek hayatim boyunca pek çok seyin hayalini kurdum. Hayal ettigim yüz sey varsa belki hepsini yapamadim ama Cenabi Allah hayallerimden pek çogunu bana yasatmayi nasip etti. Buradan Cenabi Allah’a duamdir. Allah’im insallah bu hayalimi de gerçek kil" seklinde konustu.

Festivale, Cumhurbaskanligi Saglik ve Gida Politikalari Kurulu Üyesi Dr. Sema Ramazanoglu, AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, AK Parti MKYK Üyesi Saziye Gündüz, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Idris Demir, Cumhuriyet Bassavcisi Ömer Mete, Il Emniyet Müdürü Köroglu Kiraç, Il Jandarma Komutani Kidemli Albay Adem Taskin, Hasankeyf Kaymakami Senol Öztürk, Hasankeyf Belediye Baskani Abdulvahap Kusen, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayida davetli katildi.

Kaynak: İHA