Edirne'de Nehirlerde Son 5 Yilin En Kurak Nisan Ayi Yasaniyor, Adaciklar Olustu

Edirne ve Bulgaristan’da yagislarin az olmasi nedeniyle Tunca Nehri’nde son 5 yilin en kurak Nisan ayi yasaniyor. Son ölçülen veriler ise endise veren tabloyu gözler önüne serdi.

Edirne'de Nehirlerde Son 5 Yilin En Kurak Nisan Ayi Yasaniyor, Adaciklar Olustu
Edirne ve Bulgaristan’da son haftalarda yagislarin az olmasi Kaynagini Bulgaristan’dan alan Edirne’den de geçerek Saros Körfezine dökülen Tunca Nehri’nin debisinde düsüse neden oldu.

Derbinin düsmesiyle birlikte nehirde yer yer kum adaciklari olustu. Sazliklarin da görülmeye basladigi nehirde, Nisan ayina göre son 5 yilin en kurak dönemi yasaniyor.

Tunca Nehri’nin Suakacagi istasyonunda Yapilan ölçümler endise veren tabloyu gözler önüne serildi.

Yapilan ölçüm verilerine göre, Tunca Nehri’nin debisi 8 Nisan 2018’de 93 metreküp/saniye olarak akarken 8 Nisan 2019’da 11 metreküp/saniye olarak adeta dip seviyelerde akti.

8 Nisan 2020’de ise 27 metreküp/saniye, 8 Nisan 2021’de ise 82 metreküp/saniye akan nehir bu yil ise son 5 yilin en dip seviyesinde akiyor. 8 Nisan 2022 tarihinde yapilan ölçümde nehrin 9 metreküp/saniye olarak aktigi belirlendi.

“Tarimda kuraklik endisesi”

Edirne’de yasayan Aydin Babacan, hem Bulgaristan’da hem Edirne’de kuraklik yasaniyor. Suan suyun seviyesi çok azaldi sizlerin de gördügü gibi adaciklar olusmaya basladi.

Suyun az olmasi bölge çiftçisini hem de verim az olacagi için biz vatandaslari tedirgin ediyor" açiklamasinda bulundu.

“Bulgaristan vatandasi konustu "nehirlerin debisi Bulgaristan’da da az"

Bulgaristan’dan Edirne’ye alisverise gelen Süleyman Mustafa, Bulgaristan’da bu kis yagislarin az oldugunu belirterek, "Tunca Nehri’nin Bulgaristan’daki bölümünde de kuraklik var. Yagislar her geçen yil azaliyor. Barajlarin bazilari dolu bazilari bos" açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA